ELS JOCS DEL PACÍFIC

Aquests Jocs considerats com el major esdeveniment multiesportiu d'Oceania, ja van tenir el seu predecessor en els Jocs del Pacífic Sud. Aquest esdeveniment esportiu, és després dels Jocs Olímpics, un dels que major nombre d’esportistes aglutina, però també el més desconegut per part dels afeccionats del món atlètic. Aquest document està basat enla presència de l'atletisme, per considerar aquest esport, com el referent mes llegendari de tots els esports olímpics, però recollint així mateix les anècdotes i vivències d'altres esports, que també tenen els seus llegendaris referents.

 

La idea d'aquest certamen a l'Hemisferi Sud, va sorgir el1959, quan el doctor fijià Sahu Khan, va proposar aquesta celebració, que va ser acceptada immediatament pel Comitè Olímpic Nacional d'Oceania (ONOC), reconegut a la vegada pel propi Comitè Olímpic Internacional (CIO) sent el seu actual president en funcions, l'australià Kevan Gosper.

 

Aquest comitè té sota el seu control 17 països i 23 petits estats, disseminats per tota l'àrea oceànica, sense oblidar que aquesta zona geogràfica, té 25.000 petites illes, incloent la més distant, l'Illa de Pasqua.

 

A la seva primera edició, no es va convidar a les dues grans potències econòmiques i esportives de la zona, com són Austràlia i Nova Zelanda, que voluntàriament van declinar participar, per creure que la distància competitiva amb altres països de la regió, eren tan abismals que no afavoririen gens la progressió dels mateixos.

 

No obstant això, quan van aparèixer nous esports al calendari de proves, van decidir participar i creure que la competència era més ajustada i atractiva per a tots, però nomésen alguns esports específics.

 

Aquest esdeveniment, que en els seus inicis es celebrava cada dos anys, va passar posteriorment a l'actual format de quatre anys, sent Suva la capital de Fiji, la responsable d'organitzar la seva primera edició, el 29 de setembre de 1963.

  

Hi ha que esmentar que aquests jocs, van canviar la seva nominació en els Jocs de Numéa en 2011, pels actuals Jocs del Pacífic, i on es va crear per primera vegada, un espai reservat per organitzar competicions per atletes discapacitats, com queda reflectit més a baix.

 

Una incessant recerca per les xarxes d'Internet, com així mateix de la mateixa Federació Internacional d'Atletisme (IAAF), del Comitè Olímpic Internacional (CIO), de Wikipedia, com també dels cercadors més acreditats, no han pogut respondre positivament a les meves peticions.Solament el Comitè Olímpic d'Oceania, ha pogut facilitar-me la via adequada per accedir a les esmentades dades estadístiques, per poder confeccionar aquest històric dels Jocs del Pacífic, amb tots les seves complicades dades.

 

Paul JenesÉs sens dubte per aquest motiu, el llarg i esgotador treball realitzat per confeccionar aquestes taules estadístiques, impossible de realitzar, sinó fos per la gran col·laboració que m'ha prestat el president de l’ATFS Paul Jenes qui ha tingut la gentilesa d'enviar-me els resultats de totes les edicions i ens ha permès comptar amb les dades més fiables per poder editar aquests llistats, amb la garantia i autenticitat que requereix un esdeveniment d'aquesta categoria.

 

No puc obviar de cap manera, elmeu col·lega de l'Associació Espanyola d'Estadístics d'Atletisme AEEA, José Luis Hernández, que ha estat el veritable impulsor, d'aquest contacte amb el president de la ATFS, per conformar aquestes taules  estadístiques, sempre amb la finalitat, que tot l'entorn atlètic internacional, sàpiga que a Oceania, existeix un atletrespecte i l'admiració de tots.                                                                                                       Paul Jenes

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

                                                            ELS JOCS DE NUMÉA A NOVA CALEDÒNIA                                                                                                                                                                                                                                                                         En l'esdeveniment organitzat aNuméa (Nova Caledònia) el dia 27 d'agost de 2011, va ser presidit pel President de la República Francesa, Nicolas Sarkozy, el qual va declarar oberts aquests jocs, que van tenir una participació record de 3500 esportistes.

