UNA CURIOSA CRONOLOGIA DE LES MILLORS MARQUES ESPANYOLES DELS 1500 METRES A L‘AIRE LLIURE, DES DEL 1900 AL 2011

 

INTRODUCCIÓ

 

Aquesta completa exhaustiva i profunda història de la prova de 1500 metres a Espanya, té una única font d’informació : els arxius de l'Associació Espanyola d'Estadístics d'Atletisme (AEEA) . La seva extensa col·lecció de butlletins reflecteixen tota la història de l'atletisme, no només la del nostre país, sinó també la del més enllà de les nostres fronteres.

L'extraordinari treball desenvolupat pels seus membres durant més de 30 anys és la font inesgotable de documentació d'on he extret tota la informació per poder confeccionar aquest i altres documents històrics que difícilment hagués pogut portar a terme sense ells.

La metodologia emprada per a realitzar aquesta curiosa cronologia dels 1500 metres a Espanya, es pot aplicar igualment a qualsevol altra de les disciplines que conformen el nostre calendari atlètic, però en aquesta ocasió, parlarem d'aquesta emblemàtica prova, la qual sempre he nomenat com “la meva prova.”

 

Actualment la (AEEA) està considerada com una de les associacions més documentades del món a la qual acudeixen puntualment els més acreditats estadístics mundials, quan a l’hora de confeccionar els seus documents atlètics cerquen dades que no es troben en altres fonts de documentació.

 

José Javier Etayo  Actual President de l’AEEA

José Maria García  President d’Honor de l’AEEA

José Javier Etayo 
Actual President de l’AEEA

José Maria García 
President d’Honor de l’AEEA

  

De forma molt especial he de citar a José Javier Etayo, el nostre actual President i a José María García, President d’ Honor , sense ometre els noms deJesús Aranaz, pels seus treballs que fan referència a les dècades de 1940 i 50, així com Ignacio Mansilla, per la seva meravellosa exposició de “Les 1.000 millors marques “All Time” dels 1500 metres a Espanya, editat en el butlletí de la (AEEA) nº 67 el juny del 2003 i a José Luis Hernández, que treient temps d'allà on no n’hi havia, sempre ha trobat l’estona per poder atendre i comentar els meus suggeriments sobre aquesta complicada recopilació.

                                       LA PLUSMARCA ESPANYOLA QUE VA LLANÇAR El MIG FONS                                                      ESPAÑOL ALCAPDAVANT DE L'ÈLIT MUNDIAL

 

Aquesta és sens dubte, la prova més llaurada a nivell internacional de totes les que constitueixen el calendari atlètic espanyol, sent la introductora, en l'àmbit internacional, de la sensació que el nostre atletisme podia aconseguir en un futur molt proper, el màxim guardó mundial, que no podia ser un altre que l'or en uns Jocs Olímpics.

La història mai explicada a Espanya d'aquesta històrica carrera. Això va succeir a la ciutat finlandesa de Turku el dia 29 d'agost de 1958, en una afable i tranquil nit, a les 21 hores, amb una temperatura de 22º C, una humitat de 65 º/º i una velocitat del vent gairebé nul·la. La pista de cendra estava considerada entre les millors del món. L'estadi aquesta situat entre la frondositat dels nombrosos boscos de la ciutat, tenia una capacitat per uns 5000 espectadors, que pràcticament estaven damunt de les pistes.

En aquell moment, un atleta espanyol, Tomás Barris, aconseguia en el bressol de l'atletisme mundial, una marca de 3:41,7 considerada, com la dotzena millor marca del rànquing mundial, solament superada per onze països d'un gran nivell atlètic com Austràlia, Estats Units, Nova Zelanda, Finlàndia, Suècia, Rússia, Anglaterra i Hongria, però per davant de països com Alemanya, França, Itàlia, Iugoslàvia, Romania Bèlgica, països considerats igualment, com a grans potències del mig fons mundial. Aquest fet obria totalment, les portes dels més acreditats estadis europeus, per a l'atletisme espanyol.

UNA FOTOGRAFIA HISTÒRICA INÈDITA A ESPANYA

Turku Finlàndia. Arribada de la prova dels 1500 metres, on Tomás Barris (4t a la foto) aconseguiria la marca de 3:41,7 el dia 29 d’agost de 1958

Turku Finlàndia. Arribada de la prova dels 1500 metres, on Tomás Barris (4t a la foto) aconseguiria la marca de 3:41,7 el dia 29 d’agost de 1958

En aquesta per a nosaltres històrica prova, van participar 17 atletes de diferents països, en la qual es van batre simultàniament els rècords absoluts d'Hongria,Espanya Polònia, amb la següent classificació:

 

Classificació final

Olavi Vuorisalo F .

3:40,8

Olavi Salsola F

3:41,5

L. Kovacs H

3:41,6

Tomás Barris E

3:41,7

W.Oriwald P

3.42,0

H.Hopeassari F

3:45,2

Temps parcials

400

 

metres

 

57,0

 

800

 

metres

 

1:57,8

 

1000

 

metres

 

2:28,4

 

1200

 

metres

 

2:58,6

 

1500

 

metres

 

3:41,7

 

No estant autoritzada l'actuació d'atletes llebre, la prova va ser comandada de forma alterna, pels finlandesos Salsola, Vuorisalo Salonen fins als últims 300 metres finals.

 

HOMOLOGACIÓ OFICIAL DE LA PLUSMARCA

Els temps anotats pels tres jutges de la prova van ser: Tres minuts quaranta-un segons set dècimes Tres minuts quaranta-un segons i set dècimes. Tres minuts quaranta-un segon sis dècimes: Oficialment va ser homologat per la Reial Federació Espanyola d'Atletisme Madrid ,presidida per Andrés Tuduri, el 15 de gener de 1959, constant en el foli 44, tom 7º en el Llibre de Records reglamentaris, segellat i reintegrat de Timbres.

Aquesta plusmarca es va mantenir imbatible en la taula de rècords espanyols, durant 10 anys, fins que l'aragonès Alberto Esteban la va rebaixar a 3:41,3 en el seu pas per la milla, en un Meeting internacional a Estocolm, el dia 2 de juliol de 1968. Un més després, aquesta marca seria superada a Göteborg, pel madrileny Jorge González Amo, en aconseguir un registre de 3:40,0 el dia 26 d’agost de 1968.

