HOLA I ADÉU

 

Per última vegada torno a estar en contacte amb la meva pàgina personal, alhora que m'acomiado d'ella amb un adéu nostàlgic però ple de satisfacció, per haver contribuït amb la seva divulgació, perquè tots conegui els "referents històrics" de l'esport atlètic del nostre país.

 

És per això que amb aquest últim document dono per finalitzada la meva activitat en la meva documentada web, valorada pel meu Servidor situat en la ciutat de Pittsburgh enels Estats Units d'Amèrica, en un lloc al voltant dels 5.000.000 milions en el rànquing internacional de tots els webs del món

 

El mateix Servidor una vegada efectuada la seva valoració, informa que aquesta Web, es confeccionada amb mès de 300 documents, una xifra molt alta que parla a per si sola, del gran treball realitzat per conformar aquest lloc tant personal. El motiu de tantes visites, potser sigui causa de la seva redactat en tres idiomes, espanyol, català i anglès, amb la qual cosa l'accés a ella és més accessible

 

El haver poguer assolir aquest rànquing mundial, és degut sens dubte, per la seva gran quantitat de documents atlètics que hi ha en ella, els quals es poden visualitzar a l'instant prement en l'índex general de la pàgina, on apareixen entre d'altres, tots els Jocs Olímpics de l'Era Moderna (Des d'Atenes de 1896 fins a Rio de Janeiro de 2017). Així mateix es poden contemplar amb uns amplis reportatges, totes les proves atlètiques olímpiques reconegudes pel "Comitè Olímpic Internacional" CIO "tant en homes com en dones.

 

D'altra banda la meva incursió en la història atlètica de molts països, ha servit per conèixer en profunditat els seus propis antecedents, la qual cosa ha fet possible el contacte directe amb importants personalitats de diverses nacionalitats, que mai van negar la seva col·laboració, perquè tots ells recordessin els seus pròpies històries, mitjançant la meva pàgina www.barris.org.

 

També gràcies a aquesta, es poden conèixer els referents de diverses zones del nostre planeta, com són els Jocs Atlètics del Pacífic, Asiàtics, Sud - Americans Africans, Mediterranis, amb tots els seus resultats, rànquing, història, estadístiques i anècdotes, des dels seus inicis fins avui.

 

Però on es poden trobar infinits referents, és sens dubte en el link de NOTÍCIES, fragmentat amb un llistat, on es troben tots els actius del nostre esport, en una infinitat d'atractius documents, on s'expliquen totes aquelles dades que tant agrada conèixer. És un treball molt laboriós sense parangó possible al nostre país.

 

Tots aquests contactes han estat possibles per la gestió de l'Associació "Espanyola d'Estadístics d'Atletisme" AEEA, que posant-se en contacte amb diferents associacions estadístiques d'aquestes zones, han permès una estreta relació amb els mateixos, que encara avui perdura.

 

He volgut que el colofó ​​de la meva comiat, encara que sigui una mica retrògrada i nostàlgica, a estat rescatar per a tots que van tenir la sort d'estar presents, entre els quals m'incloc jo, a la memorable "Cerimònia de Cloenda als Jocs de Barcelona de 1992  d'una preciosa i inoblidable melodia, com és "Amigos para Siempre” interpretada magistralment per la soprano anglesa Sarah Brightman i el tenor espanyol José Carreras.

 

jjoobcn 1jjoobcn 2jjoobcn 3

          ------------------------------------------------

Fonts d'Informaciò

Associació Espanyola d'Estadístics d'Atletisme. AEEA

Apunts de la Reial Federaciò Espanyola d'Atletisme. RFEA

Federació Internacional d'Atletisme. IAAF

Reserca per Internet 

Documentaciò Pròpia

------------------------

                                                                               Barcelona Maig de 2019

                                       LA SECCIÓ ATLÈTICA DEL F. C. BARCELONA

 

   Aquest històric està realitzat per Tomàs Barris, atleta olímpic del F. C. Barcelona

 

 

LA HISTÒRIA QUE TOT EL BARCELONISME HAURIA DE CONÈIXER 

 

INTRODUCCIÓ

 

Un dels majors actius que atresora el Club Blaugrana, és la seva actual secció d'atletisme, la qual des de la seva aparició, mai ha deixat d'estar present en el club. És actualment l'esport més antic, de tots els que ha tingut fins ara l’entitat barcelonista, que va aparèixer solament l'endemà passat, d'haver-ho fet el fútbol, el dia 10 de novembre de 1899.

 

 

ELS ORÍGENS DE L'ATLETISME BLAUGRANA

 

Tot va començar amb l'arribada de Hans Gamper a Barcelona el1899, enamorant-se de la nostra ciutat, amb la idea de fundar un club futbolístic. Això va succeir el dia 29 de setembre de 1899, triant els colors blaugrana, en honor de Winterthur, la seva ciutat natal a Suïssa, que tenia com a emblema aquests colors.

 

Com queda explicat, la primera carrera a peu a Catalunya, va tenir efecte dos diesdesprés del primer partit de futbol del F. C. Barcelona que va disputar contra una selecció de membres de la “confraria anglesa” a la ciutat comtal, disputat el 10 de setembre de1899.

 

El dia 12 de desembre de 1899, després d'aquest partit, s'organitza en uns terrenys on estava situat el velòdrom de la Bonanova, avui ocupat per l'Hospital de Sant Pau, una prova de resistència al voltant de l'Hotel Casanovas, situat aquells anys fora de la ciutat, el vencedor de la qual va ser Francisco Cruzate, seguit molt a prop per Hans Gamper, que va arribar en segona posició. En ella van participar uns altres sis corredors, dels quals tres d'ells, van haver d'abandonar per fatiga.

 

Aquesta prova que des d'un principi, es considerava festiva i testimonial, va tenir la particularitat de ser organitzada per la persona que amb el pas del temps seria president del F.C.Barcelona, amb la qual li atorgava el segell històric que ningú pot discutir.

 

Però la prova, que veritablement va obrir la història oficial d'una carrera a peu, va ser la de velocitat sobre una distància de 100 metres que va guanyar Miguel Valdés, amb una marca de 12,0 seg. seguit per Hans Gamper, que va arribar segon. Aquesta prova es va disputar el 18 de novembre de 1900, en un descampat situat davant de l'Hotel Casanovas, on es va habilitar una llarga recta per conformar el traçat de la prova.

 

QUAN NEIX OFICIALMENT LA SECCIÓ DE ATLETISME

 

Aquesta competició ha estat considerada com la primera competició oficial organitzada pel F.C.Barcelona, donant peu per oficialitzar-la anys més tard, com a secció, sent el propi Miguel Valdés, amb l'ajuda de l'alemany Udo Steinberg, els qui van realitzar aquesta gestió el 2 de setembre de 1915, data en que es va fundar la Federació Catalana d'Atletisme.

 

S'ha de recordar que Valdés, un home polifacètic i emblemàtic, va practicar a més del futbol i atletisme, altresdisciplines esportives, destacant sempre per la seva enorme vitalitat, que el feia destacar en totes elles. Ell va ser el fundador de “Loteries Valdés” situada en plena Rambla de les Flors de la ciutat comtal, que regenta en l'actualitat un dels seus néts.

 

S'ha de conèixer, que Hans Gamper estava tan identificat amb la nostra ciutat, que al moment que va decidir arrelar-se a Barcelona, va canviar el seu nom pel de Joan Gamper. És a dir no havia dos Gamper, sinó sols un.

 

Miquel Valdés a la seva faceta futbolística Al fons l’Hotel Casanovas
Miquel Valdés a la seva faceta futbolística Al fons l’Hotel Casanovas

 

Un altre nom clau per a la grandesa d'aquest esport, va ser la incorporació del mític atleta Pere Prat. Però això té una llegenda, que mereix un capitulo a part.

 

LA CURIOSA HISTÒRIA DEL FITXATGE DE PERE PRAT

 

Un directiu barcelonista Miquel Gibert, al qual li agradava molt l'excursionisme, es va trobar en una de les seves sortides al Pirineu Català amb un espectacle insòlit, veient com una parella de carabiners perseguia un jove, que amb un paquet sota el braç corria com una gasela sortejant la seva detenció.

 

Era tal la seva rapidesa i agilitat que ràpidament va perdre de vista als seus perseguidors, traspassant la frontera sense cap problema. Era evident que el paquet contenia contraban, fet molt habitual en aquells temps.

 

Tan impressionat va quedar aquest directiu, que no va parar fins a localitzar-Lo i fer-li tornar a Barcelona per fitxar-ho per al seu club. Però Pere Prat no solament es va limitar a batre tots els rècords d'Espanya, de carreres a peu, sinó que es va lliurar a divulgar l'atletisme des del seu Barça creant molt ràpid una escola anomenada, el “Club Barceloní”, dedicada totalment a l'esport atlètic.

 

El gran Pere Prat
El gran Pere Prat

Cal recordar que Pere Prat, era parent del president de la Mancomunitat, Pere Prat de la Riba, impulsor de la modernitat en tots els seus aspectes

 

L’APARICIÓ D’UN PRESIDENT FRANQUISTA

 

Amb el pas dels anys la secció atlètica barcelonista, no ha cessat de créixer acaparant títols de tot tipus. Al principi de la dècada de 1940 el règim franquista va imposar per decret al Marquès de la Mesa d'Asta, com a president del club, cessant a tots els directius.

 

Però molt ràpid el nou president, es va adonar del que representava el Club Català entre la ciutadania barcelonina i catalana, per la qual cosa va decidir donar un nou impuls a l'esport blaugrana, fruit del qual, amb el pas del temps, es va oficialitzar ales acaballes de 1960, l'actual secció femenina que d'una forma una mica vetllada, ja va tenir la seva aparició a les dècades de 1930 i 1950, quan algunes atletes van participar en diverses competicions, amb els colors blaugrana del Barça.

 

Símbol olímpic
Símbol olímpic

El seu pas per aquest insigne club en contra de l'esperat, donada la seva procedència franquista, va deixar un grat record guanyant-se la simpatia dels afeccionats, que encara deuen recordar tots aquells, que van viure les vicissituds d'aquella d'època.

 

No estarà de més, deixar patent que la secció masculina com la femenina, sempre han estat presents en tots els grans esdeveniments internacionals, aconseguint podi de vencedors olímpics, mundials i europeus, entre altres esdeveniments d'alt nivell, en els quals he pogut estar present.

 

Una secció que compta, tant en homes com en dones, amb 49 atletes olímpics en l'esport més llegendari i universal de tots, és un actiu que cap altra club espanyol pot presentar, en un esport genuïnament individual. L'esport atlètic, mai ha deixat d'estar present des de 1899 en l'entitat barcelonista. És un patrimoni històric del club, que tots els aficionats han de conèixer.

 

EL COMENÇAMENT D'UNA COMPLICADA ETAPA

 

Si fins a aquest instant la secció atlètica del F. C. Barcelona ha estat el model i el referent a imitar pels altres equips espanyols, és hagut d'en gran part, a tenir darrere a uns llegendaris i històrics valors, que no solament acaparaven l'atenció i admiració de tots, sinó que representaven el referent a imitar.

 

A partir de la década de 1980, tots els esports olímpics, eren considerats amateurs, per la qual cosa en aquells anys, la paraula professional no existí excepte, quan un esportista percebre diners per competir, que segons els dictats de la Carta Magna de l’Olímpica, comportava la desqualificació a perpetuïtat.

 

No seria fins al mandat de Juan Antonio Samaranch (1980 – 2001), després de ser triat de forma unànime, com a nou president del Comitè Olímpic Internacional, quan es va eliminar el caràcter amateur, element essencial fins llavors de l'esperit olímpic, permetent la participació de professionals, que va millorar el nivell de qualitat i participació.

 

Joan Antoni Samaranch amb la torxa de Barcelona - 1992

Joan Antoni Samaranch amb la torxa

     de Barcelona - 1992

A partir d’aquest instant, la paraula amateur jno existeix i per descomptat, la de no professional tampoc. Tots els esports olímpics i no olímpics, poden ser actualment professionals.