 

Aquest esdeveniment que va passar a denominar-se a partir de 2011, com a Jocs del Pacífic, va tenir un nou protocol amb l'encès de la torxa i la desfilada de participants, com així mateix una vila olímpica on s'allotjarien tots els esportistes, però també una discrepància ocasionada per una bandera.


La controvèrsia va sorgir, amb la que tenia que representar a Nova Caledònia un territori d'ultramar francès, que volia portar com a identificació la bandera de França, per la qual cosa es va haver de dissenyar-se una especial per ser utilitzada en els jocs.

 

Bandera de la PauEn un àrea geogràfica amb tanta diversitat de cultures, política, religiosa i ètnica tan diferenciades, són múltiples les vivències, anècdotes i curiositats que sempre afloren en qualsevol manifestació, sigui política o esportiva.

 

Un dels casos que s'intuïa que podria originar una discrepància, va succeir amb el voleibol-platja femení, l'uniforme oficial de la qual és el biquini, que alguns països es negaven acceptar, adoptan-se la substitució amb roba més conservadora.

 

MISCELÀNIA DELS JOCS

 

Un fet que va ser a punt de proporcionar un boicot de molts països, es va produir en els Jocs de Papeete de 1995, quan la protesta va ser unànime, per les proves nuclears que França realitzava els seus territoris d'ultramar.


Per primera vegada el futbol femení va fer la seva aparició en els jocs organitzats en Puerto Moresby en aquest any de 2015. Varen prendre
part les seleccions : Fiji, Illes Cook, Tonga, Illes Salomón, Papua Nova Guinea, Nova Caledònia i Samoa, entre les quals, després d'unes disputades eliminatòries, la selecció de Papua Nova Guinea va guanyar la medalla d'or, vencent a la final a Nova Caledònia, pel resultat de 0 gols a 1.   

 

UN RÉCORD GAIREBÉ IMPOSSIBLE DE SUPERAR

Sortint de l'entorn atlètic, aquesta impossible gesta, va succeir en el torneig de futbol, masculí, on l'equip de Micronèsia, un conjunt de 607 illes en el Pacífic, buscava la seva classificació pels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, perdent la seva eliminatòria davant l'equip de Tahitià,selecció que ocupa en el rànquing de la FIFA la posició 200, pel resultat de 38 gols a 0, amb l'anècdota que després del descans, en els primers 5 minuts de partit va encaixar 5 gols.

 

L'equip de fútbol de Micronèsia

L’equip de futbol de Micronèsia

 

Més tard torna a intentar-ho, davant Fiji amb intenció guanyar-se el bitllet per a la capital brasilera, que li va endossar altres 30 gols a 0. Finalment amb el mateix objectiu de creuar l'Atlàntic, s'enfronta a la selecció de Vanatu, que ni més ni menys, li marca un 46 gols a 0.El resultat global dels 3 partits, va anar de 114 gols encaixats, per 0 gols a favor. Sens dubte es tractava d'un autèntic rècord, però la FIFA, no va trigar a anunciar que no homologaria oficialment aquesta marca, per tractar-se d'un equip compost per jugadors menors de 23 anys, però amb les portes obertes, per intentar-ho novament en els següents jocs de Aquest rècord negatiu oficial, el segueix ostentant la selecció de Samoa Americana, que en un enfrontament davant Austràlia, va perdre per 31 gols a 0, a l'abril de 2001.

 

Seguint amb les vivències dels jocs, cal esmentar que aquests esdeveniments en els seus inicis, eren seguits amb escàs interès pels afeccionats, per considerar-ho com molt folklòrics, dins un ambient popular molt festiu, influenciats pels seus ritus ancestrals i per descomptat, allunyats de l'esperit olímpic.

 

         ELS JOCS DE PORT MOREBY DE 2015

 

En els recents Jocs de Port Moresby de 2015, ja lluny d'aquellsdivertits festivals, la participació de països va ascendir a 24 amb l'assistència de 3.796 esportistes, per disputar 28 esports amb un total 254 esdeveniments.En aquesta cita de 2015, van fer el seu debut, Austràlia i Nova Zelanda, guanyant les seves primeres medallas. Les proves programades, van ser Halterofília, Rugbi a 7, Taekwondo, Hokey sobre herba i aixecament de pesos de gran potència..Els únics països queno han aconseguit medalles en la història d'aquestes competicions, han estat les Illes Mariannes i Tokelan, presentant aquests últim un sol esportista.En les taules abans esmentades inserides a continuació, es reflecteixen en la primera fila, els guanyadors dels primers Jocs de Suva de 1963. En la segona fila, els que ho van fer en l'última edició en Port Moresby de 2015. En la tercera línia, ombrejada en color verd, es mostren els actuals plusmarquistes d'Oceania amb la ciutat i l'any que van ser aconseguides.

