REFERENTS HISTÒRICS DE SALT DE LLARGADA FEMENÍ 

ELS ORÍGENS D'AQUESTA ESPECIALITAT 

Longitud F grecia

                                                    

Potser sigui aquesta prova, una de les més antigues de tot el calendari femení, si tenim en compte, que ja en els "Jocs de l'Antiguitat" uns 708 a.C., ja estava inclosa en la prova del Pentatló.

 

Entrant de ple en l'època que podem considerar moderna, uns anys abans que apareguessin al "Llibre dels Records", de l’Internacional Foundation els noms de les alumnes del "Vassar College" a la població de Poughkeepsie a l'estat de Nova York, d'Emma Baker amb un registre de 3.48m. el 9 de novembre de 1895 i de la seva companya d'estudis, Rowena Reed, amb una marca de 4.04m. el 15 de maig de 1897, ja hi va haver en aquest final del segle XIX, un actiu moviment de les dones que igual que els homes, desitjaven practicar proves atlètiques.

 

Longitud F Vassar College

El Vassar College a Poughkeeepsie

Però el gran problema, era al mateix Comitè Olímpico Internacional (CIO), que res volia saber de la integració femenina, en un esport que segons ells, només estava concebut per a la pràctica dels homes.

 

Davant aquesta negativa, el moviment de les dones no es va fer esperar. Amb la finalitat de controlar i poder atorgar la deguda credibilitat a tots els seus registres, no hi va haver una altra solució  que crear un nou organisme, dedicat totalment a les dones, de manera que sota la presidència de la francesa, Alice Milliat, una lluitadora nata per a la defensa de la dona en nom de la seva pràctica esportiva, va néixer la "Federació Internacional Femenina"  (FSFI). creada a París l'any 1921.

 

Una de les seves primeres decisions, a més d'organitzar les seves pròpies competicions, va ser reconèixer com a primera marca mundial, l'aconseguida per la txecoslovaca Casa Mejzlikova, amb un salt de 5.16m. a Praga el 6 d'agost de 1922, a la qual van seguir entre altres, la mediàtica i gran atleta japonesa Kinue Hitomi amb 5.50m. el 1926 a Göteborg, i més tard l'anglesa Muriel Gunn, amb 5.57m. a Londres, el 1927.

 

Longitud F Kinue Hitomi

La mítica japonesa Kinué Hitomi

 

Davant l'evidència que l'impuls femení era irreversible, el (CIO) no va tenir altra alternativa que acceptar en els seus programes la presència de les dones. El fet que el Baró Pierre de Coubertín, a causa del seu delicat estat de salut, hagués de cedir la presidència al Comte Henri de Baillet-Latour, va facilitar molt la resolució d'aquest contenciós, atès que des d'un principi, aquest es va mostrar molt més receptiu per dialogar i estudiar les peticions,  d'Alice Milliat, arribant a la conclusió que la presència femenina en uns Jocs Olímpics, eraAquesta va arribar en els Jocs Olímpics d'Amsterdam, el 1928. Amb la finalitat de conèixer amb exactitud totes les vicissituds per les quals va haver de lluitar l'entorn femení fins a trobar el seu lloc natural en el nostre esport, recomano, entrar en l'índex general d'aquesta pàgina de Notícies, en el document titulat (Les primeres actuacions femenines de l'atletisme mundial) que vaig realitzar el dia 14 de novembre del 2006.

L'ATLETISME FEMENÍ SOTA EL CONTROL DE L'IAAF

Cal assenyalar que la primera plusmarca mundial reconeguda per la IAAF, ja a les portes dels Jocs d'Amsterdam, ho va aconseguir sota les seves sigles, l'anteriorment citada Kinue Hitomi amb 5.98m. a Osaka el dia 20 de maig de 1928, en el curs dels Campionats del Japó, record que va perdurar durant 11 anys, fins que l'alemanya Christel Schulz, primera dona en passar dels 6.00 metres, gesta que va aconseguir a Berlín, durant el curs dels "Jocs de lai STAF", amb un salt de 6.12m. el  dia 30 de juliol de 1939.

