ELS HIGHLANDS - GAMES  DE LES TERRES ALTES D'ESCOCIA

 

ELS SEUS ORIGENES MÉS REMOTS

 

Highlands01 rey

El Rei Malcom III

 

Seria en el Segle XI, quan el Rei Malcón III d'Escòcia, organitza una carrera a peu, amb la idea de trobar al missatger ideal per a la seva cort, escollint un dur traçat sempre ascendent fins al cim de la muntanya Craig Choinich, un cim privilegiat des d' on es contempla la població de Braemar, localitat on es disputen cada any, des del mes de maig fins a agost, els Jocs dels Highlands Games que daten des de diversos segles arrere.

 

Aquests festivals també coneguts com els Jocs de les Terres Altes es desenvolupen en les zones del nord d'Escòcia on suposadament estan, segons alguns historiadors, els orígens del nostre actual atletisme modern i el punt de partida dels Jocs Olímpics, on possiblement es va disputar la primera carrera a peu de la historia.

 

Aquests Jocs dels Highlands Games, són un compendio de demostracions de la cultura escocesa de les Terres Altes, entre les quals destaquen els balls típics, proves esportives rurals, amb l'afegit de les competicions esportives modernes, com l'atletisme, rugbi, el futbol, el ciclisme la lluita, amb l'afegit del seu incomparable folklore tradicional escocés, a la qual assisteixen cada any milers de persones de tot el món, amb la presència de la dona en totes els esdeveniments culturals y esportius, va esser un fet reial.

 

En aquests jocs esportius, tanmateix es va marcar el camí per trobar la paritat de gènere, que tants problemes va trobar posteriorment, en quasi tots els àmbits de la societat mundial, fins encara no fa molts anys,.assemblava un fet irreversible.

  

Es diu que l'atletisme és el vertader rei de aquests Jocs, sent la resta meraentreteniment, cosa molt discutible, atès que el compendio de les Highlands, ho donen els seus propis concursos regionals de danses, de gaites, tambors, balls, música, entre altres espectacles i demostracions sempre relacionats amb els aspectes mes tradicionals de la seva cultura, arriban-se a la conclussió que ens trobem devant de un espectácle únic en el món, plé de color, alegría i tradición.

Highlands02 escutSi a tot això, li adjuntem el seu folklore típic amb els seus personatges sempre abillats amb el típic Kilt (faldilla i pantalons curts a quadres) tant per a homes com per a dones, dins de l'entorn d'uns paratges incomparables molt propis de la bellesa natural que ofereixen aquestes zones de les Terres Altes d'Escòcia, s'arriba a la conclusió que ens trobar-nos davant un espectacle únic en el món, ple de colorit, alegria i patriotisme.

 

                      EL PRIMER PAS PER A RECUPERAR ELS JOCS OLIMPICS DE LA ANTIGUEDAD

 

Es diuen que aquests Jocs van inspirar al Baró Pierre de Coubertin, que ja planejava la recuperació dels Jocs Olímpics de l'Era Moderna, quan l'any 1886, amb motiu de l'Exposició Universal de París, va tenir l'oportunitat de presència una exibición dels Highlands Games. I des d'ací va començar l'anhelada tornada, que es va consolidar amb els “I Jocs Olímpics d'Atenesl'any 1896” que ja mai van deixar de celebrar-se, excepte dues vegades i obligats per la interrupció provocada per les Guerres Mundials de 1918 i 1940.

 

PER PRIMERA VEGADA ESPANYA ES PRESENTA  ALS HIGHLANDS - GAMES

L'any 1956, exactament el dia 18 d'agost, quan encara no havia aconseguit la meua plenitud atlètica, vaig ser convidat per a participar en aquests espectaculars Jocs en la seva versió que es desenvolupava en la ciutat d'Edimburg, on en una pista d'herba amb el traçat marcat per banderetes, i una tarda plujosa vaig participà en la prova d'una milla al costat dels millors mig-fondistes d'Europa en la qual em classificar en posició amb un temps de 4:18,0 que representava una nova plusmarca espanyola oficiosa.

 

Va ser una vesprada infernal corrent sobre un autèntic fanguer, on mantenir la vertical era molt complicat. Però vaig tenir la sort, de conèixer aquests festivals en la seva més pura essència, que sempre he recordat per la seva bellesa i colorit. He d'afegir que vaig ser acompanyat pel guipuscoà Francisco Celarain que va participar en la prova de 3000 metres la qual cosa va suposar per a ell, un calvari inacabable donada la circumstància que ell era un especialista de 800 metres.

 

Highlands02b

Aquesta oportunitat d'Edimburg, em va suposar, com ja queda explicat, conèixer en profunditat la bellesa d'aquests emblemàtics jocs dels Highlands, atès que durant uns dies vaig poder apreciar amb tot detall la grandesa i el que representa aquesta cita anual per a la ciutadania escocesa, on l'atletisme té un lloc preferent i potser el referent més antic dels esports,sempre carregats d'història.

Actualment se celebren més de 60 Hignlands Games en ciutats i pobles de tot el país escocés, com així mateix en altres continents com Amèrica del Nord, Canada i Austràlia, sempre amb connexions escoceses.

 

Però potser el més famós de tots aquests meravellosos festivals, segueixen els “Jocs del Cowal Highlands” que se celebra en Duncon (Escòcia) cada mes d'agost, al qual assisteixen milers de persones. Però la localitat que posseeix el titular dels “Jocs de les Terres Altes”, és el poblet de Braemar, que celebra el seu festival cada any el primer dissabte de setembre i al que solen assistir les SS. MM. Els Reis d'Anglaterra

MISCELANIAS D’ IMAGENES DE LES HIGNLANDS GAMES

 

Highlands03 Highlands04
Highlands05 Highlands06
 Highlands07  Highlands08
 Highlands14

Highlands15

 Highlands09  Highlands10
 Highlands13  Highlands12
Highlands11

                                                                                                                                                       

Fonts d’Informació

Llibres de l’Associació Espanyola d’Estadístics d’Atletisme AEEA

Documentació pròpia

Recerca per Internet

Correccions de català per P. C.

                                                                                                                                                                       Maig de 2017