 

D'altra banda en la primera columna, apareixen en color vermell, els noms de ciutats i any que es produeix la primera aparició d'una prova nova, al calendari dels Jocs Esportius del Pacific

 

Però també és veritat, que entre aquest llarg temps existeix un ampli espai, en elqual es van produir registres d'alt nivell. Però en aquest cas, el que es pretén és constatar la diferència que existeix, entre aquells anys de 1963 i els de l'actual 2015, després de 42 anys d'història d'aquests jocs.

 

TAULA D’ HOMES

 

                                                                                             100 metres llisos

Suva -1963 Jacques Pothin 10, 6 NCL 31- 08-1963
Puerto Moresby - 2015 Ratu Tabakaucoro 10, 50 FIY 13-07-2015
Mito - 2003 Patrick Johnson 9, 93 AUS 05-05-2003

                                                                                               200 metres llisos

Suva -1963 Chris Kaddour 22, 3 NCL 04-09-1963
Puerto Moresby - 2015 RatuTabakaucoro 21, 47 FIY 15-07-2015
Mexico -1968 Peter Norman 20, 06 AUS 15-10-1968

                                                                                           400 metres llisos

Suva -1963 Charles Harrison 49,7 NCL 04-08-1963
Puerto Moreby - 2015 Theo Piniau 48,71 FIY 14-07-2015
Seúl -1988 Darren Clark 44,38 AUS 26-09-1988

                                                                                        800 metres llisos

Suva -1963 Mike Joyce 2: 02, 4 PNG 31-08-1963
Puerto Moresby - 2015 Anasa Kaito 2: 00, 91 FIY 13-07-2015
Christburch - 1988 Peter Snell 1: 44, 3 NZL 02-02-1962

                                                                                   1500 metres llisos

Suva -1963 Samui Tuifangaloka 4: 23, 4 TGA 04-08-1963
Puerto Moresby - 2015 Adrien Kela 4:19, 0 NCL 15-07-2015
Mónaco - 2015 Nicolás Willis 3:29, 66 AUS 17-07-2015

                                                                                    5000 metres lisos

Suva   -1963 Mike   Joyce 17:16, 6 PNG 31-08-1963
Puerto   Moresby - 2015 Nordine   Benfodda 15: 54,   55 NCL 16-07-2015
Londres   -2004 Craig   Motram 12: 55,76 AUS 30-07-2015

                                                                                 10000 metres llisos

Suva -1963 Viliame Saulekaleka 36: 39, 8 FIY 31-08-1963
Puerto Moresby - 2015 Rosefelo Siosi 33: 06, 30 SLC 14-07-2015
Palo Alto - 2011 Ben ST.Lawrence 27: 54, 00 AUS 01-05-2011

                                                                                      1/2 marató

Suva - 2003 Georges Richmond 1h. 09: 5 PYF 12-06-2003
Puerto Moresby - 2015 Kupsy Bisarmo 1h. 14: 1 PNG 08-07-2015
Maregame - 2015 Zane Robertson 59: 47, 0 AUS 01-02-2015

                                                                                        Marató

Puerto Moresby - 1969        Julien Gohe 2h. 49: 19 NCL 18-07-1969
* Numéa - 1987 Alain Lazare 2h. 26: 58 CNL 19.12-1987
Boston -1986 Robert de Castella 2h. 07: 51 AUS    21-04-1986

                                                                       3000 metres obstacles

Suva - 1963 Jean Pierre Aifa 10: 23, 8 NCL 04-09-1963
Puerto Moresby - 2015 Sapolai Yao 9: 36, 0 PNG 13-07-2015
Koblenza - 1984 Peter Renner 8: 14, 05 AUS 29-08.1984