EL CIM DE L'ATLETISME ESPANYOL

Aquest fet memorable va succeir en els inoblidables Jocs de Barcelona del 1992, on Fermín Cacho, amb el seu triomf en els 1500 metres, va posar el fermall de l'or a una llarga i reeixida llista de noms que van tenir una incidència molt positiva perquè aquest històric moment fos una realitat.

Fermín Cacho, en el moment de proclamar-se Campió Olímpic a Barcelona de 1992

Fermín Cacho, en el moment de proclamar-se Campió Olímpic a Barcelona de 1992

LA CRONOLOGIA PER MARQUES DELS 1500 METRES A ESPANYA

Per a molts mitjans de comunicació parlar de la cronologia del 1500 metres a Espanya, és un tema més aviat fàcil, còmode i fins i tot poc documentat quan situen els recents anys 80 com el punt de partida internacional d'aquesta especialitat.

Cal fer constar, però, que la veritable història dels 1.500 metres va néixer a principis del segle XX quan a un basc anomenat Juan Muguerza, se li va homologar oficialment la primera plusmarca espanyola de la distància. És veritablement en aquest moment quan se situa el punt de partida oficial de la cronologia d'aquesta prova.

Jesús Aranaz

Jesús Aranaz

No es pot obviar una part molt important d'aquesta història que, com en tots els esports, també té els seus referents que són en definitiva els que sempre marquen el camí a seguir.

En aquests anys, considerats com a màgics dins la precarietat social que existia al nostre país, aquesta prova va anar millorant, sorgint una gran quantitat de noms anònims dels quals destacarem els millors. Els especialistes del 1500 m d’aquest lustre es nomenen en les taules inserides més avall. Serien ells, en definitiva, els que dotarien aquesta prova del llustre que tant necessitava.

Els noms dels madrilenys Daniel Poyán, Manuel Macias, Miguel Revert, Jesús Hurtado, Julio Gómez Almazán, els biscaïns Cesáreo Marín, Dimas Ramos, els gallecs, Carlos Pérez, Manuel Augusto Alonso, Sergio Vázquez i l'asturià Rufino Carpena, se'ls recordarà sempre, entre altres atletes, com els pilars d'aquesta emblemàtica prova, durant la dècada de 1940-1950, considera per molts, com les més difícil de la nostra històrica esportiva, com a conseqüència de la postguerra Civil Espanyola. Sempre en el nostre atletisme, es parlarà d'un abans i un després, d'aquestes complicades dècades.

Per cert Julio Gómez Almazán que va ser repatriat des de Rùssia en 1956, és considerat com el primer atleta espanyol que ostenta un rècord mundial absolut en la prova de relleus de 4 x 800 per clubs, formant part de l'equip de l' Universitat de Moscou, on cursava els seus estudis d'Enginyeria de Camins.

No hem d’oblidar els catalans Domingo Mayoral, José Molins, José María Giménez, entre els quals també es trobava l'autor d'aquest reportatge, considerat per molts com l’impulsor perquè l’atletisme espanyol pogués estar present en els més famosos estadis d' Europa.

 

Ignacio Mansilla

José Luis Hernández

Ignacio Mansilla

José Luis Hernández

Va ser a partir d'aquest moment quan va començar una nova època d'esplendor per a la història de la nostra prova. A tal fita no només van contribuir les noves normes oficials que permetien l’accés de les televisions amb els seus respectius espots publicitaris, si no també la professionalitat dels atletes.

Tanmateix un altre canvi decisiu per la millora global del nostre esport va ser la substitució de les pistes de cendra per les actuals de tartan, en la qual el rendiment de l'atleta és sensiblement superior degut a la impulsió que aquestes imprimeixen al seu ritme de carrera. És ben cert que els canvis han suposat sempre una millora, com a qualsevol faceta de la vida i dins l’àmbit de l’esport, per descomptat, no pot ser aliè a aquests.

José Manuel Abascal y José Luis González, en 1980

José Manuel Abascal y José Luis González, en 1980

 

Anomenar els noms il·lustres del mig fons espanyol ens portaria a confeccionar, per al nostre orgull, un llistat inacabable d’atletes on tots han posat la seva part els seus millors esforços per a fer possible aquesta autèntica realitat de convertir aquesta màgica prova en una de les més atractives del calendari espanyol i mundial.

Recordant en tot moment aquelles pioners que ens van obrir camí, hem de fer palès els noms d'Alberto Esteban, Jorge González Estimo, José María Morera, José Luis González, José Manuel Abascal, Reyes Estevéz, Isaac Viciosa, Andrés Manuel DiazJosé Antonio Redolat, Juan Carlos Higuero, Arturo Casado, que entre molts altres, sempre estaran presents a les pàgines d'or d'aquesta prova.

RESULTATS OBTINGUTS EN PISTA DE CENDRA

Dècada 1900 – 1909

 

Félix Fernández

4:45,0

Madrid

21-06-1908

Luis Bernardos

4:46,0

Madrid

21-06-1908

Juan Bello

4:48,0

Irún

13-06-1909

Guillermo Antón

4:49,8

Madrid

21-06-1908

Santiago Fernández

4:50,0

Irún

19-05-1907

 

Dècada 1910- 1919

 

Juan Muguerza

4:18,0

Barcelona

19-03-1918

Diodoro Pons

4:22,0

Barcelona

19-10-1919

Rosendo Calvet

4:29,0

Barcelona

18-08-1918

Pedro Prat

4:31,4

Barcelona

01-08-1915

Eduardo Medina

4:31,4

S. Sebastian

30-04-1916

Emilio González

4:32,0

Madrid

17-06-1917

Adrían García

4:32,2

Barcelona

13-08-1916

Leandro Iradi

4:33,0

S. Sebastían

30-04-1916

Jaime Mestres

4:31,6

Barcelona

28-02-1915

Fermín García

4:34,0

Eibar

-06-1917

 

Dècada 1920 - 1929

 