 

Si mirem el llistat d'atletes d'aquesta secció de les ultimes dècades, observaren que els millors espanyols, tant homes, com a dones, procedents de totes les regions espanyoles, així com d’altres excel·lents atletes estrangers, que han pertangut a la secció blaugrana, no tots, però si una majoria, no ha estat per casualitat, ni per amor a uns colors, sinó simplement per diners, i això es diu professionalitat tant abans com ara.

 

A partir d'aquest instant, la paraula amateur solament existeix, si tant un esportista com un club, no han percebut ajuda econòmica per motivar les seves evolucions esportives. Quan aquests reben ajudes monetàries, per millorar els seus nivells competitius, són considerats automàticament com a professionals.

 

Si contemplem el llistat d'atletes d'aquesta secció de les últimes dècades, observarem que els millors espanyols, tant homes com a dones, procedents de totes les regions espanyoles, com així mateix d'altres excel·lents atletes estrangers, que han pertangut en la secció blaugrana, no tots, però si una majoria, no ha estat per casualitat ni per amor a uns colors, sinó simplement per diners, i això es diu professionalitat, tant abans com ara.

 

Dins d'aquests contrasentits, tenim l'atletisme del F. C. Barcelona, que no es promociona pels seus continuats èxits, com sembla ser, es comenta en l’entorn atlètic nacional. Els seus llistats d’èxits, a les més importants competicions del calendari internacionals, no foren possible sense el suport econòmic que percep del propi club, per fitxar als millors atletes. Està molt clar que la entitat, molt encertadament ha sabut adaptar-se a les noves normatives del Comitè Olimpic Internacional. CIO

 

Els seus incomptables triomfs en totes les competicions que participa, no solament acaparen els titulars dels més importants mitjans de comunicació, sinó que justifiquen sobradament aquesta ajuda, per enlairar cada cop més a la nostra secció.

 

Lo anecdòtic be donat per considerar-la encara avui, como secció amateur o no professional, la qual cosa pot confondre als aficionats,

 

Queda molt clar que aquests desequilibris, podia haver-se evitat amb la intervenció directa, d'algun dels responsables que han tingut fins ara la direcció de la secció, concretament durant l'última dècada.

 

Cal recordar que quan es designa a una persona, per poder exercir aquest important càrrec, se li ha de exigir una mínima experiència i coneixement de la història de l'esport que té sota la seva direcció, que ara si coneixeran, després de llegir aquest document.

 

Si és cert, que de portes endins el nostre esport té un tracte exquisit. Però la història sempre s'escriu cap l'exterior, que és la via adequada, perquè arribi a coneixement de tots els afeccionats, cosa que recentment a si ha estat.

 

Cal conèixer, que mai un esport totalment individual, podrà comparar-se amb un esport d’equip conformat per diversos jugadors, atès que el poder d'atracció de l'afeccionat, sempre es decantés cap aquests últims, per lo que comporta veure, qui fa més punts o qui fa més gols.

 

En contrapartida l'individual, en aquest cas l'atletisme, sols pot aportar per la grandesa del club, el llegat històric de l’esport més universal. Un esport sense historia mai pot ser un referent a imitar.

 

LA MEVA PRESENCIA A LA SECCIÒ ATLÈTICA DEL C. F. BARCELONA

 

Des de l'any 1959 que es va produir la meva incorporació al Futbol Club Barcelona, fins a la meva retirada definitiva de l'atletisme, en 1965, va estar presidida per un continu carrusel de satisfaccions i grans vivències personals.

 

Igual que la trajectòria de famosos futbolistes, amb les seves anades i vingudes, entre els dos grans clubs catalans Español i Barcelona, també vaig tenir la sort i el privilegi a realitzar el mateix trajecte per poder dir amb orgullo, l'haver estat en ambdues entitats, amb uns records jalonats tots ells,de grans moments i actuacions atlètiques, que van contribuir per obrir les portes dels estadis més importants d'Europa, per enlairar l'atletisme espanyol i català d'alt nivell internacional.

 

AL CIM DEL CAMP A TRAVÉS EUROPEU

 

L'equip del F. C. Barcelona, format per Arizmendi, Alonso i Barris, a la dreta de la foto, preparats per pujar al pòdium per recollir les medalles de plata, en el Campionat Europeu per Equips, en Pontivi (Fra) l'any 1964.
L'equip del F. C. Barcelona, format per Arizmendi, Alonso i Barris, a la dreta de la foto, preparats per pujar al pòdium per recollir les medalles de plata, en el Campionat Europeu per Equips, en Pontivi (Fra) l'any 1964.

 

Un dels assoliments més anhelats per tots els esportistes, no és un altre que merèixer els entorxats d'Olímpic, i molt més en una època de total precarietat, política, social, esportiva que va patí el nostre país, pels conflictes bèl.lic de dues guerres, la mundial i espanyola, Aquest objectiu el vaig aconseguir durant la meva estada, amb el F. C. Barcelona, en els Jocs de Roma de 1960.

 

És molt gratificant per mi, poder justificar després de molts anys de plena activitat, un palmarès atlètic que encara fins avui, cap altre atleta espanyol ha pogut superar.

 

Aquesta fita ho testifiquen, entre més de 500 competicions, els 34 rècords absoluts d'Espanya a l'aire lliure en pista de cendra, els 16 títols com a campío absolut d'Espanya a l'aire lliure en pista de cendra, com així mateix les 196 internacionalitats i meetings d'alt nivell, en pista de cendra a l'aire lliure amb un percentatge del 80 % de pódium de vencedors, fet que fins avui, cap atleta espanyol ha pogut superar..

Aquests és el meu retorn i el meu record, per a totes aquelles persones que van confiar en mi.

 

GALERIA D'ATLETES OLIMPICS QUE HAN PERTANGUT AL BARÇA EN EL CURS DE LA SEVA HISTÒRIA

 

Diodoro Pons, primer atleta espanyol, català i barcelonista, en uns Jocs Olímpics (Anvers de 1920)

Diodoro Pons, primer atleta espanyol, català i barcelonista,

  en uns Jocs Olímpics (Anvers de 1920)

 

Miquel Palau - París 1924 Gregorio Rojo - Londres 1948 Tomás Barris - Roma 1960 José Molins Roma 1960

Miquel Palau

Paris - 1924

Gregorio Rojo

Londres – 1948

Tomás Barris

 Roma - 1960

José Molins

Roma – 1960

       
Fco. Arizmendi - Tokio 1964 Antonio Corgos Moscú 1980 Javier Moracho- Moscú 1980 Benjamín Gonzalez - Moscú 1980

Fco. Arizmendi

Tokio - 1964

Antonio Corgos

Moscú - 1980

Javier Moracho

Moscou - 1980

Benjamín Gonzalez

Moscú- 8019

       
J. .García Chico - Barcelona 1992 María Vasco - Sydney 2000 Eva Pérez - Sydney 2000 Irache Quintanal - Atenes 2004

J. .García Chico

Barcelona.1992 

María Vasco

Sydney - 2000

Eva Pérez

Sydney - 2000

Irache Quintanal

Atenes - 2004

       
José M.Abascal - Los Angeles 1984 Alessandra Aguilar - Pequín 2008 Coro Olivero - Pequín 2008 Angel D.Rodriguez - Pequín 2008

José M.Abascal

Los Angeles - 1984

Alessandra Aguilar

Pequín - 2008

Coro Olivero

Pequín – 2008

Angel D.Rodriguez

Pequín - 2008

       
Jakson Quiñones - Pequín 2008 Javier Castillejos - Pequin 2008 Juan C. Higuero - Sydney 2000 Manuel Olmedo - Pequín 2008

Jakson Quiñones

Pequín - 2008

Javier Castillejos

Pequin - 2008

Juan C. Higuero

Sydney – 2000

Manuel Olmedo

Pequín - 2008

 

Cal deixar constància, que a més d'aquest bloc fotogràfic, aquesta secció atlètica compta amb altres 29 grans atletes olímpics, entre els quals sobresurten els noms de Marti Perarnau, Javier Bermejo, Angel Heras, Carlos Sala, Manuel Soriano, als quals se li adhereixen, els no menys famosos de Jesús Dieguez, Joan Junqueras, Carlos Pajarón, Jordi Garcia, Joan Torres, Emili Ferrer, Andreu Ballvè, Carles Sala, Jaime Barroso, Rubén Palomeque, Luis Flores, Miguel Quesada, Alfonso Abellán, Manuel Alcaide, Jon Junquera, Daniel Martí, Joaquín Miguel Casas, Jesús Font i Alfonso Abellán.

 

 Aquestes dades d' informacio per configurar aquestes estadístiques, provenen del llistas d'atletes olìmpics de la "Asociación Española de Estadísticos de Atletismo"  AEEA,  de la qual soc Soci d'Honor, des de l'any 1920 fins al 2012, en les quals hi consten 151 homes i 88 dones, com atletes olìmpics espanyols   

  

 Fonts d’informació

Llistats de atletes olimpics de l’Associació Espanyola d’Estadístics d’Atletisme. AEEA

Recerca per Internet.

Correcció de càtala per gentileza d’Anna Martí.

Apunts del lliure de l’International Athetic Foundation.

Apunts del llibre “El comienzo de nuestro deporte en España.” de Francisco Ascorbe, que es pot visionar en el link de NOTICIAS, de www.barris.org, editad en 18-10-2007

Estadístiques de la Reial Federació Espanyola d’Atletisme  RFEA

Documentacio pròpia.

                                                                                                                                                                       Juliol de 2016

ELS JOCS AFRICANS DE 1965 – 2015

UNA OBLIGADA INTRODUCCIÓ

 

Banderes nacionals africanes
Banderes nacionals africanes

La celebració dels actuals Jocs Africans, no va ser un fet d’avui per demà, sinó tot el contrari, va esdevenir una llarga i complicada trajectòria que al cap d'uns llargs anys, tindria una positiva incidència per a l'esport, no solament en el continent africa, sinó també per a l'asiàtic i fins i tot per a l'europeu i mundial.

 

S'ha de puntualitzar, que tot va començar ala dècada dels anys vint quan el propi ComitéOlímpic Internacional ( CIO ) va intentar organitzar uns Jocs Africans, impulsats pel seu propi president, el francès Pierre de Fredy, Baró de Coubertin tenint previst realitzar-los, entre els anys de 1925 i 1927, pels quals també hi havia dues candidatures preparades, que van ser Alger i Alexandria, però mai es van poder realitzar, segons es va dir, per “problemes tècnics” per no dir polítics o religiosos.

 

Poderoses nacions europees, tenien sota el seu protectorat a molts països africans, i en certa manera, tenien por d'augmentar les seves ànsies independìstes, atès que la seva participació comportava desfilar sota el seu himne i la seva bandera nacional.

 

Pierre de Fredy
Pierre de Fredy

Alger que en principi havia acceptat organitzar-los a l’any 1925, va renunciar a ells, pels mateixos problemes, per la qualcosael CIO va proposar ajornar-los fins a l'any 1927 amb Alexandria com a organitzadora. Però una vegada mes, també pels mateixos “problemes tècnics” la ciutat egípcia va haver de suspendre'ls per falta d'inscripcions, atès que només es van presentar, Egipte i Àfrica del Sud, per la qual cosa van haver d'ajornar-los tot esperant que arribessin millors temps.

 

Davant aquestes dificultats, es va haver de deixar passar el temps, tot esperant una nova oportunitat, que es va presentar, una vegada finalitzada la Segona Guerra Mundial. Va ser en els històrics Jocs Olímpics de Londres de 1948, que van ser una vegada més, el punt de partida per recuperar tota la dinàmica esportiva mundial que hi havia, abans d'esclatar l’esmentat conflicte bèl·lic.

 

Va ser per una iniciativa del politòleg egipci i membre de la Casa Real, Mohamed Taher Pacha, pel seu parentesc, com a nebot del Rei Faruk, i membre tant mateix del Comitè Olímpic Internacional, al qual va proposar l'organització d'uns Jocs del Mediteráni, que podria substituir aquell frustrat projecte dels anys vint.
 