                                                                           110 metros tanques

Suva - 1963 Charles Tétaria 15, 6 PYF 09-08-1963
Puerto Moresby - 2015 Wela Girme    15, 36 PNG 16-07-2015
Goteborg - 1995 Kyle Vander Kupy 13, 29 AUS 11-08-1995

                                                                           400 metres tanques

Suva - 1963 Osea Malamala 59, 9 FIY 02-09-1963
Puerto Moresby - 2015 Moven Boino    53, 36, 0 PNG 15-07-2015
Atlanta - 1996 Rohan Robinson 48, 28 AUS 31-07-1996

                                                                                 Salt d’altura

Suva -1963 Edward Laboran 1. 90 TGA 31-08-1963
Puerto Moresby - 2015 Rajendra Prasad 2. 03 FIY 16-07-2015
Melbourne - 1997 Tim Forsyth 2. 36 AUS 02-03-1997

                                                                              Salt amb perxa

Suva - 1963 Alipeti Latu 3. 50 TGA 31-08-1963
Puerto Moresby - 2015 Eric Reuillard 4. 60 NCL 15-07-2015
Melbourne - 1997 Tim Forsyth 2. 36 AUS 02-03-1997

                                                                         Salt de longitud

Suva - 1963 Christian Kaddur 6. 98 NCL 02-09-1963
Puerto Moresby - 2015 Raih Maiau 8. 14 PYF 17-07-2015
Sydney - 2000 Jai Taurina 8. 55 AUS 28-09-2000

                                                                                              Triple salt

Suva - 1963 Christian Kaddur 14. 23 NCL 04-09-1963
Puerto Moresby - 2015 Eugene.S.Wollmer 15.2 7 FIY 14-07-2015
Londres - 1982 Ken Lorraway 17. 46 AUS 07-08-1982

                                                                                       Llançament de pes

Suva - 1963 Mesulame Rakuro 14. 49 FIY 04-09-1963
Puerto Moresby - 2015 Tumatai Dauphin 19. 14 PYF 17-07-2015
Zagred - 2015 Tomas Walsh 21. 02 NZL 07-09-2015

                                                                                      Llançament de disc

Suva - 1963 Mesulame Rakuro 49. 35 FIYI 02-09-1963
Puerto Moresby - 2015 Alexandre Rose 56. 40 SAM 16-07-2015
Townsville - 2013 Ben Harradine 68. 20 AUS 10-05-2013

                                                                                  Llançament de martell

Numea - 1966 Henri Wetta 338. 58 NCL 12-12-1966
Puerto Moresby - 2015 Erwan Cassier 61. 52 NCL 15-07-2015
Varazdin - 2002 Stuart Rendell 79. 29 AUS 06-07-2002

                                                                                Llançament de javelina

Suva - 1963 Ivaharia Oe 61. 08 PNG 31-08-1963
Puerto Moresby - 2015 Leslie Copeland 70. 31 FIY 13-07-2015
Brisbane - 2008 Jarrod Bannister 89. 02 AUS 29-02-2008

                                                                                                 Decathló

Puerto Moresby -1969 Raki Leka 6185 p PNG 20-08-1969
Puerto Moresby - 2015 Robson Yinambe 6288 p PNG 14-07-2015
Kuala Lumpur - 1998 Jagan Hames 8490 p AUS 18-09-1998

                                                                                 20 km. marxa -ruta

Puerto Moresby - 1991 Caleb Maybir 1h. 51: 39 FIY 18-08-1991
Papeete-1995 Dip Chang 1h. 49: 56 THI 18-08-1995
CIXI - 2005 Nathan Deakes 1h. 17: 33,0 AUS 23-04-2005

                                                          Relleus 4 x 100 metres

Suva - 1963 Nueva Guinea 42, 8 PNG 04-09-1963
Puerto Moresby - 2015 Nueva Guinea 40, 62 PNG 17. 07.2015
Goteborg - 1995 Australia 38, 17 AUS 12-08-1995

                                                                         Relleus 4 x 400 metres

Suva - 1963 Nueva Guinea 3: 24, 3 PNG 04-09-1963
Puerto Moresby - 2015 NuevaGuinea 3: 16, 86 PNG 16-07-2015
Los Angeles -1984 Australia 2: 59, 70 AUS 11-08-1984

* Millor marca enregistrada en aquests jocs, des de 1963 fins l’any 2003

 