José  Reliegos

4:12,8

Barcelona

30-06-1929

Joaquin Miquel

4:13,2

Madrid

26-06-1927

Miguel Palau

4:13,4

Tarragona

05-07-1925

José  Ruiz

4:13,8

Tolosa

23-06-1929

Miguel Ciaceta

4:15,2

Tolosa

24-06-1928

Germán Campo

4:15,6

Tolosa

01-08-1926

Ricardo Ferrando

4:16,2

Madrid

26-06-1927

Amador Palma

4:16,8

Tolosa

26-07-1925

Carlos Blanco

4:19,8

Madrid

27-05-1928

Diodoro Pons

4:20,0

Barcelona

31-05-1923

 

Dècada 1930 - 1939

 

Jaime Angel

4:03,0

Barcelona

14-07-1935

Enrique Piferrer

4:07,9

Barcelona

16-06-1935

Miguel Cialceta

4:09,2

Tolosa

18-10-1933

José  Ruiz

4:10,4

Tolosa

18-10-1931

Cipriano Cilleruelo

4:13,0

Tolosa

28-06-1936

Luis Torné

4:13,2

València

28-06-1932

Blas Castillejo

4:13,6

Tolosa

17-07-1932

Francisco Montfort

4:13,6

Barcelona

28-06-1936

Manuel Vives

4:13,8

Barcelona

05-07-1930

José  Fontsere

4:14,7

Barcelona

09-06-1935

 

Dècada 1940 – 1949

 

Daniel Poyán

4: 02,1

Merano (ITA)

04-09-1949

Manuel Macías

4:02,6

Barcelona

27-07-1946

Gregorio Rojo

4:04,0

Barcelona

27-07-1946

Antonio G.Urtiaga

4:04,6

Barcelona

25-07-1943

Andrés Sánchez

4:05,6

Tolosa

31-07-1944

Juan B. Adarraga

4:06,2

Tolosa

31-07-1944

José  Manuel Petinto

4:07-1

Tolosa

31-07-1944

José  Fontseré

4:08,0

Barcelona

15-06-1941

Juan Serra

4:08,2

Barcelona

29-06-1947

Agustín Arxé

4:08,4

Barcelona

20-06-1948

 

Dècada 1950 - 1959

 

Tomás Barris

3: 41,7

Turku  (FIN)

29-08-1958

Carlos Pérez

3:50,0

Vigo

12-07-1959

Manuel Augusto Alonso

3:50,4

Barcelona

15-06-1958

Jesús Hurtado

3:51,6

S. Sebastían

25-07-1959

Rufino Carpena

3:52,7

S. Sebastían

25-07-1959

Cesáreo Marín

3:52,8

Mónaco

03-08-1958

José  Romaguera

3:54,3

Sao Paulo

16-07-1957

Manuel Macias

3:54,5

Barcelona

17-07-1954

Julio Gómez

3:54,9

La Coruña

07-10-1959

José  Molins

3:55,2

Barcelona

13-07-1958

 

Estadi Olímpic d’Estocolm l’any 1958. Tomás Barris, darrera del polonès Lewandowski i per davant del suec Dan Waern i del també de polonès Jochman, al Meeting de la capital sueca.

Estadi Olímpic d’Estocolm l’any 1958. Tomás Barris, darrera del polonès Lewandowski i per davant del suec Dan Waern i del també de polonès Jochman, al Meeting de la capital sueca.

 

Dècada 1960 –1969

 

Jorge Gonzalez Amo

3:40,0

Göteborg

26-08-1968

Alberto Esteban

3:41,3

Estocolmo

02-07-1968

José  María Morera

3,42,5

Viareggio  ITA

20-08-1967

Antonio Burgos

3:43,0

Madrid

07-07-1969

José  María Alonso

3:45,0

Madrid

08-06-1968

Javier Alvarez Salgado

3:45,0

Madrid

07-06-1969

Juan Borraz

3:45,2

Madrid

07-06-1969

Tomás Barris

3:45,6

Helsinhi

06-07-1961

Fernando Aguilar

3:46,3

Londres

16-05-1964

Carlos García Caro

3:48,9

Madrid

07-06-1969

RESULTATS OBTINUGUTS EN PISTES SINTÈTIQUES

Dècada 1970 - 1979

 

José  Luis González

3:36,32

Bruselas

04-09-1979

José  Manuel Abascal

3:37,93

Barcelona

10-09-1977

Antonio Burgos

3:40,4

Aarhus

27-06-1972

José  Antonio Campos

3:41,9

Madrid

19-07-1976

Jaime López Egea

3:42,1

Barcelona

08-09-1979

Francisco Morera

3:42,2

Helsinki

27-06-1973

Antonio Fernández O.

3:42,62

Zürich

09-07-1976

Estanislao Durán

3:43,1

Madrid

27-05-1976

José  Luis Barrios

3:43,1

Barcelona

08-09-1979

Francisco Gordillo

3:43,3

Saint Maur

01-06-1977

 

Dècada 1980 - 1989

 

José  Luis Gónzalez

3:30,92

Niza

16-07-1985

José  Manuel Abascal

3:31,13

Barcelona

16-08-1986

José  Luis Carreira

3:35,56

La Coruña

06-08-1986

Andrés Vera

3:35,86

La Coruña

06-08-1986

Fermín Cacho

3:36,23

Barcelona

13-08-1989

Manuel Pancorbo

3:36,58

Granada

17-06-1989

Teófilo Benito

3:36,96

La Coruña

06-08-1986

Victor Rojas

3:37,47

Barcelona

13-08-1989

Abel Antón

3:37,5

Zaragoza

17-09-1985

Jaime López Egea

3:37,64

Grosetto  ( ITA )

18-07-1984

 

Dècada 1990 – 1999

 

Fermín  Cacho

3:28,95

Zürich

13-08-1997

Reyes Estevéz

3:30,57

Sevilla

24-08-1999

Isaac Viciosa

3:30,94

Mónaco

08-08-1998

Andrés M. Diaz

3:31,83

Sevilla

24-08-1999

José  Luis González

3:33,87

Rieti  (ITA)

09-09-1990

Manuel Pancorbo

3:34,03

Niza

16-07-1997

Anacleto Jiménez

3:34,47

Madrid

12-06-1996

Angel Fariña

3:35,15

Barcelona

16-07-1990

José A. Redolat

3:35,65

Atenas

16-06-1999

Teófilo Benito

3:35,84

Getxo

29-06-1991

 