Segons la seva visió, en tractar-se d'un àrea més reduïda, es podrien afegir els països del Sud d'Europa banyats pel nostre mar, per poder compensar l'absència d'alguns països africans, que difícilment podrien accedir, entre altres motius, per la seva manca de recursos econòmics.

 

Es creia que això, podria suposar una eina més fàcil per a l'aproximació de les nacions africanes, i un diàleg més fluït, per a l'enteniment i unió d'aquests països.Aquesta coherència va ser molt ben acollida i acceptada per la comissió del CIO que en una reunió celebrada el 28 d'abril de 1949 a Roma, va proposar que fos la ciutat egípcia d'Alexandria la seu triada, atès que ja havia optat organitzar aquells Jocs Africans en 1929.

 

Davant l'evidència de l'èxit que van tenir aquests Jocs Mediterranis, la idea dels Jocs Africans va continuar molt viva en la ment del Comitè Olímpic Internacional, fins que quaranta anys més tard d'aquell llunyà projecte, van poder constatar que aquell somni no era una quimera, sinó una autèntica realitat.

 

La primera aparició va tenir efecte a la ciutat congolesa de Brazzaville l'any 1965, sent aquesta mateixa ciutat, la que organitzaria l'onzena edició, coincidint amb el “50 Aniversari dels Jocs”, la qual s’està desenvolupant-se, a l'esmentada ciutat entre els dies del 4 al 19 de setembre de 2015.

 

 

Una vegada finalitzats aquests primers Jocs que van ser un èxit total, es constitueix el Consell Superior de l'Esport a Àfrica –CSSA que controla tota l'activitat esportiva d'aquest continent, dotant-li tota la serietat i rigor, que fins llavors, amb prou feines existia.

 

Pot dir-se, que gràcies a la idea d'aquest Jocs, es van poder organitzar els Jocs de laMediterrània, que posteriorment a causa del seu èxit, van obrir les portes de bat a bat, perquè aquest esdeveniment, fos un esdeveniment fitxe al calendari d’esports internacionals.

 

Una vegada més s'ha de recordar, que l'esport va vèncer a la política amb la constància que aquell primitiu i incipient esport rural del continent africà, vetat per tants “problemes tècnics” dels seus propis països, seria amb el pas del temps, un planter d'esportistes per a la majoria de països del món

 

MISCELÀNIES ESPORTIVES

 

Aquesta recopilaciòn es fonamenta amb l'atletisme, però sense oblidar altres esports, que també van tenir les seves anècdotes, que igualment es comenten en aquest històric dels Jocs Africans.

 

Aquestes es van repartir, entre els atletes d'Àfrica equatorial de l'Oest i els de l'Est africà. Si en el primer van destacar els especialistes de velocitat, concursos i llançaments, en la part oriental, on se situen les altes planícies, ho feien els corredors de mig fons i gran fons.

 

El keniata Kipchoge Keino
El keniata Kipchoge Keino

Uns noms a retenir en la primera edició, van ser els atletes de Kenya, Wilson Kiprugut, doble medalla d'or en 400 i 800 metres llisos i el seu compatriota Kipchoge Keino, igualment doble guanyador en els 1500 i 5000 metres llisos, considerats a l'altura dels millors especialistes del món, i la punta de llança del que molt aviat arribaria darrere d'ells, procedent de tot el continent africà.

 

En aquesta edició no es va disputar la prova de marató, sent substituïda per la mitja marató, resultant guanyadors en homes, el eritreu Zersenay Tadese amb un temps de 1h.03:11. mentre per a les dones ho feia l'atleta etíop Mamitu Deska, amb una marca de 1h.12:42. Ambdues proves es van celebrar el 17 de setembre de 2015.

 

La República de Sud-àfrica, que va ser expulsada del moviment olímpic l'any 1964, pel tema del “Apartheid ”, deixant d’assistir a aquests Jocs, fins a l'any 1991 a la ciutat d'Harare-Zimbabwe, una vegada solucionats els seus problemes polítics, que tant de repercussió van tenir al món.

 

Un altre país que va aconseguir participar en els Jocs, va ser la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD). per una decisió unànime de la “Associació de Comitès Olímpics Nacionals d'ÀfricaACNO, impedint alhora, la participació del Marroc, per vulneració dels drets humans del poble sahrauí.Amb aquesta decisió, que va coincidir amb el “50èAniversari d'aquests Jocs” la (RASD) deixa de ser l'únic país absent al continent africà, en el si del seu Comitè Olímpic.

Aquesta competició, gairebé desconeguda a Europa i al món, és en canvi en el continent africà, un extraordinari esdeveniment d'alt nivell, tant de participació com de registres per al seu esport. Si en els primers Jocs de Brazzaville -1965, va haver una presència de 2500 esportistes representant a 29 països, en els últims celebrats a Brazzaville-2015, aquestes mateixes estadístiques ens diuen, que es van arribar a més de 8000 participants en representació de 49 nacions.

 

En el còmput de medalles aconseguides, va destacar amb gran amplitud, la delegació d'Algèria que va aconseguir un total 761 medalles, desglossades amb 218 d'or, 243 de plata i 300 de bronze.

 

En segona posició es va classificar Angola, amb un total 59 medalles, repartides amb 15 d'or, 17 de plata i 27 de bronze, que parla per si solament, de l'abisme que existia, entre els diferents països africans en aquells temps.

 

El llançador kenià Julius Yego
El llançador kenià Julius Yego

Per primera vegada, els atletes de la part oriental africana, van començar a dominar en proves de llançaments amb registres d'una gran qualitat internacional, com poden ser considerats els llançaments del kenià Julius Yego amb un llançament de 92.72 en javelina, que constitueix la millor marca mundial de l'any 2015, gesta que aconsegueix per primera vegada un llançador africà.

 

Un altre atleta de la part oriental d'Àfrica, és el llançador egipci Mustafá El Gamel, guanyador en llançament de martell amb un tir de 72.92m. Aquest mateix atleta posseeix des de l'any 2014, l'actual rècord africà d'aquesta especialitat, amb una marca de 81.27m. de contrastada qualitat internacional.

 

La inestabilitat constant en aquest continent, segueix fluctuant sempre inesperadament. En la vigília de la final de futbol, que s’havia de disputar avui, entre les seleccions de Senegal i Burkina Faso, va haver-hi en aquest últim país un cop d'estat, que deixa en espera la disputa d'aquesta final. Un fet com aquest va succeir a Bamako en 1999, que va obligar a suspendre aquells Jocs.

 

Cal assenyalar que en aquest 50è Aniversari els organitzadors van decidir facilitar l'entrada lliure a l'estadi, per tots aquells que volguessin veure aquest esdevenimen.

 

ELS MILLORS D’AQUESTS JOCS

 

L’egipci Mustafá El Gamel, guanyador a martell amb un tret de 79.92m L’egipci Ihlbe-Sayed guanyador a javelina amb un tret de 85.37m
L’egipci Mustafá El Gamel, guanyador a martell amb        un tret de 79.92m L’egipci Ihlbe-Sayed guanyador a javelina amb un tret de   amb 85.37m

 

                                                      PAÏSOS ORGANITZADORS DELS JOCS

 

Brazzaville -1965 Bamako- 1969 Lagos- 1973 Argel- 1978
El Cairo- 1991 Harare-1995 Johannesburgo-1999 Abuja-2003
Argel-2007 Maputo-2011 Brazzaville- 2015    

La ciutat de Bamako, va haver de renunciar a organitzarels jocs de 1969 a causa d'un cop militar

 

En les taules que segueixen a continuació, es reflecteixen en primera fila, els guanyadors dels primers Jocs de Brazzaville-1965 mentre en la segona, els que ho van fer en l' última edició a Brazzaville- 2015 . En la tercera, ombrejada en color verd, es mostren als actuals plusmarquistes d'Àfrica amb el nom de les ciutats i l’any, en varen ser assolides.

 

En la primera de les columnes, amb color vermell, apareixen els noms de les ciutats i l'any en què es produeix la primera aparició noves proves, incorporades al calendari de competicions.

 

Però també és veritat, que entre aquest llarg temps existeix un ampli espai en el qual es van produir registres d'alt nivell. Però en aquest cas, la qual cosa es pretén és constatar la diferència que existeix, entre aquells anys de 1965 i els l'actual de 2015 després de 50 anys d'història d'aquests jocs.

 

   TAULA DELS HOMES

100 metres llisos

Brazzavile-1965 Gaoussou Kone 10, 3 CIV 21 -07-1965
Brazzaville-2015 Ben Yousset Meité 10,04 CIV 14-09-2015
Doha-2006 Olusoji A. Fasuba 9, 85 NGR 01-08-2006

 

200 metres llisos

Brazzavile-1965 Gaousson Kone 21,1 CIV 24 07-1965
Brazzaville-2015 Hua Wilfred Koffi 20,42 CIV 17-09-2015
Atlanta-1996 Frank Frederichs 19,68 NAM 01-08-1996

400 metres llisos

Brazzavile-1965 Wilson Kiprugut 46, 9 KEN 22 -07-1965
Brazzaville-2015 Isaac Makwala 44,35 BOT 15-07-2015
Pekín-2015 Wayde van Niekerk 43,48 RSA 26-08-2015

 

800 metres llisos

Brazzavile-1965 Wilson Kiprugut 1:47, 4 KEN 24 -07-1965
Brazzaville-2015 Nigel Amos 1:50,45 BOT 16-07-2015
Londres-2012 David L. Rudisha 1:40,91 KEN 09-08-2012

 

1500 metres llisos

Brazzavile-1965 Kip Keino 3:41, 1 KEN 22 -07-1965
Brazzaville-2015 Mekonen Gebremduin 3:45,73 ETH 14-09-2015
Roma-1998 Hicham El Guerrouj 3:26,00 MAR 14-09-1998

 

5000 metres llisos

Brazzavile-1965 Kip Keino 13:44, 4 KEN 24 -07-1965
Brazzaville-2015 German Molla 13:21,88 ETH 14-09-2015
Hengelo-2004 Kenenisa Bekele 12:37,35 ETH 31-05-2004

 

10000 metres llisos

Lagos-1973 Miruts Yifer 29:04,6 ETH 08 -01-1973
Brazzaville-2015 Tsebelu Zwwude 27:27,19 ETH 15-09-2015
Bruselas-2005 Kenenisa Bekele 26:17,53 ETH 26-08-2005

Mitja Marató

---------------- ------------------ ------- ------- -----------
Brazzaville . 2015 Zersenay Tadesse 1h.03:11 ERI 17-09-2015
Lisboa - 2010 Zersenay Tadesse 58:23 ERI 21.03.2010

Marató

Lagos -1973 Mamo Wolde 2h17:33 ETH 16 -01-1973
Brazzaville - 2015 No es va celebrar ----- ------ -------
Berlín -2014 Dennis Kipruto 2h.02:57 KEN 20-09-2014

 

3000 metres obstacles

Brazzavile-1965 Benjamin Kogo 8:47, 4 KEN 22 -07-1965
Brazzaville-2015 Clemen Kemboi 8:20,31 KEN 13-09-2015
Mónaco-2011 Brimin K. Kipruto 7:53,64 KEN 22-07-2011

 

110 metres tanques

Brazzavile-1965 Folu Erinle 14, 6 NGR 22 -07-1965
Brazzaville-2015 Antonio Alkana 13,32 RSA 14-09-2015
Bruselas-2012 Lehann Fourie 13,24 RSA 07-09-2012

 

400 metres tanques

Brazzavile-1965 Kimaru Songok 51,7 KEN 24 -07-1965
Brazzaville-2015 Abd. La Houlou 48,67 ALG 16-07-2015
Zürich-1991 Samuel Matete 47, 10 ZAM 07-08-1991

 