 

Malgrat que en els esmentats "Jocs Olímpics d'Amsterdam" a la causa de la pressió que rebia per tots els costats, el (CIO) no va tenir altra solució per sortir del pas i calmar els ànims de tot l'entorn femení, que incloure en aquests Jocs, cinc proves per a les dones, però sense figurar en elles, la de longitud, que va haver d'esperar fins als "Jocs de Londres" de 1948, per a ser inclosa per primera vegada en uns Jocs Olímpics.

 

COMENÇA L'ASCENSIÓ DEL SALT DE LLARGADA

  

Un cop amb la llum verda de la IAAF, les competicions van ser incessants per tots els continents, i així i tot donada la bondat de les marques, no seria, fins als esmentats “Jocs de Londres”, quan aquesta disciplina va poder per fi, ser considerada com una prova més del calendari olímpic.

 

Va ser per tant la capital anglesa, l'escenari, on per primera vegada una dona, Olga Gyarmati, d'Hongria, es proclamaria, guanyadora d'una medalla d'or, aconseguint així mateix, la primera la plusmarca olímpica, amb un salt de 5.69m  però no podent accedir al rècord mundial de la "holandesa voladora", la llegendària "Fanny" Blankers-Koen, que va aconseguir l'extraordinari registre de 6.25m. a la ciutat de Leiden el 19 de setembre de 1943.

 

Longitud F Olga Chistyakiva

Olga Chistyakova

És a partir d'aquest instant, quan l'aparició de les atletes de la Unió Soviètica i països de l'Europa Oriental, els noms farien un llistat interminable, monopolitzen tots els llistats internacionals, sent entre d'altres, els noms de Galina Vinogradova de la URS, Etbieta Krzesinska de Polònia, Tatyana Shchelkanova de la URS, de la romanesa Vitorica Viscopoleanu, fins arribar a la russa Vilma Baedauskiene que en la població de Kishinyov, aconsegueix ser la primera dona en passar dels 7.00m. metres, amb un salt de 7.07m. el 18 d'agost de 1978.

 

És curiós i en certa forma anecdòtic, que entre les 21 saltadores de l'Est d'Europa, que contínuament es van anar passant la plusmarca mundial d'una a una altra, fos una nord-americana, "Jackie" Joyner- Kersee, quan el dia 13 d'agost de 1987 , aconsegueix arrabassar aquesta supremacia de les atletes europees, en saltar a Indianapolis, fins a una distància de 7.45m. rècord mondial.que a penes li va durar un any quan ja una altra atleta de la URS, Galina Txistiakova retorna l'hegemonia que llavors havien tingut les atletes de l'Europa Oriental amb una marca de 7.52m. actual plusmarca mundial, assolida a Leningrd el dia 11 de juny de 1988 rècord que encara roman vigente després de 11 anys

 

 

Longitud F corona

Longitud F Olga Gyarmati

                                                                                                                                       

      EL NOSTRE ATLETISME TAMPOC ES DORM EN ELS LAURELES

 

Com en gairebé totes les disciplines femenines a Espanya, les nostres atletes inicien el seu camí amb un evident retard, en relació amb gairebé tots els països europeus. Diferents factors, com l'escassa estructura atlètica del nostre país, on gairebé sempre l'atletisme femení, ha estat el pitjor malparat.

 

D'una banda a les rodalies de la dècada dels anys 1930, va néixer gràcies a l'esforç d'un reduït, però persistent grup d'atletes, un atletisme en estat embrionari que amb moltes dificultats intentava obrir-se camí. D'altra banda, la traumàtica post Guerra Civil Espanyola, tampoc els va afavorir molt per continuar amb la seva feina.