Dècada 2000 – 2009

 

Antonio Redolat

3:31,21

Estocolmo

17-07-2001

Andrés M. Diaz

3:31,48

Mónaco

18-08-2000

Juan C. Higuero

3:31,57

Roma

14-07-2006

Reyes Estevéz

3:32,34

Edmontón

12-08-2001

Alvaro Fernández

3:32,88

Bruselas

03-09-2004

Arturo Casado

3:33,14

Roma

11-07-2008

Sergio Gallardo

3:33,43

Roma

13-07-2007

Roberto Parra

3:35,02

París

27-08-2003

Diego Ruiz

3:35,25

Huelva

10-06-2009

Alberto García

3:35,69

Madrid

07-07-2001

 

Dècada 2010 – 2019

 

Arturo Casado

3:32,70

Berlín

22-08-2010

Diego Ruiz

3:33,18

Barcelona

22-07-2011

Manuel Olmedo

3:34,44

París

08-07-2011

David Bustos

3:34,77

Huelva

07-06-2012

Juan Carlos Higuero

3:35,10

Roma

10-06-2010

Fco. Javier Abad

3:35,55

Zagreb

13-09-2011

Álvaro Fernández

3:35,74

Barcelona

09-07-2010

Alvaro Rodriguez

3:37,15

Huelva

02-06-2011

Reyes Estévez

3:37,80

Huelva

09-06-2010

Kevin López

3:39,02

Huelva

09-06-2010

RÀNKING DE LES MILLORS MARQUES ESPANYOLES I LA SEVA APROXIMACIÓ ENANYS AL RECORD MUNDIAL ABSOLUT, EN LES RESPECTIVES ÈPOQUES

Lloc 
rànking

Retard
en anys

Atleta Atleta

Marca i any

Hagués estat record 
mundial fins ....

1

2

José  Luis González

3:30,92    (85)

Steve Ovett       GBR      3:30,77    (83)

2

3

Tomás Barris

3;41,7       (58)

Sandor Iharos   HUN      3,40,8      (55)

3

José  Manuel Abascal

3:31,13     (86)

Steve Ovett       GBR      3:30,7      (83)

4

5

Fermín Cacho

3:28,95     (97)

N. Morceli         ALG      3:28,86    (92)

5

11

Jorge Gónzalez Amo

3:40,0       (68)

S. Jungwirth     TCH       3:38,1     (57)

6

13

José  María Morera

3:42,5       (67)

John Landy       AUS       3:41,8     (54)

13

Alberto Esteban

3:41,3       (68)

Sandor Iharos   HUN       3:40,8    (55)

8

14

Reyes Estévez

3:30,57    (99)

Steve Cram       GBR       3:29,67   (85)

9

15

Antonio Burgos

3:43,0      (69)

Wes Santee          USA      3:42,8     (54)

15

Isaac Viciosa

3:30,94    (98)

Steve Ovett       GBR      3:30,77   (83)

11

18

J. Antonio Redolat

3:31,21   (01)

Steve Ovett         GBR     3:30,77   (83)

12

19

Francisco Morera

3:42,2     (73)

John Landy        AUS3     3:41,8      (54)

19

José  Luis Carreira

3:35,56   (86)

Jim Ryun            USA      3:33,1       (67)

19

Andrés M. Diaz

3:31,83      (99)

Steve Ovett          GBR      3:31,36     (80)

15

21

Antonio FernándezO

3:42,7    (75)

John Landy        AUS       3:41,8     (54)

16

22

Fernando Aguilar

3:46,3     (64)

Gunder Hägg    SWE      3:45,8    (42)

22

José  A.Campos

3:41,9     (76)

John Landy        AUS      3:41,8     (54)

18

23

Angel Fariña

3:35,15  (90)

Jim Ryun           USA      3:33,1     (67)

19

24

José  María Alonso

3:45,0    (68)

Gunder Hägg     SWE      3:43,0       (44)

20

25

Javier Alv. Salgado

3:,45,0    (69)

Gunder Hägg   SWE     3:43,0     (44)

25

Jaime López Egea

3:42,1     (79)

John Landy       AUS   3:41,8     (54)

25

Coloman Trabado

3:39,6     (82)

S. Jungwirh        TCH      3:38,1     (57)

25

Andrés Vera

3:40,2     (82)

S.Jungwirh         TCH     3:38,1     (57)

24

26

Juan Borraz

3:45,2    (69)

A. Andersson     SWE      3:45,0       (43)

26

José  Luis Barrios

3:42,5    (80)

John Landy       AUS      3:41,8     (54)

26

F. Javier Gordillo

3:42,7    (80)

John Landy      AUS      3:41,8     (54)

26

Juan José Torres

3:40,2    (83)

S.Jungwirh         TCH     3:38,1    (57)

26

Juan Carlos Higuero

3:31,57  (06)

Steve Ovett      GBR      3:31,36    (80)

29

27

Miguel A. Lindoso

3:41,3    (82)

Sandor Iharos    HUN    3:40,8     (55)

27

Benjamín Fernández

3:39,89  (84)

S. Jungwirh        TCH     3:38,1    (57)

27

Teófilo Benito

3:40,48  (84)

Olavi Salsola       FIN      3:40,2    (57)

27

Abel Antón

3:37,5    (85)

Herb Elliot         AUS     3:36,0     (58)

33

28

Manuel A.Alonso

3:50,4    (58)

J. Ladoumegue  FRA     3:49,0     (30)

28

Manuel López

3:40,45  (85)

Olavi Salsola     FIN       3:40,2     (57)

35

29

Carlos Pérez

3:50,0    (59)

L-Ladoumegue  FRA     3:49,0     (30)

29

Isidro Solórzano

3:45,0    (73)

Gunder Hägg     SWE    3:43,0     (44)

29

Manuel A. Pariente

3:42,9    (83)

Wes Santee         USA    3:42,8     (54)

29

Fco. Javier Pascual

3:41,17  (84)

Sandor Iharos    HUN   3:40,8     (55)

29

Adelino Hidalgo

3:41,57  (84)

Sandor Iharos    HUN   3:40,8     (55)

29

Antonio Fernández A

3:40,29  (86)

Olavi  Salsola     FIN     3:40,2     (57)