Salt d’altura

Brazzavile-1965 Samuel Igun 2 . 07 NGR 24 -07-1965
Brazzaville-2015 Kabelo Kgosiemang 2.25 BOT 17-09-2015
Oudtshoorn-2005 Jacques Freitag 2. 38 RSA 05-03-1995

 

Salt amb perxa

Brazzavile-1965 Brou Elloé 4. 15 CIV 24-07-1965
Brazzaville-2015 Hichemkalil Cherabi 5.23 ALG 16-09-2015
Colonia-1995 Okkert Brits 6. 03 RSA 18-08-1995

 

Salt de llargada

Brazzavile-1965 Edward Akika 7. 49 NGR 22 -07-1965
Brazzaville-2015 Samson Idiata 7.83 NGR 17-09-2015
Madrid-2009 Godfrey Khotso 8. 50 RSA 04-07-2009

 

Triple salt

Brazzavile-1965 Samuel Igun 16. 27 NGR 24 -07-1965
Brazzaville-2015 Tosin Oke 17.00 NGR 14-09-2015
Khémisset-2007 Tarik Bouguetaïb 17. 37 MAR 14-07-2007

 

Llançament de pes

Brazzavile-1965 Denis S.Kragbé 16. 32 CIV 21 -07-1965
Brazzaville-2015 Frank Elemba 20.25 CGO 14-09-2015
Eugene-2001 Janus Robberts 21. 97 RSA 02-07-2001

 

Llançament de disc

Brazzavile-1965 Namaco Niaré 51. 20 MLI 22 -07-1965
Brazzaville-2015 Rusell Trucker 60.41 RSA 13-09-2015
Salon du Pro 2002 Frantz Krugger 70. 32 RSA 26-05-2002

 

Llançament de martell

Lagos-1973 Yovan Ochola 50. 64 UGA 10 -01-1973
Brazzaville-2015 Mostafa Al Gamel 72.92 EGY 16-09-2015
Al-Oähirah-2014 Mustafá El Gamel 81. 27 EGY 21-03-2014

 

Llançament de javelina

Brazzavile-1965 Anthony Oyakhire 71. 52 NGR 24 -07-1965
Brazaville-2015 Ihab El-Sayed 85.37 EGY 17-09-2015
Pekín-2015 Julius Yego 92.72 KEN 26-08-2015

 

Decathló

Argel-1978 Mohamed Bensaad 7338 p. ALG 17-07-1978
Brazzaville-2015 Gillaume Thierry 7591 p. MRI 14-09-2015
Pekín-2015 Larbi Bourrada 8461 p. ALG 29-08-2015

 

20km. marxa

Argel-1978 Benamar Kachkouche 1h.39:21 ALG 17-07-1978
Brazzaville-2015 Lebogang Shange 1h.38:43 RSA 15-09-2015
Eisnhüt 1997 Hatem Ghoula 1h.19:02 TUN 10-05-1997

 

Relleus 4 x 100 metres

Brazzavile-1965 Equipo de Senegal 40, 5 SEN 24 -07-1965
Brazzaville-2015 Equipo Costa Mafil 38,93 CIV 15-09-2015
Atenas-1997 Equipo de Nigeria 37, 94 NGR 09-08-1997

 

Relleus 4 x 400 metres

Brazzavile-1965 Equipo de Senegal 3:11, 5 ALG 24 -07-1965
Brazzaville-2015 Equipo de Kenia 3:00,34 KEN 17-09-2015
Sydney-2000 Equipo de Nigeria 2: 58,68 NGR 30-09-2000

 

TAULA DE LES DONES

100metres llisos

Brazzavile-1965 Jumoke Bodunin 12, 4 NGR 19-07-1965
Brazzaville-2015 Marie-Josée Ta Lou 11,02 CIV 14-09-2015
Londres-2013 Blessing Okagbare 10, 79 NGR 27-07-2013

 

200 metres llisos

Lagos- 1973 Alice Anum 23, 88 GHA 14-01-1973
Brazzaville-2015 Marie-Josée Ta Lou 22,57 CIV 17-09-2015
Zürich-1996 M. Ontali Omagbemi 20, 07 NGR 14-08-1996

 

400 metres llisos

Lagos-1973 Tekla Chemabwai 54,06 KEN 11-01-1973
Brazzaville-2015 Kabange Mupopo 50,22 ZAM 15-09-2015
Atlanta-1996 Falilat Ogunkoya 49, 10 NGR 29-07-1996

 

800 metres llisos

Lagos-1973 Christine Anyakun 2:09, 5 UGA 09-01-1973
Brazzaville-2015 Caster Semenya 2:00,97 RSA 14-09-2015
Zürich-2008 Pamela Jelino 1:54, 01 KEN 29-08-2008

 

1500 metres llisos

Lagos-1973 Peace Kesliime 4:38,7 UGA 09-01-193
Brazzaville-2015 Dawit Seyaum 4:16,69 ETH 17-09-2015
Mónaco-2015 Genzebe Dibaba 3: 50, 07 ETH 17-07-2015

5000 metres llisos

El Cairo-1991 Rosé Cheruiyot 15:37, 9 KEN 22-09-1991
Brazzaville-2015 Margaret Chelimo 15:30,15 KEN 13-09-2015
Oslo-2009 Turunesh Dibaba 14:11,15 ETH 06-06-2009

10000 metres llisos

Nairobi-1987 Leat Malot 33:58,15 KEN 04-08-1987
Brazzaville-2015 Alice A. Nawowuna 31:24,18 KEN 16-09-2015
Utrecht-2009 Meselech   Melkamu 29:53,80 ETH 14-06-2009

Marató

Johanesgurg-1999 Hiywot Gizwa 2h.45:38 RSA 19-09-1999
Brazzaville-2015 No es va disputar ------- -------- --------
Londres- 2012 Mary J. Keitany 2h.18:37 KEN 22-04-2012

 

3000 metros obstacles

Argel-2007 Ruht Bosibori 9:31, 99 KEN 12-07-2007
Brzzaville-2015 Sofia Asseta 9:51,30 ETH 15-09-2015
Oslo-2012 Milcah C.Cheywa 9: 07, 14 KEN 07-06-2012

 

100 metres tanques

Lagos-1973 Modupe Oshikoya 14,   28 NGR 16 -01-1973
Brazzaville-2015 A.Oluwatobiloba 13,15 NGR 13-09-2015
Mónaco-1998 Glory Alozie 12, 44 NGR 08-08-1998

 

400 metres tanques

Johanesburgo1999 Mame T. Diouf 55, 69 SEN 16-09-1999
Brazzaville-2015 A. Ogoegbunam 55,86 NGR 17-09-2015
Sevilla-1999 Nezha Bidouane 52, 90 MAR 25-08-1999

 

Salt d’altura

Brazzavile-1965 Amelia Okoli 1. 62 NGR 19-07-1965
Brazzaville-2015 Lissa Labiche 1.91 SEY 14-09-2015
París-2003 Hestrie Cloete 2. 06 RSA 31-08-2003

 

Salt amb perxa

Johannesburg-1999 Rika Erasmus 3. 60 RSA 18-09-1999
B razzaville-2015 Syrine Ebondo 4.10 TUN 14-09-2015
Wesel-2000 Elmarie Gerryts 4. 42 RSA 12-06-2003

 

Salt de Llargada

Brazzavile-1965 Alice Anum 5.63 GHA 20-07-1965
Brazzaville-2015 M.Chinaza Amadi 6.31 NGR 16-09-2015
Atlanta-1996 Chioma Ajunwa 7. 12 NGR 02-08-1996

 

Triple salt

Harare-1995 Rosa Collins Okah 13. 80 NGR 14-09-1995
Brazzaville-2015 Joelle Mbumi 13.75 CMR 13-09-2015
Pekín-2008 F.Mbango Etone 15. 39 CMR 17-08-2008

 

Llançament de pes

Lagos-1973 Evelin Okeke 13. 59 NGR 14-01-1973
Brazzaville-2015 Auriole Dongmo 17.13 CMR 17-09-2015
Walnut-2003 Vivian Chukwuemeka 18. 43 NGR 19-04-2003

 

Llançament de disc

Lagos-1973 Rose Art 41. 06 GHA 16-01-1973
Brazzaville-2015 Claire Uke 54.25 NGR 16-09-2015
Stellbosch-2007 Elizna Naude 64. 87 RSA 02-03-2007

 

Llançament de martell

Johannesburg-1999 Carolina Fournier 58. 83 MRI 17-09-1999
Brazzaville-2015 Laetitia Bambara 66.91 BUR 14-09-2015
Forbach-2014 Amy Séné 69. 70 SEN 25-05-2014

 

Llançament de javelina

Brazzavile-1965 Helena Okwara 40.30 NGR 18-07-1965
Brazzaville-2015 Kelechi Nwanaga 52.70 NGR 15-09-2015
Nueva York-2012 Sunette Viljoen 69. 35 RSA 09-06-2012

 

Heptahló

Nairobi-1987 Yasmina Azzizi 5663 p. ALG 14-08-1987
Brazzaville-2015 Uhunoma Osazuwa 5892 p. NGR 16-09-2015
Götzis-2005 Margaret Simpson 6423 p. GHA 29-05-2005

 

20 km. marxa

Abuya-2003 Estié Viljoen 1h.44:29 RSA 09-10--2003
Brazzaville-2015 Grace Wangiru 1h.38:28 KEN 15-09-2015
Nairobi- 2010 Grace Wanjiru 1h.34:19 KEN 01-08-2010

 

Relleus 4 x 100 metres

Brazzavile-1965 Equip de Nigeria 48,0 NGR 17-07-1965
Brazzaville-2015 Equip de Nigeria 43,10 NGR 15-09-2015
Barcelona-1992 Equip de Nigeria 42, 39 NGR 07-08-1992

 

Relleus 4 x 400 metres

Argel-1978 Equip de Ghana 3:35,55 GHA 18-07-1987
Brazzaville-2015 Equip de Nigeria 3:27,2 NGR 17-09-2015
Atlanta-1996 Equip de Nigeria 3: 21, 04 NGR 03-08-1996

                                             LES MILLORS D’AQUESTS JOCS

 

L’atleta de Zàmbia, Kabange Mupopo Marié-Josée Ta Lou, de Costa de Marfil
L’atleta de Zàmbia, Kabange Mupopo Marié-Josée Ta Lou, de Costa de Marfil

 

ABREVIATURES DE PAÏSOS

 

GHA Ghana, NGR Nigeria, CIV Costa de Marfil, NAM Namibia, KEN Kenia, RSA Sud d’Àfrica, MAR Marroc, ETH Etiopia, ZAMZ ambia, MLI Mali, UGA Uganda, EGY Egipte, ALG Argelia, TUN Tuníssia, SEN Senegal, CMR Camerun, CGO Congo, MRI Mauritania, SEI Seychelles, MIR Mauritania, BFA Burkina Faso, BOT Botswana, BUR Burundi, BEN Beni

 

Fonts d’informació:

Llibres de l’Associació Espanyola d’Estadístics d’Atletisme (AEEA))
Recerca per Internet

Arxius de José María García, President d’ Honor de la (AEEA)
Llibres de la International Athletic Foundation (IAAF)

Apunts del bloc de Paül Martín
Correccions de català per gentilesa d’Anna Martí.
Llistats informàtics de la Real Federació Espanyola d' Atletisme. (RFEA)

Apunts de Wikipedia
Documentació pròpia

 

Setembre de 2015

ELS JOCS PANAMERICANS DES DE 1951 FINS 2015

Primer cartell dels Jocs
Primer cartell dels Jocs

Va ser durant el curs dels Jocs Olímpics de Los Angeles de 1932, quan els representants del Comitè OlímpicInternacional, a Amèrica, van suggerir per mediació d'un dels seus membres, Daniel Esteban Mosquera López, la possibilitat de celebrar uns Jocs Panamericans, programables cada quatre anys, en diferents països del continent americà, intercalats entre la celebració dels Jocs Olímpics.