TAULA DE DONES 

100 metres llisos

Suva - 1963 Ana Ramacake 12, 2 FIY 02-09-1963
Puerto Moresby - 2015 Toea Wisil 11, 86 PNG 13-07-2015
Londres - 2013 Blessing Okagbare 10, 79 NGA 27-07-2013

                                                                                           200 metres llisos

Suva - 1963 Maca Vakalala 26, 3 FIY 04-09-1963
Puerto Moresby - 2015 Toea Wisil 24, 05 PNG 15-07-2015
Zurich - 1996 Mary Omagbemi 22, 07 NGA 14-08-1996

                                                                                          400 metres llisos

Numea - 1966 Iona Mitchel 62, 8 FIYI 12-12-1966
Puerto Moresby -2015 Betty Burua 55, 97 PNG 14-07-2015
Atlanta -1996 Cathy Freeman 48, 63 AUS 29-07-1996

                                                                                         800 metres llisos

Suva - 1963 Géraldine Bígourd 2: 28, 0 NCL 04-09-1963
Puerto Moresby - 2015 Donna Koniel 2: 12, 78 PNG 14-07-2015
Atlanta - 1996 Toni Hodgkinson 1: 58, 25 NZL 27-07.1996

                                                                                      1500 metres llisos

Papeete - 1971 Make Liku 5: 11, 3 FIY 15-09-1971
Puerto Moresby - 2015 Mirian Goiye 4: 45, 44 PNG 16-07-2015
Estocolmo - 2006 Sarah Jamieson 4: 00, 93 AUS 25-07-200

                                                                                   5000 metres llisos

Santa Rita - 1999 Teroro Meyer 18: 46, 35 FIY 07-06-1999
Puerto Moresby - 2015 Sharón Firisua 18: 20, 09 SLB 13-07-2015
Nueva York - 2009 Kimberley Smith 14: 39, 89 NZL 27-02-2009

                                                                               10000 metres llisos

Puerto Moresby - 1991 Jen Allred 39: 35, 6 GUM 24-08-1991
Puerto Moresby - 2015 Sharon Firisua 38: 33, 04 SLB 15-07-2015
Palo Alto - 2008 Kimberley Smith 30: 35, 54 NZL 04-05-2008

                                                                                      1/2 marató

Suva - 2003 Sophie Gardon 1h . 26: 51 PYF 12-07-2003
Puerto Moresby - 2015 Sharon Firisua 1h. 2 9: 26 SLB 18-07-2015
Filadelfia - 2011 Kimberley Smith 1h. 07:11 NZL 18-09-2011

                                                                                           Marató

Puerto Moresby- 1991 Jen Allred 3h. 25: 17 GUM 20-09-1991
* Papeete/Pirae -1995 Pauline Vea 2h. 54: 02 TAH 24-08-1995
Chicago - 2006 Benita Willis 2h. 22: 36 AUS 22-10-2006

                                                                             3000 metres obstacles

Apia - 2007 Poro Gahekave 11: 48, 74 PNG 07-09-2007
Puerto Moresby - 2015 Rama Kumilgo 11: 26, 51 PNG 17-07-2015
Oslo - 2008 Donn   Macfarlane 9: 18, 35 AUS 06-06-2008

                                                           100 metres tanques

Papeete - 1971 Danièle Guyonnet 15, 0 PYF 09-09-1971
Puerto Moresby - 2015 Sharón Kwarula 14, 40 PNG 16-07-2015
Daegu - 2011 Satty Pearson 12, 28 AUS 03-09-2011

                                                                              400 metres tanques

Apia - 1983 Léone Ley 63, 27 PYF 08-09-1983
Puerto Moresby - 2015 Donna Koniel 58, 22 PNG 17-07-2015
Seúl - 1988 Debbie Flintoff 53, 17 KOR 28-09-1988

                                                                                   Salt d’altura

Suva - 1963 M. Woohouse 1. 47 FIY 02-09-1963
Puerto Moresby - 2015 Kellie Kaputin 1. 77 PNG 14-07-2015
Perth - 1989    Vanessa Browne 1. 98 AUS 12-02-1989