 

SALTANT LONGITUD L'ANY 1930  A L'ESTADI DE MONTJUIC

 

Longitud F Aurora Villa

Aurora Villa un referent a Espanya

En aquesta lluita van destacar principalment, a part d'alguna esporàdica aparició per altres regions, les comunitats de Madrid, Barcelona i Pais Basc. Els noms més d'una vegada esmentats, quan parlem d'aquestes difícils dècades, de Lucinda Moles, amb 4.51m. el 1929, Carmen Sugrañes, amb 4.41m. el 1930, Aurora Villa amb 4.58m. el 1931, les germanes Rosa i Castelltort, ambdues amb 4.28m. i d’María Trepat amb 4.28m. en l’ any 1933, són entre d’altres, les que van tancar el cicle d’aquest incipient despertar de les postres atletes.

 

Però tot aquest esforç es va enfonsar a partir de l'any 1935, pels motius de tots conegut, de la nostra desgraciada guerra civil, quedant tot derruït, sense federació, directius, sense entrenadors i molts atletes amb seqüeles del conflicte bèl·lic.

 

Arribats a aquest punt parlant dels anys 1940, es va haver de començar tot de nou. És veritat que hi va haver algun festival, encara que sense la ratificació oficial, ni la garantia de certes marques assolides. Només l'entusiasme d'algun federatiu, i d'alguns atletes, ja pràcticament retirats de la competició, van ser els que van intentar reconduir tota aquesta precarietat. És obligat també deixar constància de l'aparició esporàdica d'alguna atleta, com Eulàlia Sants, que va arribar a saltar 4.65m. el 7 de juliol de 1940 a les Campionats del S.E.U, però a partir d'aquí, gairebé tot va finalitzar per les nostres noies.

 

Longitud F Maria Luisa Consegal

Maria Luisa Consegal

No va ser fins a principis de 1960, quan alguns noms van començar a ser coneguts entre els nostres aficionats, com Maria Luisa Consegal, Ana María Gibert, Blanca Miret, primera atleta en traspassar la barrera dels 5 metres, amb un salt de 5.02m. el 14 d'octubre de 1963 a Saragossa.

 

Però serà en els anys 1970, quan ja el llistat de les nostres prometedores saltadores, és cada vegada més notori. Els noms d'Isabel Montañá amb 5.89m., Josefina Salgado amb 5.93m. destaquen per sobre d'altres atletes amb meritòries marques, per tancar aquesta dècada amb María José. Martinez G. que amb un salt de 6.01m. té l'honor de ser la primera atleta a saltar més enllà dels 6 metres, el dia 27 de maig de 1979 a Barcelona.

 

És en aquest gairebé obligat pròleg, al qual podem considerar com els referents del salt de longitud al nostre país, obria d'incloure, a l'atleta del Gimnàstic Barcelonès de la Ciutat Comtal Olga Dalmau, 6 vegades plusmarquista nacional amb un millor salt de 6.30m . el 10 de juny de 1982 a Barcelona i 6 vegades també, com a Campiona Absoluta d'Espanya de l'especialitat.

 

     ES COMENCEN A ENRIQUIR ELS LLISTATS DE MARQUES

 

L'aparició de la gran Sandra Myers i el seu exemple de plena dedicació al nostre esport, comença a donar els seus fruits, com així mateix l'aparició dels grans i actuals entrenadors que tenim al nostre país. Els noms d'Antonio Corgos, Rafael Blanquer o Ramón Cid entre d'altres, tenen molt a veure amb aquesta positiva evolució de les nostres actuals saltadores.

 

No hi ha dubte que la feina està ben feta. Les marques de Concepció Montaner, amb 6.92m. aconseguida a Madrid l'any 2005, de Niurka Montalvo amb 7.06m. i actual recordwoman d'Espanya i primera atleta en traspassar la barrera dels 7 metres, a Sevilla el 23 d'agost de 1999, no són fruit de la casualitat sinó d'un treball ben planificat i de la confrontació constant amb altres atletes del nostre entorn espanyol, com la pròpia Sandra Myers 6.68m., Carlota Castrejana, 6.47m. com així, mateix, de les prometedores saltadores, Estrella Roldán i Virginia Martinez totes dues amb 6.45m com a registre personal.

