UNA CURIOSA MISCELÀNIA ATLÈTICA

 

INTRODUCCIÓ

 

Un que porta molts anys, rondant pels secrets de l'esport atlètic, quan em decideixo a col·laborar, amb els meus col·legues d'Associació Espanyola d'Atletisme AEEA, per a realitzar per primera vegada un document, que almenys sigui per justificar la meva presència a l'Associació, em trobo que tots els temes en què podia realitzar un treball, estaven editats en més d'un centenar de llibres, amb tots els treballs realitzats fins a la data.

 

El camp de l'estadística és molt ampli i profund i vaig pensar que alguna cosa trobaria, que no s'hagués editat anteriorment. Amb aquesta finalitat em trobo amb una idea, per poder elaborar un treball inèdit al nostre país, que a més cobreix una àmplia zona atlètica de primer rang, amb fotografies i dades històriques de l'atletisme mundial.

 

La idea és que tots els atletes siguin plusmarquistes nacionals i internacionals, i quins són els més allunyats i els més propers a un plusmarca mundial, referint-nos sempre als atletes espanyols, tant en homes com en dones.

 

Aquí no hi caben aquells que no siguin posseïdors, d'una plusmarca absoluta espanyola en pista a l'aire lliure.

 

HOMES

 

L'atleta més allunyat d'una plusmarca mundial és l'espanyol Bruno Toledano, plusmarquista d'Espanya de 100 metres, amb un registre de 10: 0,2 que dista si ho comparem amb la plusmarca de l'alemany Armin Hary de 10,0, aconseguida en la ciutat de Zürich el dia 21 de juny de 1960, aquesta a l'abismal distància de 59 anys.

 Bruno Hortelano  Armin Hary
              Bruno Hortelano                 Armín Hary

 

L'atleta més proper d'una plusmarca mundial és l'espanyol Fermín Cacho plusmarquista d'Espanya de 1500 metres, amb un registre de 3: 28,95 assolit a la ciutat de Zürich el dia 13 d'agost de 1997, que dista si ho comparem amb la plusmarca mundial del marroquí Hicham  El Guerruj, aconseguida a la ciutat de Roma el dia 14 de juliol de 1988, tan sols 2 anys.

 

 Fermin Cacho  Hicham El Guerruj
              Fermin Cacho            Hicham El Guerruj

 

 DONES

 

L'atleta més allunyada d'una plusmarca mundial, és la plusmarquista espanyola de llançament de pes Ursula Ruiz, que amb una marca de 18.28 metres,  aconseguida a Barcelona el dia 22 de juliol de 2017, si la comparem amb la plusmarquista mundial de la soviètica Natalya Lisovskaya amb un llançament de 22.63 metres, assolida a Moscou el dia 7 de juny del 1987 queda a una distància de 32 anys.

 

Natalia Lisovskaya Ursula Ruiz
         Natalya Lisovskaya             Ursula Ruiz

                             

L'atleta més propera a un límit mundial, correspon a la plusmarquista espanyola Sandra Myers, plusmarquista de la prova de 200 metres, que amb un registre de 22,38 assolit a Split el 30 d'agost de 1990, si la comparem amb plusmarca mundial de la l'americana Florence Griffith, que amb un registre aconseguit en Indiápolis de 21,34, el dia 29 de setembre de1988, dista tan sols a 2 anys de distància.

 

Florence Griffith Sandra Myers
Florence Griffith
                    Sandra Myers

Cercles olimpiadesJuny de 2019