 

Aquesta idea va ser molt ben acceptada pel Comitè Olímpic Internacional (COI) el qual va proposar, a petició dels organitzadors, que fos Dallas la ciutat triada, durant el curs de l'any 1937. Aquest primer intent no va atreure l'atenció dels afeccionats, passant gairebé desapercebuts fins a tal extrem, que mai va ser considerada com a oficial.

 

Lluny de desanimar-se, els membres del Comitè Olímpic Panamericà, (COP) van tornar a intentar-ho, per decidir al seu Primer Congrés, celebrat a Buenos Aires l'any1940, elegir la capital argentina com la seu organitzadora dels “I Jocs Panamericans, a celebrar durant el curs de 1942. Però una vegada més, com va passar en gairebé a tot l'esport mundial, l'esclat de la Segona Guerra Mundial, va impedir la seva celebració.

 

Una vegada finalitzada la contesa bèl·lica, van ser els Jocs Olímpics de Londres de 1948, el nou punt de partida, per reprendre les converses amb tots els països membres del continent americà, que van decidir per unanimitat, que fos la ciutat Buenos Aires, l'encarregada d'organitzar-los durant el primer trimestre de l'any de 1951.

 

Primera medalla delsJocs
Primera medalla dels Jocs

En aquesta primera edició oficial que es va celebrar des del 25 de febrer al 9 de març, hi van participar2513 esportistes, en representació de 21 països, competint en 17 esports. A la celebració d'obertura van presidir l'acte, el President Juan Domingo Perón i la seva esposa Eva Duarte.

 

Referent a la participació de les dones, la seva presència va ser bàsicament testimonial, seguint el pensament de l'antic president del (COI) ,el francès “Baró de Coubertin”, mort en 1937, que sempre va rebutjar la seva presència en els Jocs Olímpics, per considerar que solament els homes, als que considerava com els “Apol·losde l'Esport”, devien ser els amos de l'estadi.

 

HISTÒRIA DE LA TORXA

 

Per primera vegada en la història d'aquests Jocs, els organitzadors van voler que aquesta primera edició, fos il·luminada des del pebeter de l'Estadi, amb la flama portada expressament des de les ruïnes de Olímpia a Grècia. Va ser un llarg i costós treball per portar-la fins a Buenos Aires, en un recorregut de 41 dies fent relleus.

 

Aquesta seria la primera i última vegada, que uns Jocs Panamericans fossin presidits per la flama encesa a Grècia. A partir d'aquest instant, l'encès de la torxa s'efectuàen terres americanes i en diferents països. Alguns indrets van ser Cerro de las Estrellas i les Ruïnes de Teodihuacán a Mèxic, excepte els celebrats a la ciutat de Sao Paulo en 1963, que va tenir lloc a l'entorn de Brasília.

 

NOTES DESTACADES DELS JOCS

 

En aquest primer esdeveniment, concretament en atletisme, l'esport en què es basa aquest document, van participar grans campions olímpics i plusmarquistes mundials, com el brasiler Ademar Ferreira da Siva en triple salt, els americans Bob Richards, conegut com el “sacerdorte volador”, vencedor en perxa amb un salt de 4.50 m utilitzant l'antiga perxa metàl·lica i el mig-fondista Malvin Whitfield, tres vegades campió olímpic, el velocista cubà Rafael Fortún, que juntament amb els argentins Ricardo Heber, vencedor en javelina i Delfo Cabrera, guanyador d'una memorable prova de marató, són entre d’altres, els que varen donar lustre a aquest primer esdeveniment panamericà.

 

LA HISTÒRICA MARATÓ

La clàssica prova de marató, va transcórrer per les avingudes més cèntriques de Buenos Aires, constituint un emocionant i emotiu duel entre els dos ídols locals Delfo Cabrera i Reinaldo Gorno.

 

La final de la prova es va resoldre molt aprop de la meta, quan l'ídol local Delfo Cabrera, es va distanciar del seu rival entre els crits emocionats dels espectadors, que abarrotaven totalment els carrers de la ciutat, per entrar vencedor a l'Estadi “Antonio Vespucio Liberti”, davant l'aclamació de tot el públic posat de peus.

 

Recordant aquesta gran victòria, de Londres -1948, no es pot oblidar unaltre grandíssim especialista argentí, com va ser Juan Carlos Zabala, que va donar una lliçó en els Olímpics de Los Angeles de 1932, pujant al pòdiumper recollir la seva merescuda Medalla d'Or, com a guanyador indiscutible de la marató i mostrant al món la saga de l'escola argentina.

 

Per la seva banda, el gran perdedor Reinaldo Gorno, va trobar a l'any següent, en els Olímpics d'Hèlsinki -1952, la glòria que li corresponia, en guanyar la Medalla de Plata, darrere del gran campió txec Emil Zatopek.

 

ELS GRANS D’UNA ÈPOCA INOBLIDABLE

 

Juan Carlos Zabala OR a Los Angeles  l’any 1932 Reinaldo Gorno PLATA a Hèlsinki l’any 1952 i Emil Zatopek OR a Hèlsinki l’any 1952 Delfo Cabrera OR a Londres l’any 1948
Juan Carlos Zabala OR a Los Angeles  l’any 1932 Reinaldo Gorno PLATA a Hèlsinki l’any 1952 i Emil Zatopek OR a Hèlsinki l’any 1952 Delfo Cabrera OR a Londres l’any 1948

 

Aquests Jocs van demostrar als escèptics de sempre, que aquests tenien futur, tal com ho demostren les estadístiques irrefutables de l’actualitat. A partir d'aquest primer esdeveniment, l'èxit de cada celebració anava en augment, incrementant la participació de més països, més esports i més atletes. Si comparem les estadístiques amb Toronto de 2015, aquestes xifres es disparen com ho testifiquen els 41 països participant, els 6132 esportistes i la celebració de 36 esports.

 

En l'actualitat aquests esdeveniments panamericans són, després dels Jocs Olímpics, l’esdevenimentmés important del món, degut al gran moviment en tot el continent americà, per davant de mundials, continentals, o regionals, encara que no tothom elssegueix amb el mateix interès.

 

DESTACATS PRIMERS VENCEDORS A BUENOS AIRES 1951

 

Malvin Whitfield USA - 800 metres Bob Richards USA - salt amb perxa Ademar Ferreia da Silva Brasil - triple salt
Malvin Whitfield USA - 800 metres Bob Richards USA - salt amb perxa Ademar Ferreia da Silva Brasil - triple salt

                                  Posteriorment tots ells, campions olímpics i plusmarquistes mundials

 

                                 PAÏSOS ORGANITZADORS DELS JOCS

 

Buenos Aires - 1951 México - 1955 Chicago - 1959 Sao Paulo - 1963
Winnipeg - 1967 Calí - 1971 Mexico - 1975 San Juan - 1970
Caracas -1983   Indianàpolis - 1987   La Habana - 1991   Mar de Plata - 1995
  Winnipeg -1999   Santo Domingo - 2003   Rio de Janeiro - 2007   Guadalajara - 2011
  Toronto – 2015            

 

En les taules que segueixen a continuació, es reflecteixen en primera fila, els guanyadors dels primers Jocs de Buenos Aires -1951, i en la segona, els que ho van fer en l'última edició a Toronto -2015. En la tercera línia ombrejada en color verd, es mostren als actuals plusmarquistes d’Amèrica, conjuntament amb la ciutat i l’any de la seva consecució.

En la primera columna ombrejada en color vermell apareixen els noms de les ciutats i l'any, en què produeix la primera aparició de noves proves, incorporades al calendari de compteciones.


En la confecció d'aquestes taules, difícilment es podien realitzar, sense la col·laboració del President d'Honor, de l'Associació Espanyola d'Estadístics d'Atletisme, José María García, donada la manca i complexitat de dades, en uns anys que gairebé ningú creia en ells.

 

TAULA D’HONOR DELS HOMES

100 metres llisos

Buenos Aires-1951 Rafael Fortún 10, 6 CUB 28 - 02 -1951
Toronto - 2015 André De Grasse 10, 05 CAN 22 - 07 -2015
Berlín - 2009 Usain Bolt 9, 58 JAM 18 - 08 -2009

 

200 metres llisos

Buenos Aires 1951 Rafael Fortún 21, 3 CUB 02 - 03 -1951
Toronto -2015 Andre De Grasse 19, 88 CAN 24 - 07 -2015
Berlín - 2009 Usaín Bolt 19, 19 JAM 20 - 08 -2009

 

400 metres llisos

Buenos Aires 1951 Malvin Whitfield 47, 2 USA 04 - 03 -1951
Toronto - 2015 Luguelin Santos 44, 56 CAN 23 - 07 -2015
Sevilla - 1999 Michel Jonhson 43, 18 USA 26 - 08 -1999

 

800 metres llisos

Buenos Aires 1951 Malvin Whitfield 1: 53, 2 USA 01 - 03 -1951
Toronto - 2015 Clayton Murphy 1: 47, 19 E .olim 23 - 07 -2015
Colonia - 1984 Joaquin Cruz 1: 41, 77 BRA 26 - 08 -1984

 

1500 metrers llisos

Buenos Aires 1951 Browning Ross 4: 00, 4 USA 05 - 03 -1951
Toronto - 2015 Andrew Wheating 3: 41, 01 USA 24 - 07 -2015
Rieti - 2005 Bernat Lagat 3: 29, 30 USA 28 - 08 -2005

 

5000 metres llisos

Buenos Aires-1951 Ricardo Bralo 14: 51,2 ARG 01 - 03 -1951
Toronto - 2015 Juan Luis Barrios 13: 46,47 MEX 25 - 07 -2015
Zurich - 1996 Bob Kenedy 12: 58,21 USA 18 - 08 -1996

 

10000 metres llisos

Buenos Aires-1951 Curt Stone 31: 08,6 USA 27 -03 -1951
Toronto - 2015 Mohamed Ahmed 28: 49,96 CAN 21 - 07 -2015
Eugene - 2014 Galen Rupp 26: 44,36 USA 30 - 05 -2014

Marató

Buenos Aires-1951 Delfo Cabrera 2h. 35:01 ARG 06 -03 -1951
Toronto - 2015 Richer Pérez 2h.17:04 CUB 25 -07 -2015
Rotterdam-2015 Raúl Pacheco 2h.11:01 PER 12 -04 -2015

 

110 metres tanques

Buenos Aires-1951 Dick Attlesey 14, 0 USA 03 - 03 -1951
Toronto - 2015 David Oliver 13, 07 USA 24 - 07 -2015
Brussel·les - 2012 Aries Merrit 12, 80 USA 07 - 09 -2012

 

400 metres tanques

Buenos Aires-1951 Jaime Aparicio 53, 4 COL 28 -02 -1951
Toronto - 2015 Jeffery Gibson 48, 51 BHA 23 -07-2015
Barcelona - 1992 Kevín Young 46 78 USA 07 - 09 -1992

 

3000 metres obstacles

Buenos Aires-1951 Curt Stone 9: 32,0 USA 04 -03 -1951
Toronto - 2015 Matthew Hughes 8:32,18 CAN 25 - 07 -2015
Roma - 2006 Damiel Lincon 8: 08, 82 USA 14 - 07 -2006

Salt d’altura

Buenos Aires-1951 Virgil Severns 1. 95 USA 27- 02 -1951
Toronto - 2015 Derek Drouin 2. 37 CAN 25 – 07-2015
Salamanca - 1993 Javier Sotomayor 2. 45 CUB 27- 07 -1993

 

Salt amb perxa

Buenos Aires-1951 Bob Richards 4. 50 USA 01 - 03 -1951
Toronto - 2015 Shawnacy Barber 5 .80 CAN 21 – 07-2015
Eugene - 2008 Brad Walker 6. 04 USA 08 - 06 -2008

 

Salt de longitud

Buenos Aires-1951 Gay Bryan 7. 14 USA 28 -02-1951
Toronto - 2015 Jeff Henderson 8. 54 USA 22 - 07 -2015
Tokio - 1991 Mike Powell 8. 95 USA 30 - 08 -1991

