ELS JOCS OLIMPICS DE RIO DE JANEIRO DE 2016

a2016 01 cerro corcovado

Magnifica panoràmica des de el “Cerro Corcovado"

UNA PREOCUPANT INQUIETUD PER L'ÈXIT DELS JOCS

 

Quan les coses comencen malament sempre acaben pitjor, encara que en aquest cas de Rio de Janeiro encara sense arribar a aquest punt negre, no hi ha dubte que deixaren per a la història un record amarg, del que va poder ser i no va ser. Quan la política com succeeix a vegades, s'entremescla amb l'esport, poden succeir aquests desequilibris.

 

Un país que viu en les seves .pròpies carns, la pitjor crisi econòmica que mai s'havia donat en els últims 80 anys, no ha de ser mai la seu organitzadora de l'esdeveniment esportiu més important i històric, com són els Jocs Olímpics, com era l'opinió generalitzada de la ciutadania brasilera.

 

Però encara en els mals moments, deixant apart els assoliments esportius, sempre hi ha la part positiva que en aquest cas no és un altre, que haver pogut tornar tots a casa sense patir o contemplar la violència que pot aparèixer, a més de la preocupació per la presència en el país del virus del Zika, y molts grups oposats a unes inversions innecesaries pel paìs quan encara quedan molts temes importants per resoldre.

 

UN ANUNCIAT FRACÀS ORGANITZATIU

Després d'unes votacions molt ajustades amb Madrid, que també aspirava organitzar-les, el Comitè Olímpic Internacional, decideix en el seu congrés celebrat en Copenhage el 2 d'octubre de 2009, que siga la ciutat de Rio de Janeiro, la seu organitzadora dels Jocs de la XXXI Olimpíada de l'Era Moderna que es desenvoluparen entre el 5 al 21 d'agost, en la ciutat brasilera.

 

És obvi dir que la gestió organitzadora va deixar molt de desitjar, donat que esta molt clar que sense diners és difícil que un megaprojecte com a aquest sortis airós, malgrat la brillantor dels esdeveniments esportius, que si els va haver-hi en quasi tots els esports.

 

Però malgrat les controvèrsies i la incertesa reinant, cal dir que tot el país es va bolcar en els moments puntuals per a col·laborar per l'èxit dels seus Jocs donada la incidència mediàtica que té l'esport olímpic en tot l'àmbit internacional.

 

LA RESPOSTA DE L'ESPORT A LA POLITICA

 a2016 02 inauguración

 La brillant inauguració dels Jocs

A la trucada de l'olimpisme van respondre 206 Comitès Olimpics amb la participació de 11560 esportistes per a participar en 28 esports. Per primera vegada van estar presentes les delegacions de Kosovo i Sudan del Sud, alhora que es van recuperar per a l'olimpisme, el golf després d'una absència 112 anys i el rugbi a 7 que va deixar d'estar present en uns Jocs des de l'any1924. Aquesta decisió es va prendre en el curs d'una reunió extraordinària pel Comitè Olímpic Internacional celebrada en Copenhage el 2 d'octubre de 2009.

 

Una incidència desagradable per a aquest esdeveniment olímpic, va venir donada per l'escàndol del dopage que va afectar a uns 118 esportistes russos, la qual cosa constitueix una altra incidència negativa de les moltes que van succeir en aquesta trista olimpíada. Però malgrat tot l'esport va començar a caminar feia cap endavant amb l'esperada brillantor que ens té acostumats.

 

L'ESPORT OLIMPIC COMENÇA LA SEVA MARXA


Les cerimònies d'Inauguració i Clausura es van realitzar en l'estadi de Maracaná i les competicions esportives en l'estadi Joäo Havelange, sent el president de Brasil, Michel Témer qui el 5 d'agost va donar per oberts aquests polèmics Jocs.

 

Cal recordar que l'últim relleu de la flama olímpica encesa en el “Temple d'Era en Olimpia”, va ser realitzat pel maratoniano brasiler Vanderlei de Lima que en els Jocs d'Atenes de 2004, va ser vilipendiado i tirat al sòl per un exsacerdote irlandés, quan en el klm.36 anava netament destacat per a guanyar l'or olímpic.

 

a2016 03 vanderlei

Vanderlei de Lima

Ajudat pel públic, va poder alçar-se reprenent la carrera para arriben en tercer lloc. El seu valor i el seu olimpisme van ser reconeguts pels organitzadors i pel CIO atorgant-li la medalla Pierre de Coubertín

 

Per primera vegada es va lliurar el “Llorer Olimpic”per a totes aquelles personalitats, que han intentat que l'esport olímpic sigui respectat amb educació i cultura per al desenvolupament per a la Pau, per mitjà de l'esport, sent l'atleta de Kenia Kipchoge Keino el primer guardonat.