41

29

Anacleto Jiménez

3:34,47   (96)

Jim Ryun           USA     3:33,1    (67)

(Registres estadístics supervisats per José María García) 
* Llistats tancats el 30 de novembre de 2011

LA FONT D’INFORMACIÓ D’AQUEST DOCUMENT DEL MIG FONS ESPANYOL

Membres de l’AEEA a l’ Estadi de Montjuic de Barcelona, després de l’Assemblea celebrada el Gener de 2010

Membres de l’AEEA a l’ Estadi de Montjuic de Barcelona, després de l’Assemblea celebrada el Gener de 2010

AGRAÏMENTS

L'autor d'aquest document vol fer constar que, a l’hora de confeccionar les taules dels millors atletes per dècades, els llistats d'aquestes taules han estat extretes íntegrament dels butlletins editats en el seu moment per la (AEEA).

l el meu agraïment, una vegada més, als meus companys de l'associació perquè de tots ells,repeteixo, he recollit part del seu impagable treball en posar a disposició de l'atletisme espanyol qualsevol faceta de la història del nostre esport.

Desembre de 2011

Història esportiva de Tomàs Barris

 

 

 

Aquest espai web pretén donar a conèixer la trajectòria esportiva de l'atleta Tomàs Barris i la seva aportació a la història de l'atletisme espanyol. És l'historial d'un atleta que va marcar, amb les seves actuacions a Europa, el camí per tal d'assolir la credibilitat i el reconeixement internacional dins de l'àmbit atlètic.

 

Mitjançant diversos apartats, es podrà conèixer el gran treball que va realitzar en temps difícils. El seu palmarès, rècords, títols, mítings, guardons, fotografies, a més d'altres aspectes i diversitats de la trajectòria esportiva de Tomàs Barris.


Site creat per Anna, Marta, Víctor i Josep Mª Barris - Barcelona 2000

MEETINGS INTERNACIONALS

 

        World Athletics Games a Helsinki amb Tomás Barris (11) encapsalant la provadels 1500 m.

ha on va assolir la medalle de bronze el dia 8 d'agost de 1957

 

La presència de Tomàs Barris als mítings d'Europa, van ser una constant al llarg de la seva extensa activitat atlètica. Sols els interrompia per a participar als Campionats d'Espanya, de Catalunya i encontres amb la selecció espanyola. No va deixar de participar a cap festival dels considerats de més alt nivell: Estocolm, Londres, Oslo, Paris, Göteborg, Berlín, Edimburg, Brusel·les, Roma, Atenes, Stuttgart, Munich, Helsinki, Malmö, Tampere, Hannover, entre de molts d'altres, van ser testimonis dels seus èxits, que van tenir una incidència decisiva per tal d'aconseguir el reconeixament i la credibilitat de l'atletisme espanyol, en una època a la qual era un semidesconegut fora de les nostres fronteres. 

Les seves participacions

1.954

Meeting Renania - Catalunya

1.500

3

4'03"6

Barcelona

19-4-54

Competició U.S. Navy - Catalunya

3.000

Ret.

----

Barcelona

8-8-54

Meeting Catalunya-Hamburgo

1.500

1

4'05"2

Barcelona

24-9-54

1.955

Noces Or C.N.B.

800

1

1'54"8

Barcelona

9-4-55

Noces Or C.N.B.

1.500

1

3'58"6

Barcelona

10-4-55

Festival de la FISU

1.500

4

3'54"2

Sant Sebastià

17-8-55

Meeting Internacional

2.000

1

5'29"8

Barcelona

6-9-55

Festival Languedoc

800

1

1'56"6

Limoux

12-6-55

Meeting Catalunya-Finlandia

3.000

3

8'45"0

Barcelona

27-10-55

Meeting Internacional

800

1

1'52"4

Barcelona

28-5-55

Barris entrant guanyador als 1500 metres davant dels plusmarquistes mundials Dan Waern
de Suecia i l'americà Don Bowden, durant els Jocs Athletics de Juliol
de 1958 a l'estadi olimpic d'Estocolm.
 

1.956

Premi Geo André

1.500

2

3'58"6

Argel

12-5-56

Premi Geo André

800

4

1'57"1

Argel

13-5-56

Meeting Internacional

1.500

1

4'36"0

Castres

27-5-56

Festival Atlètic Internacional

2.000

1

5'28"0

Barcelona

9-6-56

Premi Internacional

800

1

1'53''2

Barcelona

8-7-56

Jocs Edinburg

1 milla

6

4'18"0

Edimburgo

18-8-56

Festival Internacional

1.500

2

3'55"6

Waiblingen

22-8-56

 Meeting Internacional

1.500

1

3'59"6

Barcelona

24-9-56

Meeting Internacional

800

1

1'55"3

Barcelona

7-10-56

1.957

III Catalunya - Languedoc

800

1

1'56"2

Beziers

2-6-57

Meeting Internacional

1.000

2

2'24"6

Munich

20-6-57

Meeting Interncional

1.000

1

2'26"0

Heildelberg

23-6-57

Jocs ISTAF

2.000

2

5'21"0

Berlín

30-6-57

Festival Julispielens

2.000

1

5'27"0

Göteborg

4-7-57

Meeting Internacional

1.500

1

3'53"3

Varberg

6-7-57

Festival Julispielens

1.500

1

3'47"9

Estocolm

10-7-57

Bislett-Games

800

4

1'50''3

Oslo

15-7-57

Bislett-Games

1.500

3

3'46''4

Oslo

16-7-57

Gran Premi Ciutat Barcelona

800

2

1'49"9

Barcelona

28-7-57

Meeting Internacional

1.000

2

2'26"3

Oslo

31-7-57

Meeting Internacional

1 milla

3

4'04"6

Estocolm

1-8-57

Meeting Internacional

800

2

1'51"5

Estocolm

2-8-57

Festival Internacional

3.000

3

8'14"6

Böras

5-8-57

Meeting Internacional

1 milla

4

4'07"6

Malmö

6-8-57

Meeting Internacional

1.500

3

3'47"0

Helsinki

8-8-57

Meeting Internacional

1 milla

3

4'06"4

Laperanta

11-8-57

Meeting Internacional

800

2

1'51"8

Turku

12-8-57

Jocs Ciutat de Karlstad

1.500

2

4'01"9

Karlstad

21-8-57

Festival Internacional

1.500

1

3'50"0

Lund

22-8-57

Festival Internacional

800

1

1'53"0

Kungälv

23-8-57

Jocs d'Agost

1 milla

4

4'04"4

Göteborg

26-8-57

Meeting Internacional

1.500

2

3'53"3

Aalborg

31-8-57

Jocs de l'Estadi

5.000

5

14'28"0

Malmó

4-9-57

Premi Internacional Martini

1.500

5

3'51"6

Bruselas

18-9-57

Gran Premi Ciutat de La Corunya

3.000

7

8'57"0

La Corunya

14-9-57

Meeting C.N.B.