 

Triple salt

Buenos Aires-1951 Ad. Ferreira da Siva 15. 1902- BRA 02 - 0 3-1951
Toronto - 2015 Pedro Pablo Pichardo 17. 54 CUB 24- 07- 2015
Pequín - 2015 Christian Taylor 18. 21 USA 27-08-2015

 

Llançament de pes

Buenos Aires-1951 Jimmy Fuchs 17. 25 USA 02 - 03 -1951
Toronto-2015 O’dayne Richards 21. 69 JAM 21 - 07 -2015
Los Angeles -1990 Randy Barnes 23. 12 USA 20 - 05 -1990

 

Llançament de disc

Buenos Aires-1951 Jimmy Fuchs 48. 91 USA 01 - 03 -1951
Toronto - 2015 Fedrick Dacres 64. 80 JAM 23 - 07 -2015
Eugene - 1983 Ben Plucknett USA 14 - 06 -1983

 

Llançament de martell

Buenos Aires 1951 Emilio Ortiz 48, 04 ARG 28 - 02 -1951
Toronto - 2015 Kibwe Johnson 75. 46 USA 22 - 07 -2015
Milan -1996 Lance Deal 82. 52 USA 07- 09 -1996

 

Llançament de javelina

Buenos Aires-1951 Ricardo Heber 68. 08 ARG 03 - 03 -1951
Toronto - 2015 Keshorn Walcott 83.27 TRI 24 - 07 -2015
Indianápolis-2007 Breaux Greer 91. 29 USA 21 - 06 -2007

 

Decatló

Buenos Aires-1951 Hernán Figuerola 6610 p. CHL 05 - 03 -1951
Toronto - 2015 Damián Warner 8659 p. CAN 23 - 07 -2015
Pequín - 2015 Ashton Eaton 9045 p. USA 29 - 08 -2015

 

20 km. marxa

San Paulo - 1963 Alex Oakley 1h. 42:44 CAN 22 - 04--1963
Toronto - 2015 Evan Dunfee 1h.23:06 CAN 19 - 07 -2015
París - 2003 Jefferson Pérez 1h.17:21 ECU 23 - 08 -2003

 

50 km. marxa

Buenos Aires-1951 Sixto Ibañez 5h. 06:07 MEX 07 - 03 -1951
Toronto-2015 Andres Chocho 3h.50:13 ECU 26 - 07 -2015
Mar de Plata-1995 Carlos Mercenario 3h.47:55 MEX 25 - 03 -1995

 

Relleus 4 x 100 metres

Buenos Aires-1951 Equipo de USA 41, 0 USA 06 - 03 -1951
Toronto - 2015 Equipo de Canada 38, 06 CAN 25 - 07 -2015
Londres - 2012 Equipo de Jamaica 36, 84 JAM 11 - 08 -2012

 

Relleus 4 x 400 metres

Buenos Aires-1951 Equipo de USA 3 :09, 9 USA 06 - 03 -1951
Toronto - 2015 Equipo de Trinidad 2:59,60 TRI 25 -07 -2015
Stuttgart - 1993 Equipo de USA 2: 54, 29 USA 22 - 08-1993

TAULA D’ HONOR DE DONES

 

100 metres llisos

Buenos Aires-1951 Júlia Sánchez 12, 2 PEU 22-07-1951
Toronto - 2015 Sherone Sinpson 10, 95 *** 22 - 07 -2015
Indianápolis-1988 Florence Griffith 10, 49 USA 10 - 07-1988

 

200 metres llisos

Buenos Aires-1951 Jean Patton 25, 3 USA 24-07-1951
Toronto - 2015 Kaylin Whitney 22, 65 USA 24 - 07 -2015
Corea del Sur-1988 Florence Griffith 21, 34 USA 29 - 09 -1988

 

400 metres llisos

Calí - 1971 Marilyn Neufvillel 52, 34 JAM 10 - 08 -1971
Toronto - 2015 Kendall Baisden 51, 27 USA 23 - 07 -2015
Atenes - 2006 Sandra Richards 48, 70 USA 16 - 09 -2006

 

800 metres llisos

San Paulo-1963 Abby Hoffman 2: 10,27 CAN 22-07-1963
Toronto - 2015 Melissa Bishop 1 : 59, 62 CAN 22 - 07 -2015
Barcelona-1989 Ana Fidelia Quirot 1: 54, 44 CUB 09 - 09 -1989

 

1500 metres llisos

Mèxic- 1975 Jan Merrill 4: 18, 32 USA 19 -10 -1975
Toronto - 2015 Muriel Coneo 4: 09, 05 COL 25 - 07 -2015
Fontvielle-2015 Shannon Rowbury 3: 56, 29 USA 17- 07 -2015

 

5000 metres llisos

Mar de Plata-1995 Adriana Fernández 15: 46,32 MEX 18 - 03 -1995
Toronto - 2015 Julia Paula dos Santos 15: 45,97 BRA 21- 07 -2015
Walnut - 2007 Shalane Flanagan 14: 44,80 USA 13 – 04-2007

 

10000 metres llisos

Indianápolis-1987 Marty Cooksey 33: 00,00 USA 07- 08 -1987
Toronto - 2015 Brenda Flores 32: 41,33 MEX 23 - 07-2015
Pequín - 2008 Shalane Flanagan 30: 22,22 USA 15 - 08-2008

 

100 metres tanques

Cali - 1971 Patricia Johnson 13, 19 USA 15 - 08-1971
Toronto - 2015 Queen Harrison 12, 52 USA 21 - 07-2015
Sacramento -2000 Gail Devers 12,33 USA 23 - 07-2000

 

400 metres tanques

Caracas - 1983 Judy Brown 56, 03 USA 16 - 08-1983
Toronto - 2015 Shamier Little 55, 50 USA 22 - 07-2015
Berlín - 2009 Melaine Walker 52, 42 JAM 20 - 08-2009

 

3000 metres obstacles

Rio de Janeiro-2007 Sabine Heitling 9: 51,13 BRA 23 - 07 - 2007
Toronto - 2015 Ashley Higginson 9: 48, 91 USA 24 - 07- 2015
Berlín - 2009 Jennifer Simpson 9: 12, 50 USA 18 - 08 -2009

 

Salt d’altura

Buenos Aires-1951 Jacinta Sandiford 1. 46 ECU 22-07-1951
Toronto - 2015 Levern Spencer 1. 94 LCA 22 - 07-2015
Des Moines-2010 Chaunté Lowe 2. 05 USA 26 - 06-2010

 

Salt amb perxa

Winnipeg -1999 Alejandra García 4. 30 ARG 23 - 08-1999
Toronto - 2015 Yarisey Silva 4. 85 CUB 23 - 07-2015
Eugene - 2008 Jennifer Suhr 4. 92 USA 06 - 07-2008

 

Salt de longitud

Buenos Aires-1951 Beatriz Krestschmer 5. 42 CHI 24-07-1951
Toronto - 2015 Christabel Nettey 6. 90 CAN 24 - 07-2015
Nueva York- 1994 Jackie Joyner-Kersee 7. 49 USA 22 - 05-1994

 

Triple salt

Mar de Plata 1995 Laiza Carrillo 14. 09 CUB 14 -03-1995
Toronto - 2015 Caterine Ibarguen 15. 08 COL 21- 07-2015
Mònaco - 2014 Caterine Ibarguen 15. 31 COL 18 - 07-2014

 

Llançament de pes

Buenos Aires-1951 Ingeborg Melo de Preiss 12. 45 ARG 22-07-1951
Toronto - 2015 Cleopatra Borel Brown 18. 67 TRI 22- 07-2015
Ciutat Mèxic 1992 Betsy Laza 20. 96 CUB 02- 05-1992

 

Llançament de disc

Buenos Aires-1051 Ingeborg Melo de Preiss 38, 55 ARG 24-07-1951
Toronto - 2015 Denia Caballero 65. 39 CUB 24 - 07-2015
La Habana- 1992 Hilda Ramos 70. 88 CUB 08 - 05 -1992

 

Llançament de martell

Winnipeg- 1999 Dawn Ellerbe 65. 36 USA 28 - 08-1999
Toronto - 2015 Rosa Rodriguez 71. 61 VEN 21 - 07-2015
Zagred-2008 Ypsi Moreno 81. 08 CUB 09 - 09 -2008

 

Llançament de javelina

Buenos Aires-1951 Hortensia García 39, 45 MEX 21-07-1951
Toronto - 2015 Elizabeth Gleadle 62. 83 CAN 21 - 07 -2015
Helsinki - 2005 Osleidys Menéndez 71. 70 CUB 14 - 08 -2005

 

Heptatló

Caracas - 1983 Conceicao Geremías 6084 p. BRA 25-07-1983
Toronto - 2015 Jorgelis Rodriguez 6332 p. CUB 25 - 07- 2015
Seúl - 1988 Jackie Joyner- Kersee 7291 p. USA 24 - 09 -1988

 

20 km. marxa

Winnipep - 1999 Graciela Mendoza 1h. 34:19 MEX 24 - 07 -1999
Toronto - 2015 María González 1h. 29:24 VEN 19 - 07 -2015
Toronto - 2015 María González 1h. 29:24 VEN 19 -07 -2015

 

Marató

Indianapolis- 1987 Mari Carmen Diaz 2h. 52:06 MEX 22 - 08 -1987
Toronto -2015 Gladys Tejeda 2h. 33:03 PER 18 - 07 -2015
Berlín - 2014 Shalane Flanagan 2h.21:14 USA 28 - 09 -2014

 

Relleus 4 x 100 metres

Buenos Aires 1951 Equip d’ USA 48, 7 USA 25-07-1951
Toronto - 2015 Equip d’USA 42, 58 USA 25 - 07 -2015
Londres - 2012 Equip d’USA 40, 82 USA 10 - 08 -2012

 

Relleus 4 x 400 metres

Cali - 1971 Equip d’USA 3: 32, 45 USA 13 - 08 -1971
Toronto - 2015 Equip d’USA 3: 25, 68 USA 25 - 07 -2015
Stuttgard- 1993 Equip d’USA 2: 54, 29 USA 22 - 08 -1993

DUES PLUSMARQUISTES DELS JOCS

María González de Mèxic, en 20 km. marxa Levern Spencer de Santa Lucia, en altura
María González de Mèxic, en 20 km. marxa Levern Spencer de Santa Lucia, en altura

 

ABREVIATURES DE PAÏSOS

 

MEX Mèxic, PER Perú, USA EE.UU. VEN Veneçuela, CUB Cuba, BRA Brasil, CAN Canadà, ARG Argentina, TRI Trinidad, COL Colòmbia, CHI Xile, JAM Jamaica, BHM Bahames, LCA Santa Lucia

 

Fonts d’Informaciò:

Llibres de l’ Associació Espanyola d’Estadístics d’ Atletisme. ( AEEA )
Recerca per Internet
Llibres de la International Athletic Foundation
( IAAF )

Correccionsde català per gentilesa d’Anna Martí.
Llistats informàtics de la Reial Federació Espanyola d’Atletisme.
( RFEA )

Documentació pròpia

 

Octubre de 2015

ELS JOCS ASIÀTICS DE 1951 – 2014

ELS SEUS COMPLICATS ORIGENS

El format d'aquest document aquesta basat en l'esport atlètic, considerat com un dels més remots i emblemàtics, com així mateix el vaixell de comandament de tots els Jocs, ja siguin olímpics, continentals, o regionals, sense que això, suposi un desmérit per altres esports, que també tenen la seva llegendària i remota història.

 

Va ser en la segona dècada del segle XX , concretament en 1912, quan es van començar a planificar-se uns jocs esportius per iniciativa del president de la Federació Atlètica de Filipines, I.S.Brown, el qual va proposar a Japó i Xina, la creació d'un campionat del Llunyà Orient, amb la finalitat d'enfortir i germanar a tots els països del continent asiàtic, mitjançant l'esport.