 

El foc olímpic després de recórrer per tots els racons de Grècia, va se dipositada en l'Estadi Panathinaiko el dia 27 d'abril a Atenes, per a reprendre el seu viatge cap a Brasil, després de visitar les ciutats de Ginebra i Lausanne, seus de l'olimpisme, per a travessar el Oceá Atlàntic el 3 de maig visitant ja en terres brasileres, 329 poblacions de tot el paísfins a arribar a Brasília transportada per 12.0000 relevistas.

 

ELS MILLORS MOMENTS ESPORTIUS

 

Dins de l'àmbit esportiu les competicions van ser un complet èxit en tots els sectors, havent-se millorat un total de 9 plusmarques mundials i 9 olímpiques en esports tan diversos com l'atletisme, natació, ciclisme, halterofília i tir olímpic que sempre acudeixen puntuals a l'hora de superar els seus propis registres.

 

D'altra banda, grans campions han aconseguit superar els seus propis límits personals, renovant i recuperant anteriors assoliments, aconseguint infinitat de medalles d'or en les seves respectives especialitats.

 

Els noms de Michael Phelps en natació, Usain Bolt en atletisme, Jason Kenny en ciclisme en pista, Simone Biles en gimnàstica artistica, Danuta Kozak en piragüisme, al costat de l'assoliment de l'equip de futbol del Brasil, aconseguint per primera una medalla d'or, són testimoniatges vius de la força, embranzida i la perseverança dels grans campions a superar els seus limites i engrandir l'olimpisme. Tot aixo a succeït en aquestaCiudad Maravillosa de Rio de Janeiro.

 

a2016 04 carolina marin

La imbatible Carolina Marín

Una altra dels grans estels presents que han deixat un referent del seu propi esport ha sigut l'espanyola Carolina Martín un prodigi del Bàdminton mundial, que aconseguint la seva primera medalla d'or, corroboran alhora el domini absolut en aquesta especialitat acaparant tots els títols universals d'un esport dominat fins a la seva aparició,pels països de la zona asiàtica del continent oriental.

 

En els dos esports recuperats Golf i Rugbi-7 com queda assenyalat, després de 112 anys i 93 anys respectivament, aquests van tenir una discreta actuació resultant guanyadors en el primer d'ells, Justin Rose de GRB en homes i Park Inbee de KOR en dones, entre una reduïda participació de 5 països.

 

Pel que es refereix al Rugbi-7 igualment amb un reduïda participació de països, l'equip de Fiji va guanyar l'or en homes, mentre Austràlia ho va fer en dones.

 

Unes actuacions que van sorprendre al món de l'atletisme, van ser realitzades pel sud-africà Wayde van Niekerk amb un registre impressionant de 43:03 seg rebaixant el no menys brillant del llegendari atleta de USA Michael Johnson.

 

a2016 05 vinicius

Vinicius y Tom

En el mateix estadi l'atleta de EHT, Almaz Ayana, va aconseguir en una memorable carrera la plusmarca mundial de 10000 metres llisos amb la marca de 29:17,45 un topall sensacional, però amb els dies explicats, donat l'auge de l'atletisme africà de les altes planicies.

 

Una nota simpàtica va ser l'aparició en l'estadi de les mascotes olímpiques Vinícius i Tom que representen en certa manera a la fauna de Brasil, amb braços blaus i groc la resta del cos, amb rasgos de mamífers de les selves brasileres. Tots dos personatges, igualment estaran presents en els Jocs Paralímpics que es desenvoluparen una vegada finalitzats els actuals.


ELS NOUS PLUSMARQUISTES MUNDIALS

 

a2016 06 wayde van niekerk

Wayde van Niekerk de Sudàfrica

en 400 metres llisos amb 43,03

a2016 07 almaz ayana

Almaz Ayana d'Etiopia en 10000

metres amb 29:17,45

                                                                                                 

L'ESPERAT TORNEIG DE VOLEI – PLATJA FEMENÍ

 

a2016 08 ludwig walkenhorst

Les alemanes Ludwig i Walkenhorst

a2016 09 contraste

El gran contrast dels Jocs

 

Aquest esport malgrat de les moltes competicioms assolides no oficials diisputats, per a totes las ciutats costaneres, va ser acceptat per primera vegada en els Jocs Olímpics d'Atlanta de 1996 i que fins avui s'han organitzat en totes les olimpíades.