1.500

2

3'48"7

Barcelona

3-11-57

 

Tomás Barris encapsalant la cursa de 1000 metres en l'inauguraciò internacional de les pistes
universitaries de Barcelona, el dia 5 d'octubre de 1958

 

1.958

Meeting Neckar Stadium

1.000

2

2'22"1

Stuttgart

17-5-58

Meeting Internacional

800

2

1'54"8

Heilbronn

18-5-58

Meeting Internacional

1.500

3

3'51"2

Stuttgart

24-5-58

Meeting Internacional

800

2

1'50"0

Stuttgart

25-5-58

Ctos. de Freiburg

800

1

1'50"4

Friburgo

15-6-58

Jocs Baviera

800

1

1'52"0

Heildelberg

22-6-58

Meeting Internacional

400

1

50"5

Friburgo

25-6-58

Bislett-Games

800

3

1'50"3

Oslo

2-7-58

Julispielens

1.500

2

3'48"2

Göteborg

4-7-58

Meeting Internacional

1.000

2

2'25"1

Helsinborg

6-7-58

Jocs de Juliol

1.500

1

3'47"5

Estocolm

8-7-58

Jocs de Juliol

800

1

1'49"6

Estocolm

9-7-58

Festival de la Milla

1 Milla

4

4'03"2

Turku

5-8-58

Meeting Internacional

3.000

1

8'13"8

Naantali

7-8-58

Meeting Internacional

1.500

1

3'47"0

Tampere

12-8-58

Festival Internacional

1.500

1

3'45"5

Turku

15-8-58

Festival Internacional

1.500

4

3'41"7

Turku

29-8-58

Meeting Internacional

1.500

1

3'52"0

Warkaus

30-8-58

Meeting Internacional

800

2

1'50"4

Warkaus

31-8-58

Noces Or Panatinaikos

800

2

1'52"2

Atenes

10-9-58

Noces Or Panatinaikos

1.500

2

3'54"2

Atenes

11-9-58

Premi Ciutat BCN

800

2

1'50"2

Barcelona

20-9-58

Premi Ciutat de Vigo

2.000

1

5'25"4

Vigo

5-10-58

Gala d'Or

1.500

9

3'52"3

Roma

12-10-58

Gran Premi Manresa

2.000

1

5'27"2

Manresa

19-10-58

 

Tomás Barris guanyador de la prova dels 1500 metres del Gran Premi Ciutat de Vigo,

a l'estadi de Balaidos el dia 26 de juny de 1960 

 

1.959

Meeting Internacional

1.500

2

3'48"9

Oberhausen

23-5-59

Meeting Internacional

800

1

1'52"6

Krefeld

24-5-59

Meeting Internacional

1.500

1

3'48"8

Leverkusen

30-5-59

Meeting Pirineus

1.500

1

3'59"3

Perpignan

14-6-59

Jocs ISTAF

800

3

1'50"5

Hannover

20-6-59

Jocs ISTAF

1.500

1

3'51"9

Berlín

21-6-59

World Athletics Games

1.500

3

3'45"9

Helsinki

30-6-59

Julispielens

1.500

1

3'50"0

Göteborg

2-7-59

Meeting Internacional

1.000

1

2'22"9

Karlstad

3-7-59

Meeting Internacional

1.500

1

3'56"9

Värberg

6-7-59

Meeting Internacional

1.500

1

3'44"6

Turku

8-7-59

Jocs de Juliol

1.500

5

3'47"8

Estocolm

9-7-59

Meeting Internacional

800

2

1'49"0

Sant Sebastià

1-8-59

Gran Premi La Corunya

3.000

1

8'19"4

La Corunya

3-9-59

Meeting Internacional

1.000

1

2'22"4

La Corunya

6-9-59

Meeting Internacional

1.500

4

3'51"2

Estocolm

15-9-59

Meeting Internacional

1.000

4

2'24"7

Barcelona

25-10-59

 

Barris guanyador de la prova dels 1000 metres al meeting internacional

de la ciutat de Karlstad, davant del plusmarquista mundial de la

distancia el suec Dan Waeel dia 3 de juliol de 1959

 

1.960

Meeting Internacional

1.500

1

3'53"0

Madrid

15-5-60

Meeting Internacional

1.000

3

2'23"9

Stuttgart

21-5-60

Meeting Internacional

1.500

2

3'51"4

Memingen

22-5-60

Meeting Internacional

1.500

5

3'46"1

Colònia

15-6-60

Meeting Internacional

800

3

1'51"9

Aachen

16-6-60

Premi Ciutat de Vigo

1.500

1

3'52"1

Vigo

29-6-60

Gran Premi La Corunya

800

2

1'53"0

La Corunya

2-7-60

Meeting Internacional

800

1

1'56"4

Sant Sebastià

27-7-60

Meeting Internacional

1.500

4

3'48"4

Estocolm

3-8-60

Meeting Internacional

1.000

2

2'24''1

Kristinehamm

5-8-60

Meeting Internacional

1.500

1

3'53''7

Charlottenberg

7-8-60

Meeting Internacional

1.500

1

3'49''7

Kungalv

9-8-60

Meeting Internacional

1.500

2

3'49"5

Orebro

12-8-60

Meeting Internacional

1.500

2

3'51"0

Helsinborg

14-8-60

Meeting Internacional

1.500

1

3'55"7

Santiago de Xile

22-10-60

Meeting Internacional

800

1

1'56"3

Santiago de Xile

23-10-60

Meeting Internacional

1.500

1

3'49"7

Kungalv

9-8-60

A Friburgo (Alemanya) Barris amb les maletes a punt per emprende

les seves llargues gires atlèticas per Europa

 