 

Tans un any més tard en 1913, el president de l'Associació Atlètica Amateur de Filipines William Camerón Forbes, va engegar aquest projecte després de solucionar molts temes derivats de la complexitat d'aquest continent, triant a Manila, com a seu del primer Campionat del Llunyà Orient, que es va inaugurar el 4 de febrer de 1913.

 

W. CameronForbes
W. CameronForbes

En aquest primer esdeveniment van participar sis països, Filipines, Xina, Japó, La Companyia Britànica de les Índies Orientals, Tailàndia, i la colònia britànica de Honk- Kong, competint en set esports, atletisme, bàsquet, natació, tennis, futbol, voleibol, beisbol, amb l'afegit en cada edició, d'algun esportrural del país organitzador, com a esport demostratiu.

 

Aquest campionat, que en 1915va pasar a denominar-se Jocs del Llunyà Orient, se celebraba cada dos anys en diferentes països, amb un total de deu edicions organitzades fins a 1938, que motivat per la invasió de Japò a Xina, quan aquesta reivindicava com a propi,un fet històric del continent asiàtic, que ho va trencar tot.

 

A això es va unir tres anys més tard, un altre atac de Japó a la base americana de Pearl Harbour, que va determinar l'entrada d'Asia en la “II Guerra Mundial”, la qual cosa va comportar a la suspensió definitiva d'aquell projecte iniciat l'any 1913 aManila.
                                                                                                            

Com va succeir en molts altres esports, es va haver d'esperar fins a la finalització dels Jocs de Londres de 1948, que una vegada més, superat el conflicte bèl·lic, es va convertir en la base puntual, per intentar recuperar tots aquells projectes esportius, que van quedar paralitzats pel esmentat conflicte mundial. El representant de l'Índia, i alhora membre del Comitè Olímpic Internacional (CIO), Gurú Dultt Sondhi, va proposar a tots els països del continent asiàtic, recuperar aquelles competicions, amb el nou nom de Jocs Asiàtics.


Tans sols un any més tard en
1949 es va fundar la Federació d'Atletisme d'Asia amb el vist i bo de diversos països, que va canviar posteriorment, el seu nom, per el de Consell Olímpicd'Asia, el qual en la seva primera reunió, va acordar celebrar aquesta nova versió a la ciutat de Nova Delhi, l'any 1951.

 

ELS NOUS JOCS ASIÀTICS

 

Un dels Logotips d’Incheon
Un dels Logotips d’Incheon

Com estava previst aquesta primera edició, es va organitzar a la capital índia, el dia 4 de març de 1951, amb la participació d'11 països i 489 esportistes per competir en sis esports.

 

Aquests jocs que es desenvoluparien amb una freqüència de quatre anys, en alternança amb els Jocs Olímpics, han pogut complir-se en el seu disseny, malgrat els greus problemes sorgits en el curs dels anys, per arribar fins als últims organitzats a Incheon-2014 (Corea del Sud) amb una gran participació de 45 nacions i 9550 esportistes, entre els quals figuraven 678 dones.

 

En la seva cronologia de successos negatius entre els anys de 1962 a1981, hi ha que assenyalar els greus conflictes entre Corea del Nord i Corea del Sud, que encara perduren, als quals es varen afixi un altre tema difícil de resoldre, entre les Xines Popular i Nacionalista, respecte amb Taiwan i Taipei, com així mateix la problemàtica d'Israel amb els països àrabs, i de la presència de la colònia anglesa d'Hong Kong.

 

A tot aquest conglomerat de problemes, es va afeixir l’intransigencia de Indonesia, que es va negar a organitzar alguna edició, per la por que comportaba, la presència d’alguns països que estaven en letigi amb ella.

Altres aspectes de incidencias que varen restar brillantor per aquests jocs, va ser el conflicte sobre les dones musulmanes amb les seves vestimentes, les amenaces de boicot constant d'alguns països pels seus diversos problemes, econòmics, polítics, ètnics i religiosos, que configuren el trist balanç, de les dificultats que es van haver de superar per poder seguir endavant.

 

També s'ha d'esmentar, que en 1994 van sorgir altres desavinences que el Comitè Olímpic Asiàtic va tenir que resoldre després d’aspres discussions, per acceptar a les ex_repúbliques soviètiques, quan aquestes van aconseguir la seva independència com Kazakhstan, Kirguizistan, Uzbekistan, Turkmenistan i Tajikistan, atès que totes elles estan situades en Asia Central.

 

Una incidència totalment legal, que va provocar les seves discussions, va ser la protagonitzada pels dos poderosos països del Golf Pèrsic, Qatar i Bahrain, en acceptar la petició de nacionalitzar-se i fins i tot canviar de nom, als grans atletes africans que buscaven un millor mitjà de vida.

 

Aquesta política que van decidir prendre aquests dos països, estava diferenciada per l'actitud entre ells, pel que fa a les dones. Mentre Qatar no volia saber gens d'elles, en canvi Bharein si va acceptar la seva presència.

 

S'ha d'assenyalar que Qatar, que en principi tenia atletes nascudes al seu país, es va adonar que des de 2006, en les tres últimes edicions d'aquests jocs, totes les medalles provenien dels seus atletes importats, per cap les dones, per la qual cosa va donar per tancat el cicle integrador de les mateixes.

 

L'únic atleta nascut a Qatar, el saltador d'altura Mutaz Essa Barshim, que a Incheron va passar el llistó situat a 2.35, justificant l’assolit set dies abans a Brussel·les, amb un salt de 2.43 segona millor marca mundial de tots els temps, el dia 5 de setembre de 2014.


Per part de Bahrain, es dóna el fet que des de 2006, de les 18 medalles d'or guanyades en diferents esdeveniments d'alt nivell, solament una, correspon a un atleta nascut en aquest país, l'especialista en 400 tanques Ali Khamis Abba, amb un millor registre personal de 49,71 seg.

 

Però si ens referim concretament, a les tres últimes edicions dels Jocs Asiàtics, el computo global de trofeus, es reparteixen amb el mateix percentatge, de nou medalles per als homes, i altres nou per part de les atletes, importades del continent Africà.

El símbol de l’esport
El símbol de l’esport

La procedència d'aquests atletes, eren bàsicament de Etiòpia, el Marroc, Kenya, Nigèria, que actualment acaparen l'hegemonia en totes les proves de fons i mig-fons del continent asiàtic.

 

Aquestes dades exposades, solament són un exemple del que actualment, aquesta succeint en altres esports i països del món. Les importacions d'esportistes, encara que legals i recolzades pel propi Comitè Olímpic Internacional, poden infravalorar l'autèntica realitat de l'esport de cada país, i alhora tancar les portes per a la creació de nous centres de promoció esportiva. És veritat, que ja existeixen en alguns d'ells, però cada vegada són més testimonials que efectius.

 

PRIMER I ÚLTIM LOGO DELS JOCS

 

 

Una emocionant i poc vista arribada en marató, va ser el esprint final que van protagonitzar en Incheon, l'atleta Ali Hassan Mhbood, un altre africà importat per Bharein, amb un temps de 2h.12:28, seguit del japonès Kohei Matsumura amb 2h.12:29 i del també japonès Yuki Kawauchi amb 2h.12: 42.

 

Per no ser menys Qatar, l'altre “El Dorado” del golf, va voler deixar impresa la seva petjada amb l'africà Femi Ogunode procedent de Nigèria, i un dels millors velocista mundials, posseïdor de les actuals plusmarques asiàtiques de 100 i 200 metres, amb les marques de 9, 91 i 20,06.

 

ELS MILLORS DE TOTS ELS JOCS

 

El qatarí Mutaz Essa Barshim El xinés Liu Xiang
El qatarí Mutaz Essa Barshim El xinés Liu Xiang

 

PAÏSOS ORGANITZADORS DELS JOCS ASIÀTICS

 

Nova Delhi -1951 Manila -1954 Tokio -1958 Yakarta 1962
Bangkok -1966 Bangkok -1970 Teherán -1974 Bangkok -1978
Nova Delhi -1982 Seúl -1986 Pekin -1990 Hiroshima -1994
Bangkok -1998 Busan - 2002 Doha - 2006 Guangzhou -2010
Incheon -2014            

 

LLISTATS DELS HOMES

En aquests llistats inserits a continuació, es mostren els guanyadors dels primers Jocs de Nueva Delhi- 1951, i l’últim a Incheon- 2014. A la tercera linea en color verd es mostren els actuals plusmarquistes d’Ásia, amb els noms de les ciutats i l’any en que foren assolides.

 

En la primera de les columnes, en color vermell, apareixen els noms de les ciutats i l'any, en què es produeix la primera aparició de les noves proves, incorporades al calendari de competicions.

 

100 metres llisos

Nueva Delhi - 1951 Levy Pinto 10, 8 IND -03-1951
Incheon - 2014 Femi Ogunode 9, 93 QAT 28-09-2014
Wutian   - 2015 Femi Ogunode 9, 91 QAT 04-06-2015

 

200 metres llisos

Nueva Delhi - 1951 Levy Pinto 22, 0 IND 04-03-1951
Incheon - 2014 Femi Ogunode 20, 14 QAT 01-10-2014
Yokohama - 2003 Shingo Suetsugu 20, 03 JPN 07-06-2003

 

400 metres llisos

Nueva Delhi - 1951 Eitaro Okano 50,7 JPN -03-1951
Incheon - 2014 Youssef Al Masrahi 44, 46 KSA 28-09-2014
Lausanne - 2014 Youssef ALMasrahi 44, 43 KSA 03-07-2014

 

800 metres llisos

Nueva Delhi - 1951 Ranjint Singh 1:59,3 IND -03-1951
Incheon - 2014 A. Taees Akkar 1:47,48 IRQ 01-10-2014
Mónaco - 2008    Youssef Kamel 1:42,79 BRN 29-07-2008

 

1500 metres llisos

Nueva delhi - 1951 Nilka   Singh 4:04,1 IND -03-1951
Incheon - 2014 Mohamed Al Garni 3:40,23 QAT 29-09-2014
Roma - 2006 Rashid Ramzi 3:29,14 BRN 14-07-2006

 

5000 metres llisos

Nueva Delhi - 1951 Alí Baghbanbashi 15.54,2 IRI -03-1951
Incheon - 2014 Mohamed Al Garni 13:26,13 QAT 27-09-2014
   Mónaco   - 2013 Albert Rop 12:51,96 BRN 19-07-2013

 

10000 metres llisos

Nueva Delhi -1951 Seichi Tamoi 33:49, 6 JPN -03-1951
Incheon - 2014 Hassan El Abbassi 28:11,20 BRN 02-10-2014
Bruselas - 2003 Abdullah   A. Hassan 26:38,76 QAT 05-09-2003

 

Marató

Nueva Delhi -1951 Chota Singh 2h.42:59 IND -03-1951
Incheon - 2014 Ali H. Mahboob 2h.12:38 BRN 03-10-2014
Chicago- 2002 Toshinari Takaoka 2h.06,16 JPN 13-10-2002

 

110 metres tanques

Nueva Delhi - 1951 Huang Lian Chiang 15, 2 CHN -03-1951
Incheon - 2014 Wenjun Xie 13, 36 CHN 30-09-2014
Lausanne - 2006 Liu Xiang 12, 88 CHN 11-07-2006

 

400 metres tanques

Nueva Delhi - 1951 Eitaro Okano 54, 2 JPN -03-1951
Incheon - 2014 Ali Khamis Abbas 49, 71 BRN 01-102014
Sidney - 2000 Hadi Souáan Al Somaily 47, 53 KSA 27-092000

 

3000 metres obstácles

Nueva Dalhi - 1951 Susumu Takahashi 9:30,4 JPN -03-1951
Incheon - 2014 Ali Abubaker Kamal 8:28,72 QAT 29-092014
Bruselas - 2004 Saif Saeed Shaheen 7:53,63 QAT 03-092004

 

Salt d’ altura

Nueva Delhi - 1951 Andrés Franco 1. 93 PHI -03-1951
Incheron - 2014 Mutaz Essa Barshim 2. 35 QAT 29-09-2014
Bruselas - 2014 Mutaz Essa Barshim 2. 43 QAT 05-09-2014