 

En aquesta de Rio de Janeiro va alçar una especial expectació, on Brasil una de les favorites per a penjar-se l'or olímpic, va patir en les icòniques arenes de Copacabana, bressol d'aquest esport a Brasil, la derrota més sorprenent i inesperada d'aquests jocs, en ser estomacada per l'equip d'Alemanya.

 

L’equip alemán format per les jugadores Ludwig i Walkenhorst guanyadores de l'or olímpic van dominar dins del rectangle dede joc, a les seves oponents perun contundent 2-0, que no va deixar dubtes de qui va merèixer guanyar l'or olímpic.

 

En altres trobades d'aquest torneig, va haver-hi curioses anècdotes i vivències per allò de les religions, donant-se el cas que en la trobada entre Alemanya i Egipte, es va donar la primera incidència quan les germanes amb la seva roba habitual d'un bikini de dues peces, les egípcies es van presentar amb una vestimenta que els cobria dels peus al capdavant i amb un “hijah” per a no interferir en les normes de la seva religió islàmica, malgrat una temperatura fregant els 30 graus. El duel ho va guanyar Alemanya. Aquest va ser el gran contrast d'aquest torneig

 

LA PRESÈNCIA DE LA DELEGACÍO ESPANYOLA

 

La delegació espanyola estava composta per un total de 306 esportistes, entre ella 163 homes i 143 dones, que van competir en 25 especialitats, sent els seus abanderats, Rafa Nadal en la Inauguració i el marxador Angel Jesús Garcia Bragado, en la Clausura.

 

Cal significar que l'atletisme va ser l'esport que més participants va aportar amb 29 atletes i 18 dones amb una brillant actuació solament superada pels inoblidables Jocs Olímpics de Barcelona - 92.

 

En conjunt l'èxit global de la participació espanyola va ser de les brillants de la seva història,amb un total de17 medalles i 38 Diplomes olímpics, a més d'altres notables actuacions en diversos esdeveniments.

 

ELS DOS ATLETES MÉS DESTACATS A RIO DE JANEIRO

 

a2016 ruth beitia

Ruth Beitia Medalla d'Or

a2016 10 orlando ortega

Orlando Ortega Medalloa de Plata

 

Cal destacar un fet històric del nostre atletisme femení, on per primera vegada nostra atleta Ruth Beitia, és proclama Campiona Olímpica de salt d'altura, com a colofó d'una impecable trajectòria atlètica.

 

També és de justícia ressaltar l'actuació d'Orlando Ortega, un dels millors especialistes mundials en la prova de 110 metres tanques, en aconseguir la Medalla de Plata, amb la qual va contribuir a ressaltar la presencía d'Espanya en aquests Jocs. Aquest gran atleta de origén cubà és va nacionalitzar espanyol el mateix any dels Jocs de Rio.

          

ELS BRILLANTS ACTIUS DE L'ESPORT ESPANYOL

 

a2016 11 mireia belmonte

Mireia Belmonte

 

a2016 12 ruth beitia

Ruth Beitia

a2016 13 carolina marin

Carolina Marín

 

 

Medalles d'or
Mireia Belmonte Natació 200 m papallona 10 agost
Mailen Chourraut

Piragüisme slalom

K1 11 agost

Marc López - Rafa Nadal

Tennis

Dobles masculí

12 agost
Markus Walz Piragüisme K1 1000 m 16 agost
Saül Craviotto Piragüisme K2 200 m 18 agost
Carolina Marín Badmintón

Individual femení

19 agost
Ruth Beitia Atletisme Salt d'altura 20 agost

 

Medalles de plata
Orlando Ortega Atletisme 110 m tanques 16 agost
Eva Calvo Taekwondo –57 kg 18 agost
Equipo F. Bàsquet Torneig femení 20 agost
Sandra Aguilar
Artemi Gvezou
Elena López
Lourdes Mohedano
Alejandra Quereda

Gimnàstica rítmica

Torneig per

equips

21 agost

 

 

Medalles de bronze

Mireia Belmonte

Natació 400 estils 6 agost
Lidia Valentin Halterofilia 75 kg 12 agost
Joel González Taekwondo –68 kg 18 agost
Sául Craviotto Piragüisme K1 200 m 20 agost
Equipo masculino Bàsquet Torneig masculí 21 agost
Carlos Coma Ciclisme Muntanya Camp a Través 21 agost