1.961

Meeting Internacional

1.500

3

3'52"2

París

26-5-61

World Athletics Games

1.500

5

3'45"5

Helsinki

6-7-61

Meeting Internacional

1.500

2

3'45"7

Turku

8-7-61

Meeting Nacional

2.000

1

5'14"5

Tolosa

22-7-61

Meeting Internacional

3.000

1

8'09"8

Parainen

11-7-61

Copa Ciutat Carcassone

1.500

1

3'56"0

Carcassone

8-10-61

1.962

Catalunya - Languedoc

800

1

1'56"0

Terrassa

10-6-62

Festival HKU

1.500

3

3'48"2

Helsinki

5-7-62

Meeting Internacional

800

2

1'50"8

Kouvola

8-7-62

Meeting Internacional

1.500

2

3'51"4

Kouvola

9-7-62

Meeting Internacional

1.500

7

3'56"1

Turku

21-7-62

Jocs de la Merçè

800

3

1'50''4

Barcelona

23-9-62

Catalunya-Argentina-Xile

5.000

3

14'30"4

Barcelona

21-10-62 

Meeting Internacional

1.500

1

3'54''5

La Corunya

28-10-62

 

Tomás Barris a l'instant de assolir un nou rècord d'Espanya de 1000 metres a l'estadi del Neckarstadion

de la ciutat de Stuttgart, fred a fred amb el plusmarquista mundial de la distancia l'alemà oriental

S.Valentín (26) i  amb dels 1500 metres el chec Jungwirth el dia 17 de maig de 1958

 

1.963

Meeting Internacional

800

1

1'55"8

Santa Toulle

1-5-63

Inauguració pistes Reial Madrid

1.000

4

2'22''8

Madrid

18-5-63

V Canguro

1.500

1

3'49''4

Madrid

8-6-63

V Canguro

800

3

1'54''0

Madrid

9-6-63

Meeting Internacional

1.500

3

4'01"9

Countrex

10-6-63

Meeting Internacional

800

6

1'50"3

Mainz

26-6-63

Jocs ISTAF

1.500

6

3'49"0

Berlín

30-6-63

World Athletics Games

1.500

6

3'50"5

Helsinki

4-7-63

Meeting Internacional

800

1

1'51"7

Lathi

16-7-63

Festival Internacional

1.500

1

3'47"3

Jyvaskyla

18-7-63

Jocs Ficep

800

2

1'54''8

Saragossa

7-9-63

 

A Karlstad (Suecia ) Tomás Barris (65) guanyador de la prova de 1500 metres, amb

la pista de cendra inundada per la plutja el dia 21 d'agost de 1957

 

1.964

British Games

1.500

6

3'48"3

Londres

16-5-64

VI Canguro

800

4

1''50''4

Madrid

7-6-64

Festival Internacional

1.500

1

3'48"0

Sant Sebastià

5-7-64

Meeting Internacional

1.500

1

3'49"7

Madrid

30-7-64

Premi Ciutat La Corunya

800

3

1'51"2

La Corunya

14-8-64

1.965

Gran Premi Internacional

1.500

2

3'53"2

La Corunya

24-7-65

Gran Premi Internacional

800

3

1'54''2

La Corunya

25-7-65

 

El atleta francès Alain Mimoun, campio olìmpic de maratò a Melbourne, controlant el temps de pas

de Tomás Barris, guanyador de la prova dels 1500 metres, al festival internacional de la ciutat

alemana de Levercusen el dia 30 de maig de 1959 

 

PERFIL ESPORTIU DE TOMAS BARRIS 

L'atleta que va obrir les portes d'Europa per l'atletisme español d'alt nivell internacionals

 

                                                                               Tomás Barris l'any de 1959

Durant molt anys Tomàs Barris va ser considerat com a la figura estel·lar de l'atletisme espanyol. No eren temps en que l'esport atlètic tingués grans mitjans. Les figures tenien menys contactes internacionals i no existia aquesta dedicació rigorosa d'avui en dia.

 

Molt s'ha escrit d'ell, des de que es va iniciar en el món de l'atletisme, amb el en el seu debut a la Jean Bouin en categoria escolar de l'1 de gener de 1.947. La seva trajectòria atlètica ha mantingut una constant ascendent, malgrat els alts i baixos que semblaven denotar una moral feble en els seus primers anys de contacte amb les pistes de competició.

 

Guanyador de la prova de la Jean Bouin de Barcelona
a de categoria debutants, a l'any de 1947

 

La transformació de Tomàs Barris en un atleta de nivell mundial, no va ser fruit de l'atzar, sinó de la seva voluntat i tenacitat en posar-se a disposició de l'entrenador finlandès Olli Virho, que va estar vuit mesos a Barcelona per tal de preparar als atletes catalans per als II Jocs del Mediterrani, que es van disputar al vell Estadi de Montjuïc a l'estiu de 1.955.

 

Al costat de J. A. Samaranch

a Laussanne 

 

L'arribada d'Olli Virho fou una gestió directa de l'Ajuntament de Barcelona i de Joan Antoni Samaranch, que van ser els qui van costejar l'estada del tècnic finlandès, que va introduir entre nosaltres l'entrenament intensiu i controlat. Quan se'n va anar  a Finlandia Olli Virho va seguir mantenint contacte amb Barris, a qui va inculcar la confiança en les proipies forces.

 

 Però el tècnic de mès prestigi mundial de l'epoca es trobava a la Institud d' educaci   Física  de la Universitat alemana  de Friburg.  A  Woldemar Gerschler, sel coneixia  llavors pel fabricant de rècordmans del mòn i campions olimpics, tals com Rudolf Harbig, el luxemburgués Josy Barthel, l'angles Gordon Pirie, el belga Roger Moens, entrd'altes grands campions internacionals. Amb Gerschler treballava el cardiòleg  doctor Hans Reindell, que realitazaba estudis sobre la capacitat de resistència de l' esser humà.

 

Completava el grup el conegut psicoanalista DrSchilge. Obtenien grans resultats, però també foren molts els atletes que es  a Laussane l'any vancremar a Friburg. Intel·ligentment, Barris sempre va saber adaptar a la seva persona l'ensenyament rebut.