                                                                             Salt amb perxa

Santa Rita - 1999 Iovana Vakaloloma 2. 40 FIY 03-06-1999
Puerto Moresby - 2015      Pascale Gacon 3. 70 NCL 13-07-2015
Perth - 2012 Alana Boyd 4. 76 AUS 24-02-2012

                                                                             Salt de longitud

Suva - 1963 Kalisa Kuruvoli 5. 51 FIY 02-09-1963
Puerto Moresby - 2015 Rellie Kaputin 5. 94 FIY 17-07-2015
Melbourne - 2002 Bronwyn Thompson 7. 00 AUS 07-03-2002

                                                                                  Triple salt

Papeete - 1995 Angela Way 12, 03 PNG 22-08-1995
Puerto Moresby - 2015 Rielli Kaputin 12. 65 PNG 16-07-2015
Hobart - 2002 Nicole Mladenis 14. 04 AUS 09-03-2002

                                                                         Llançament de pes

Suva - 1963 Merewai Turukava 11. 45 FIY 31-08-1963
Puerto Moresby - 2015 Milik Tuivanuavoou 14. 50 FIY 13-07.2015
Daegu - 2011 Valerie Adams 21. 24 KOR 29-08-2011

                                                                       Llançament de disc

Suva - 1963 Merewai Turukava 35. 70 FIY 02-09-1963
Puerto Moresby - 2015 Teréapil O Jean 48. 70 COK 15-07-2015
Auckland - 1990 Daniela Costian 68. 72 AUS 22-01-1990

                                                                  Llançament de martell

Santa Rita - 1999 Lisa Misipeka 63. 39 FIY 07-06-1999
Puerto Moresby - 2015 Elisa Takosi 52. 51 NCL 14.07.2015
Adelaida - 2003 Bronwyn Eagles 71. 12 AUS 06-02-2003

                                                                      Llançament de javelina

Suva - 1963 Merewai Turukasa 36. 59 FIY 04 09-1963
Puerto Moresby - 2015 Linda Selui 47. 72 KIR 16-07-2015
Melbourne - 2014 Kimberley Mickle 66. 95 AUS 22-07-2014

                                                                                     Heptatló

Apia - 1983 Iammo Launa 4613 p. PNG 14-09-1983
Puerto Moresby - 2015 Adrine Monagi 5019 p. PNG 07-07-2015
Auckland - 1990 Jane Fleming 5547 p. AUS 18-01-1990

                                                                           20 km. marxa ruta

Santa Rita - 1999 Angela Keogh 1h. 58: 32 PNG 05-06-1999
         Suva - 2003 Deepika Chand 2h. 47: 32 FIY 12-07-2003
Haumburg - 2004 Jane Saville 1h. 27: 44 AUS 02-05-2004

                                                                       Relleus 4 x 100 metres

Suva - 1963 Islas Fiyi 50, 0 FIY 04-09-1963
Puerto Moresby - 2015 Islas de Fiyi 46 ,17 FIY 17-07-2015
Pietersburg - 2000 Australia 42, 99 AUS 18-03-2000

                                                                        Relleus 4 x 400 metres

Suva - 1979 Islas Fiyi 3: 57, 97 FIYI 08-09-1979
Puerto Moresby - 2015 Nueva Guinea 3: 45, 13 PNG 16-07-2015
Sydney - 2000 Australia 3: 23, 81 AUS 30-09-2000

* Millor marca enregistrada en aquests jocs, des de 1991 fins l’any1999

 

ABREVIATURES DE PAÏSOS

 

  AUS - Austràlia    NZL - Nova Zelanda SLB - Illes Salomón
   VAM - Vanuatu    PNG - Papúa Nova Guinea GUM - Guam
  KIR - Kiribati    TGA - Tonga TUV - Tuvalu
   PYF - Polinèsia    SAM - Samoa NFK - Norfolk
NRU - Nauru MIC - Micronèsia FIY - Fiyi
COK - Illes Cook NCL - Nova Caledònia PNG - Port Moresby
NGR- Nigèria KOR - Corea del Sur NCL - Apia Numea
THA - Tailàndia        

 

Fonts dinformació:

Arxius de la Reial Federació Espanyola d’Atletisme. (RFEA)

Recerca per Internet.

Correccions de català per gentilesa d’Anna Martí.

Documentació pròpia.

Llibres de la International Athletic Foundation (IAAF)

                                                                                                  Novembre de 2015