 

DOS SÍMBOLS DE L'OLIMPISME

 

a2016 14 medallas

Medalles pels guanyadors

a2016 15 antorcha

La torxa olímpica

 

 ElS DIPLOMES OLIMPICS D'ESPANYA

 

Classificats en 4t lloc

 

Fátima Galvez Tir Foso
Jonathan Castroviejo Ciclisme Ruta
Mireia Belmonte Natació 800 lliures
Rafa Nadal Tennis Individual
Alfonso Benavides Piragüisme C1 200 m.
Berta Betanzos Vela 49er FX
Tamara Echegoyen Vela 49er FX

 

Classificats en 5e lloc

 

Joaquin Rodriguez Ciclisme Ruta
Roberto Bautista Tennis Dobles
David Ferrer Tennis Dobles
Samuel Carmona Boxa - 49 kg.
María Bernabeu Judo - 70 kg
Garbiñe Muguruza Tennis Dobles
Carla Suarez Tennis Dobles
Roberto Bautista Tennis Individual
Equipo masculino Hoquei-herba Torneig
Rafael Cabrera Bello Golf Torneig
María Alabau Vela RS: X
Severo Jurado Hípica Doma
Ona Carbonell Natació Sincronitzada
Gemma Mengual Natació Sincronitzada
Jesús Tortosa Taekwondo -58 kg
Equipo femenino Waterpolo Torneig
Oscar Carrera Piragüisme K4 1000 m
Rodrigo Germade Piragüisme K4 1000 m
Javier Hernanz Piragüisme K4 1000 m.
Iñigo Peña Piragüisme K4 1000 m.

 

   Classificats en 6è lloc

 

Sonia Franquet Tir Pistola 10 m.
Anna Boada Rem 2 sense timonel
Aina Cid Rem 2 sense timonel
María Teresa Portela Piragüisme K1 200 m.
Equip femení Hanbol
Torneig

 

Classificats en 7è lloc

 

Equip femení Rugby-7 Torneig
Andres Mata Halterofia - 77 kg.
Claudio Castilla Hípica Doma equips
Beatriz Ferrer-Salat Hípica
Severo Jurado Hípica
José Daniel Martín Hípica
David Bustos Atletisme 1500 m.
Tania Calvo Ciclime pista Velocitat
Helena Casas Ciclisme pista Velocitat

 

Classificats en 8è lloc

 

José Luis Pons Natació 400 estils
Ander Elosegi Piragüisme Slalón C1
Ion Izaguirre Ciclisme ruta Contra rellotge
Sergio García Golf Torneig
Equip femení Hoquei herba Torneig
Mario Mola Triatló Individual
Beatriz Pascual Atletisme 20 kl..marxa
Carolina Rodriguez Gimnàstica Ritmica Ind.

 

UNA BRILLANT CERIMONIA DE CLAUSURA

 

a2016 16 noche magica  

L'ESPLENDOR D'UNA NIT MÀGICA

 

El brillant espectacle que sempre ofereix el “Festival de Clausura” d'uns Jocs, comença realment després dels protocol·laris discursos de personalitats, que han tingut una incidència positiva, perquè no decaiga la brillantor que sempre ha de presidir la trucada de l'olìmpisme.

 

Aquest espectacular moment es va celebrar el dia 8 d'agost en l'estadi Maracaná obrint la tanda de parlaments, el president del CIO, Thomas Bach i de Carlos Arthur Nuzman, president del comitè organitzador, els quals van manifestar la seva satisfacció per l'èxit de l'esdeveniment olímpic, en terres brasileres.

 

Com és habitual el lliurament de la bandera olímpica que lluirà en els següents jocs, va ser a càrrec de l'Alcalde de Rio, Eduardo Paes, a la governadora de Tòquio, Yurito Koike que serà la seu dels pròxims. Jocs Olímpics.

 

Una vegada apagada la flama olímpica va començar el moment més esperat per tots els assistents, quan la cantant japonesa Ringo Shiina, cantant al costat del primer ministre japonés Shinzö Abe, que emergint des d'un túnel va aparèixer vestit com Mario, al que va seguir la cantant i compositora Julia Michaels, juntament amb l'estel de la música. electrònica DJ Rygo. És a partir d'aquest moment quan l'estadi va embogir, amb aquests esperats moments.