 

Guanyant al plusmarquista mundial de 1500 m. Werner Lueeg
l'any 1957  a les pistas universitarias de Madrid

 

La gran explosió de Tomàs Barris mai s'hagués produït sense l'ajuda de Joan Antoni Samaranch, qui sempre va confiar en ell, donant-li el seu suport personal per tal de realitzar tants viatges com fossin necessaris a la bella capital de la Selva Negra. Els èxits no es van fer esperar...

 

Fou a partir de l'any 1.957 quan a les Pistes Universitàries de Madrid, es va disputar l'encontre Espanya-Alemanya, i on Tomàs Barris va aconseguir l'única victòria espanyola, vencent en els 1.500 metres al plusmarquista mundial Werner Luegg, fet queli  va suposar per obrir les portes  dels més acrerditatsestadis d''Europa,  com tamateix dels païsosnòrdics, considerats com el bressol de l' atletisme mundial.

 

Va a actuar junt a l'equip nord-americà i d'altres figures mundials en les seves participacions estiuenques per Europa, vencent a plusmarquistes mundials i a campions olímpics. La seva popularitat va ser enorme i en els informes que remetien les ambaixades espanyoles al Ministeri d'Assumptes Exteriors, Tomàs Barris figurava en un primer pla. Aquell any 1.957, la Delegació Nacional d'Esports li va concedir la Copa Baró Güell com a millor esportista espanyol a nivell internacional. Posteriorment, el govern espanyol li va concedir la Cruz al Mérito Civil i la Federació Internacional (IAAF) li va atorgar la Medalla de Plata al Mèrit Esportiu.

 

Les participacions europees de Tomàs Barris van continuar durant molts anys, però el cim de la seva trajectòria atlètica la va assolir a la ciutat finlandesa de Turku quan el cronòmetre es va aturar, al final d'una memorable cursa de 1.500 metres, en 3'41.7'', la 13ª millor marca mundial de l'any i la 20ª de tots els temps. Era un rècord d'Espanya en aquells moments, superior al de països de gran tradició atlètica com Alemanya, França, Noruega, Itàlia, Romania, Bèlgica, Iugoslàvia, etc. Sols 12 països al món tenien en el seu llistat de rècords nacionals un temps millor que el rècord espanyol.

 

Corretejant amb nens finlandessos al Estadi de Turku

on entrenaba en les seves estades a Escandinavia

 

En parlar als nostres dies dels progressos del mig-fons espanyol, aconseguint títols olímpics i brillants actuacions als campionats mundials, no podem oblidar el precursor de la distància: Tomàs Barris, que es va retirar de l'atletisme de competició sense conèixer les pistes sintètiques, corrent amb sabatilles de claus llargs sobre pistes de cendra, sense comptar amb atletes llebre, sense ajudes ADO, ni sponsor, etc. que feia que s'hagués d'assegurar el seu futur fora de l'ambient esportiu.

 

Tomàs Barris ha sigut una figura brillant a la història de l'esport espanyol, en una època on va destacar també Joaquim Blume com a estrella mundial. 

 

El fer comparacions  entre l'ahir i l'avui no és aconsellable donat que les circumstàncies no són les mateixes. Han passat a prop de 60 anys de la gesta de  Tomàs Barris i en tot moment se li recorda que va obrir les portes a Europa per l' atletisme d'alta competició espanyol.                                                                                                                                   

Amb Joaquin Blume a Sabadell, dies abans de la seva tràgica
desapariciò en un accident aeri l'any 1959   

            

                   Aquest perfil és una col·laboració de Francesc Castelló, historiador de l'atletisme català.

Cronologia de rècords d'Espanya

 

No en va, a Tomàs Barris, molts dels rotatius del país el van anomenar en començar els seus encapçalaments com "l'home rècord de l'atletisme espanyol". Era molt freqüent en el transcurs dels anys de 1.957 a 1.961 llegir a les notícies d'agències, la consecució d'un nou rècord espanyol. Com es podrà observar en aquesta cronologia de rècords, Tomás Barris va arribar a superar un total de 34 plusmarques absolutes d'Espanya en pista de cendra a l'aire lliure, xifra encara avui en dia no superada per cap altre atleta espanyol.

 

Instant de assolir el seu primer rècord d' Espanya a la prova dels 800 m.
a l'estadi de Montjuic el día 28 de juny de 1955.

 

800 metres llisos

1'52"4

Barcelona

28-05-55

1'50"3

Oslo

15-07-57

1'49"9

Barcelona

28-07-57

1'49"6

Estocolm

09-07-58

1'49"0

Sant Sebastià

01-08-59

1'48"7

Barcelona

12-09-59

 

1.000 metres llisos 

2'27"8

Barcelona

23-04-55

2'24"6

Munich

20-06-57

2'22"1

Stuttgart

17-05-58

 

1.500 metres llisos 

3'54"6

Barcelona

07-06-55

3'54"2

Barcelona

26-06-55

3'53"8

Barcelona

21-07-55

3'53"6

Barcelona

15-07-56

3'53"3

Varberg (Suecia)

06-07-57

3'47"9

Estocolm

10-07-57

3'46"4

Oslo

16-07-57

3'45"5

Turku (Finlandia)

15-08-58

3'44"5

Estocolm

22-08-58

3'41"7

Turku

29-08-58

 

2.000 metres llisos 

5'29"8

Barcelona

06-09-55

5'28"0

Barcelona

09-06-56

5'21"0

Berlín

30-06-57

5'14"5

Tolosa

22-07-61

 

3.000 metres llisos 

8'32"4

Barcelona

06-05-56

8'14"6

Böras (Finlàndia)

05-08-57

8'13"8

Naantali (Finlàndia)

07-08-58

8'09"8

Parainen (Finlàndia)

11-07-61

 

1 milla 

4'18"0

Edimburgo

18-08-56

4'04"6

Estocolm

01-08-57

4'04"4

Göteborg

26-08-57

4'03"2

Turku

05-08-58

 

4 x 1.500 metres 

16'40"4

Barcelona

11-05-50

16'28"8

Barcelona

27-05-54

16'22"6

Barcelona

16-06-55

 

Proclamant-se Campió d'Espanya al vell estadi de Riazor de A Corunya