 

UN POKER DE GRANS REFERENTS A ESPANYA

  

Longitud F Concepcion Montaner

Concepción Montaner

Longitud F Niurka Montalvo

Niurka Montalvo 

Longitud F Estrella Roldan

Estrella Roldán

Longitud F Sandra Myers

Sandra Myers

                                .

Grans referents històrics dels segles XIX i XX
       Millor marca del segle XIX       Rowena Reed   USA  4.04    Poughkeepsie   15-05-1897
Millor marca del segle XX Galina Chistyakova URS 7.52 Leningrado 11-06-1988
   1ª campiona olímpica Olga Gyarmati HUN 5.69 Londres 03-08-1948
   1ª récord olímpic Olga Gyarmati HUN 5.69 Londres 03-08-1948
   1º récord mundial Kinué Hitomi JAP 5.98 Osaka 20-05-1928

   

Cronología de totes les campiones olímpiques de l' “Era Moderna”
Londres 1948 Olga  Gyarmati 5.69 HUN
Helsinki 1952 Ivette Williams 6.24 NZL
Melbourne 1956 Elzbieta Krzesinska 6.35 POL
Roma 1960 Vera Kolashnikova 6.37 URS
Tokio 1964 Mary Rand 6.52 GBR
Méxic 1968 Viorica Viscopoleanu 6.82 ROM
Munic 1972 Heide Rosendahl 6.78 FRG
Montreal 1976 Angela Voigt 6.72 GDR
Moscou 1980 Tatyana Kolpakova 7.06 URS
Los Angeles 1984 Anisoara Cusmir 6.96 ROM
Seúl 1988 Jackie Joyner-Kersee 7.40 USA
Barcelona 1992 Heike Drechsler 7.14 GDR
Atlanta 1996 Chioma Ajunwa 7.12 NGR
Sydney 2000 Heike Drechsler 6.99 GDR
Atenes 2004 Tatyana Lébedeva 7.07 RUS
Pequín 2008 Maurren Maggi 7.04 BRA
Londres 2012 Brittney Raese 7.12 USA
Rio de Janeiro 2016 Tianna Bartoletta 7.25 USA
 
  
Les 10 millors marcas mondiales “All Time” a l’aire lliure
Galina Chistyakova URS 7.52 Leningrado 11-06-1988
Jackie Joyner-Kersee EUA 7.49

Nova York

22-05-1994
Heike Drechsler GDR 7.48 Neubrandenburgo 09-07-1998
Anisora Cusmir-Stanciu ROM 7.43 Bucarest 04-06-1983
Tatyana Kotova RUS 7.42 Anency 23-06-2002
Yelena Belesvskaya URS 7.39 Bryansk 18-07-1987
Inessa Kraveyts URS 7.37 Kiev 11-06-1988
Tatyana Lébedeva RUS 7.33 Tula 31-07-2004
Yelena Jlopotnova URS 7.33 Alma Alá 12-09-1985
                   Marión Jones EUA 7.31 Zürich 12-08-1998

   

                               Les 10 millors atletes espanyoles “All Time” a l’aire lliure
Niurka Montalvo 7.06 Sevilla 23-08-199
Concepción Montaner 6.92 Madrid 16-07-2005
Juliet Itoya 6.80 Getafe 21-07-2018
Maria del Mar Jover 6.78 Monachil 09-07-2010
Sandra Myers 6.68 Oviedo 30-01-1988
Fátima Diame 6.68 Tarragona 27-06-2018
Olatz Arrieta 6.61 Monachil 02-07-2016
Arantza Loureiro 6.53 Sevilla 22-02-2009
Carlota Castrejana 6.47 Basauri 04-07-1998
Estrella Roldán 6.45 Madrid 24-06-1989

( Llistats tancats el dia 28 de Juliol de 2018 )  

Fonts d’ informació:

Documentació própia
Arxius de la Asociación Española de Estadísticos de Atletismo   AEEA 
Arxius de la Real Federación Española de Atletismo   RFEA 

Recerca per Internet 

Libres de l’ International Athletic Foundation   IAAF

Correccions de català per Anna Marti

                                                                                                                       Agost de 2009