 

GRANS CANTANTS DE DOS CONTINENTS

   

a2016 17 julia michaels

Julia Michaels - América

a2016 18 ringo

Ringo Shiina - Asía

                
Un somni del comitè olímpic internacional des de feia anys, era tenir un “canal propi”, l'anunci del qual va tenir lloc en aquest mateix acte, per la compositora i cantant Julia Michaels, que va interpretar la cançó “Carry Em” que va ser el principi de l'esperat disloque de tots els assistents.

 

També cal dir, que en aquesta esgotadora nit per a tots els assistents, va aparèixer en el marcador lluminós de l'estadi, la paraula màgica del la ciutat de Tòquio com a seu dels propers Jocs 2020

                                 

a2016 19 tokio

La trucada de Tokio 2020

 

L’ EXPLOSIU ESTEL DE LA NIT

 

Una presència esperada per tots, la va constituir l'aparició de la Surper Modele brasilera Izabel Goulart que va enlluernar al costat de Renato Sorriso, a tots els esportistes que no cessaven de ballar al seu aire i a la seva manera en el centre de l'estadi.

 

a2016 20 izabel goulart

La supermodel brasilera Izabel Goulart en acció

Cal ressaltar que el banderer de la delegació espanyola, va ser el ja mític marxador Angel Jesús Garcia Bragado, l'atleta amb més participacions olímpiques de tots els esportistes assistents en aquests jocs, de Rio de Janeiro

 

Campions Olímpics
100 m   llisos Usaín Bolt 9,81 JAM
200 m. llisos Usaín Bolt 19,78 JAM
400 m. llisos Wayde van Niekerk 43:03 r.m.        RSA    
800 m. llisos David Rudisha 1:42,15 KEN
1500 m. llisos Matthew Centrowitz 3:50,00 USA
5000 m. llisos Mohamed Farah 13:02,30 GBR
10000 m. llisos Mohamed Farah 27:05,17 GBR
Marató Eliud Kipchoge 2h.08:44 KEN
110 m. tanques Omar McLeod 13,05 JAM
400 m. tanques
Kerrow Clement 47,73 USA
3000 obst. Conseslus Kipruto 8:03,28 r.o KEN
20 klm. marxa Wang Zhen 1h.19:14 CHN
50 klm. marxa
Majej Tóth 3h.40:58 ESL
Altura Derek Drouin 2.38 CAN
Perxa Thiago Braz da Silva 6.03   r.o. BRA
Longitud Jeffrey Henderson 8.38 USA
Triple salt Christian Taylor 17.86 USA
Pes Ryan Crouser 22.52 r.o. USA
Disc Christoph Harting 68.37 GER
Martell Dilshod Nazarov 78.68. TAY
Javelina Thomas Röhler 90.30 GER
Decatló Ashton Eaton 8983 r.o. USA
Relleus 4x100 Jamaica 36:84 r.o. JAM
Relleus 4x400 USA 2:57,30 USA

 

 

Campiones olímpiques
100 m. llisos ElaineThompson 10,71 JAM
200 m. llisos Elaine Thompson 21,78 JAM
400 m. llisos Shaunae Miller 49,44 BHM
800 m. llisos Caster Semenya 1:55,28 RSA
1500 m. llisos Faith C. Kipyegon 4:08,92 KEN
5000 m. llisos Vivian Cheriyot 14:26,17 r.o KEN
10000 m. llisos Almaz Ayana 29:17,45 r.m KEN
Marató Jemina Sumgong 2h.24:04 KEN
100 m. tanques Brianna Rollins 12,48 USA
400 m. tanques Dalilah Muhammad 53,13 USA
3000 obst. Ruth Jebet 8:59,75 r.m. BRN
20 klm. marxa Liu Hong 1h.28:35 CHN
Altura Ruth Beitia 1.97 ESP
Perxa Ekaterini Stefanidi 4.85 GRE
Longitud Tianna Bartoletta 7.25 USA
Triple salt Caterine Ibargüen 15.17 COL
Pes Micheller Carter 20.63 USA
Disc Sandra Perkovié 69.21 CRO
Martell Anita Wlodarczyk 82.29 r.m. POL
Javelina Sara Kolak 66.18 CRO
Heptaló Nafissatou Thiam 6810 p. BEL
Relleus 4x100 USA 41,01 USA
Relleus 4x400 USA 3:19,06 USA

 

Fonts d'informació:

Arxius de la Real Federación Española de Atletismo RFEA

Recerca per Internet

Llibres de l’Internacional Athletic Foundation IAAF

Correcions de català per Anna Marti.

Arxius de la Asociación Española de Estadísticos de Atletismo AEEA

Documentació Propia

                                                                                                                                Març de 2017