 

Salt de perxa

Nueva Delhi - 1951 Bunkichi Sawada 4. 11 JPN -03-1951
Incheon - 2014 Xue Changrui 5. 55 CHN 28-09-2014
Stuttgart- 1993 Grigoriy Yegorov 5. 90 KZA 19-08-1993

 

Salt de llargada

Nueva Delhi - 1951 Masaji Tajima 7. 14 JPN -03-1951
Incheon - 2014 Jinzhe Li 8. 01 CHN 30-09-2014
Sotteville - 2006 M.S. Al - Khuwalidi 8. 48 KSA 02-07-2006

 

Triple salt

Nueva Delhi - 1951 Yoshio Iimuro 15. 17 JPN -03-1951
Incheon - 2014 Shuo Cao 17. 30 CHN 02-10-2014
Jinan -2009 Li Yanzi 17. 59 CHN 26-10-2009

 

Llançament de pes

Nueva Delhi - 1951 Madan Lal 13. 78 IND -03-1951
Incheon - 2014 Sultan Al Hebshi 19. 99 KSA 02-10-2014
Doha- 2009 Sultan Al Hebshi 21. 13 KSA 08-05-2009

 

Llançament de disc

Nueva Delhi - 1951 Makhan Singh 39. 89 IND -03-1951
Incheon - 2014 Ehsan Hadadi 65. 11 IRI 30-09-2014
Tallín - 2008 Ehsan Hadadi 69. 32 IRI 03-06-2008

 

Llançament de martell

Nueva delhi - 1951 Fumio Kamamoto 46. 62 JPN -03-1951
Incheon - 2014 Dilshod Nazarov 76. 82 TJK 27-09-2014
Praga - 2003 Koji Murofushi 84. 86 JPN 29-06-2003

 

Llançament de javelina

Nueva delhi - 1951 Nagaiasu 63. 95 JPN -03-1951
Incheon - 2014 Zhao Qinggang 89. 15 CHN 02-10-2014
Incheon - 2014 Zhao Qinggang 89. 15 CHN 02-10-2014

 

Decatló

Nueva Delhi - 1951 Nishiuchi 6138 p. JPN -03-1951
Incheon - 2014 Keisuke Ushiro 8088 p. JPN 01-10-2014
Atenas - 2004 Dmitriy Karpov 8725 p. KZA 24-08-2004

 

20 km. marcha

Bangkok - 1978 Hakam Singh 1h.31:55 IND -0-12-1978
Incheon - 2014 Zhen Wang 1h.19:45 CHN 28-09-2014
Nomi - 2015 Yusuke Suzuki 1h.16:36 JPN 15-03-2015

50 klm. marxa

Nueva Delhi- 1951 Bakhtawar Singh 5h.44:08 IND -0-03-1951
Incheon - 2014 Takayuki Tanui 3h.40:19 JPN 01-10-2014
Nanjin - 2005 Yu Chaohong 3h.36:06 CHN 22-10-2005

Relleus 4 x 100 metres

Nueva Delhi - 1951 Equipo de Japón 42, 7 JPN -03-1951
Incheon- 2014 Equipo de China 37, 99 CHN 02-10-2014
Incheon - 2014 Equipo de China 37, 99 CHN

02-10-2014

 

 

Relleus 4 x 400 metres

Nueva Delhi - 1951 Equipo de la India 3:24,2 IND -03-1951
Incheon - 2014 Equipo de Japó 3:01,88 JPN 02-10-2014
Atlanta - 1996 Equipo de Japó 3:00,76 JPN 03-08-1996

LLISTATS DE LES DONES

 

En aquests llistats inserits a continuació, es mostren els guanyadors dels primers Jocs de Nueva Delhi-1951 i els últims a Incheon-2014. A la tercera linea en diferent color, es mostren els actuals plusmarquistes absoluts d’Asia.

 

100 metres llisos

Nueva Delhi -1951 Kiyoko Sugimura 12 ,6 JPN -03-1951
Incheon - 2014 Yongli Wei 11, 48 CHN 28-09-2014
Shanghai - 1997 Li Xuemei 10, 79 CHN 18-10-1997

 

200 metres llisos

Nueva Delhi - 1951 Kimiko Okamoto 26, 0 JPN -0-03-1951
Incheon - 2014 Olga Safronova 23, 02 KAZ 01-10-2014
Shanghai - 1997 Li Xuemei 22, 01 CHN 22-10-1997

 

400 metres llisos

Bangkok - 1966 M. Rajamani 56,3 MAS 11-12-1966
Incheon - 2014 Kemi Adekoya 51,59 BRN 28-09-2014
Beijing - 1993 Ma Yuqin 49,81 CHN 11-09-1993

 

800 metres llisos

Djakarta- 1962 Chizuko Yanaka 2:18,15 JPN -0-08-1962
Incheon - 2014 M. Mukasheva 1: 59, 02 KAZ 01-10-2014
Beijing - 1993 Liu Dong 1:55,54 CHN 09-09-1993

 

1500 metres llisos

Bangkok - 1970 Hannah Shezifi 4:25,1 ISR -0-12-1970
Incheon - 2014 Maryam Jamal 4: 09, 90 BRN 29-09-2014
Beijing - 1993 Qu Yunxia 3:50,46 CHN 11-09-1993

 

5000 metres llisos

Bangkok - 1998 Supiryati Sutuno 15:54,45 INA 18-12-1998
Incheon - 2014 Maryam Jamal 14: 59, 69 BRN 02-10-2014
Shanghai - 1997 Jiang Bo 14:28,09 CHN 23-10-1997

 

10000 metres llisos

Seúl - 1986 Wang Xiuting 32:47,77 CHN 01-10-1986
Incheon - 2014 Alia Saeed Mohamed 31:51,86 UAE 27-09-2014
Beijing - 1993 Wang Junxia 29:31,78 CHN 08-09-1993

 

Marató

Seúl - 1986 Eriko Asai 2h.41:03 JPN 04-10-1986
Incheon - 2014 Eunice Jepkirui 2h.25,37 BRN 02-10-2014
Berlín - 2005 Mizuki Noguchi 2h.19:12 JPN 25-09-2005

 

100 metres tanques

Teherán - 1974 Esther Rot 13, 31 ISR 12-09-1974
Incheon - 2014 Shujiao Wu 12, 72 CHN 01-10-2014
Lucerna - 1995 Olga Shishigina 12, 44 KZA 27-06-1995

 

400 metres tanques

Bangkok - 1978 Zhan Xin 61, 32 CHN -0-12-1978
Incheon - 2014 Kemi Adekoya 55, 77 BRN 01-10-2014
Beijing - 1993 Han Qing 53, 96 CHN 09-09-1993

 

3000 metres obstàcles

Guangzhou - 2010 Sudha Singh 9:55,67 IND 21-11-2010
Incheon - 2014 Ruth Chebet 9: 31, 36 BRN 01-10-2014
Zürich - 2014 Ruth Chebet 9:20,55 BRN 28-08-2014

 

Salt d’altura

Nueva Delhi - 1951 Koyoko Yoneda 1. 49 JPN -03 -1951
Incheon - 2014 Svetlana Radzivil 1. 94 UZB 02-10-2014
Atenes - 2009 Marina Aitova 1.99 KZA 13-07-2009

 

Salt amb perxa

Bangkok - 1998 Cai Weiyan 4. 00 CHN 19-12-1998
Incheon - 2014 Li Ling 4. 35 CHN 30-09-2014
Wuhan - 2015 Li Ling 4. 66 CHN 06-06-2015

 

Salt de llargada

Nueva Delhi - 1951 Kiyoko Sugimura 5. 91 JPN -03-1951
Incheon - 2014 M. Natalia Londa 6. 55 INA 29-09-2014
Jinan - 1993 Yao Weili 7. 01 CHN 05-06-1993

 

Triple salt

Bangkok - 1998 Ren Ruiping 14. 27 CHN 18-12-1998
Incheon - 2014 Olga Rypakova 14. 32 KAZ 01-10-2014
Spit - 2010 Olga Rypakova 15. 25 KAZ 04-09-2010

 

Llançament de pes

Nueva Delhi-1951 Tayoko Yoshino 11. 90 JPN -03-1951
Incheon - 2014 Lijiao Gong 19. 06 CHN 27-09-2014
Shijiazhuang 1988 Li Meisu 21.76 CHN 23-04-1988

 

Llançament de disc

Nueva Delhi-1951 TayokoYoshino 42. 10 JPN -03-1951
Incheon - 2014 Seema Punia 61. 03 IND 29-09-2014
Beijing - 1992 Xiao Yanling 71. 68 CHN 14-03-1992

 

Llançament de martell

Pusan -2002 Gu Yuan 70. 49 CHN 12-10-2002
Incheon - 2014 Wang Zheng 74. 16 CHN 28-09-2014
Chengdu - 2014 Wang Zheng 77. 68 CHN 29-03-2014

 

Llançament de javelina

Nueva Delhi-1951 Tayoto Yoshino 36.23 JPN -03-1951
Incheon - 2014 Li Zhang 65. 47 CHN 01-10-2014
Zhaoqing - 2013 Lu Huihui 65. 62 CHN 27-04-2013

 

Heptatló

Nueva   Delhi 1982 Yeh Peisu 5594 p. CHN 27-11-1982
Incheon - 2014 Ekateri.   Voronina 5912 p UZB 29-09-2014
Götzis - 1996 Ghada Shouaa 6942 p. SYR 26-05-1996

 

20 km. marxa

Pusan - 2002 Wang Qingqing 1h.33:40 CHN 07-10-2002
Incheon - 2014 Xiuzhi Lu 1h.31,06 CHN 28-09-2014
La    Coruña -   2015 Liu Hong 1h.24:38 CHN 06-06-2015

 

Relleus 4 x 100 metres llisos

Nueva Delhi - 1951 Equip de Japó 51, 4 JPN -03-1951
Incheon - 2014 Equip de China 42,83 CHN 02-10-2014
Shanghai - 1997 Equip de Sichuan 42,23 CHN 23-10-1997

 

Relleus de 4 x 400 metres llisos

Teheran - 1974 Equip de Japó 3:43,50 JPN 11-09-1974
Incheon - 2014 Equip de India 3:28,68 IND 02-10-2014
Beijing - 1993 Equip de Hebei 3:24,28 CHN 13-09-1993

LES MILLORS DE TOTS ELS TEMPS

La xinesa Qu Yunxia La japonesa Mizui Noguchi La xinesa Liu Xuemei
La xinesa Qu Yunxia La japonesa Mizui Noguchi La xinesa Liu Xuemei

 

Els equips participants en les proves de relleus, Sichuan i Hebei, són regions asiàtiques autoritzades oficialment, per intervenir en aquests Jocs sota la denominació de la seva pròpia regió.

 

La confecció d'aquets “llistats estadístics”, no hagués estat possible realitzar-los en la seva exactitud, sense la col·laboració de José María García, President d'Honor de l'Associació Espanyola d'Estadístics d'Atletisme (AEEA) per la complexitat i manca de dades fiables.

 

ABREVIATURES DE PAÏSOS

 

CHN-China, JPN Japó, SYA Siria, UAE , Emiratos Arabia Saudita, KAZ Kazakhstan, UZB Uzbekistan, KSA Arabia Saudí, THA Tailandia, MAS Malasia,TJK Tayikistan PHI Filipinas, ISR Israel, QAT Qatar,INA  Indonesia, BRN Bahrein, SIN Singapur, IND India.


Fonts d'informació:

 

Llibres de l'Associació Espanyola d'Estadístics d'Atletisme (AEE )
Llibre de l'Asian Athletics (ATFS)
Recerca per Internet
Llibres de l’International Athletic Foundation
Correccions de català per gentilesa d'Anna Martí.
Llistats informàtics de la Real Federació Espanyola d'Atletisme (RFEA)
Documentació pròpia

 

Setembre de 2015