LA POSITIVA PRESÈNCIA DE L’ASSOCIACIÓ ESPANYOLA D’ESTADÍSTICSDE L’ATLETISME, EN L’ENTORN ATLÈTIC ESPANYOL

 

 Javier Etayo, actual President de l’Associació    José María García, President d’Honor de l’Associació

Javier Etayo, actual President de l’Associació

 

José María García, President
d’Honor de l’Associació.

 

UNA MICA DE HISTÓRIA

 

Aquesta Associació impulsada des de un principi perJosé María García,al costat d’altres grans comunicadors atlètics, es presidida actualment per  José Javier Etayo, sent reconeguda com a una de les millors i més acreditades del món.

 

És a partir de finals de la dècada dels anys 80 quan de la mà de Manuel Villuendas i iIgnacio Romo, sorgeix la decisió de constituir l'actual associació, un vell somni de Pedro Escamilla, amb la finalitat d'aglutinar en una sola, totes les experiències, criteris, i iniciatives, que fins a llavors ja començaven a néixer per molts llocs del nostre país.

 

Va ser al curs de l'any de 1987, quan un grup de 53 membres constituïren oficialment la nostra Associació, la presidència de la qual per decisió majoritària, recau en la persona de José María García, alhora que neix la primera publicació de la AEEA en forma d'un petit llibre estadístic en el mes de juny. A dia d’avui, la Associació, ja té editats la quantitat de 81 llibres.

 

Però abans d'emprendre aquesta marxa, ja va haver uns referents i uns contactes amb grans comunicadors atlètics, que des dels anys de 1940 al 60, no van cessar de treballar per a deixar un legat a als seus successors, amb la convicció de confeccionar la història completa de l'atletisme espanyol.

 

Els noms deHernández Coronado, Tutor Larrea, José Iguarán, Pedro Escamilla, José Corominas, Alfonso Posada, Francisco Castelló Antonio Hoyos de CastroJesús Aranaz,Marina, Hoernecke, entre d’altres, van deixar aquest positiu llegat, que els seus successors varen saber aprofitar molt positivament.

 

QUAN COMENÇA A CAMINAR L’ASSOCIACIÓ

 

Tots els futurs integrants de la nostra associació, eren conscients que difícilment es podia obrir un portal de comunicació, que arribés per tots els racons de la nostra geografia, si prèviament no s'aprofités el referent d'aquests inoblidables historiadors i dels actius que van posar en les seves mans, perquè tant les actuals, com les futures generacions atlètiques, tinguessin un profund coneixement del que representa el nostre esport, com a base, no sols per la seva practica, sinó tanmateix per qualsevol altra especialitat esportiva.

 

Mai es fa rès de nou i menys en esport, atès que sempre són els referents, els quals ens marquen el camí a seguir. No hi ha dubte que la memòria històrica, és el present de les coses passades, la qual cosa haurien de tenír sempre present i ben gravada en la retina dels nostres records.

 

ELS MEMBRES DE LA JUNTA EJECUTIVA DE L’ ASSOCIACIÓ

 

D’esquerra a dreta : Francisco Ascorbe, Manuel Villuendas, Félix Capilla, José María García, José Javier Etayo, Ignacio Mansilla, Enrique Tre i José Antonio Punzón, abans d’ una de les seves reunions

D’esquerra a dreta : Francisco Ascorbe, Manuel Villuendas, Félix Capilla,
José María García, José Javier Etayo, Ignacio Mansilla, Enrique Tre
i José Antonio Punzón, abans d’ una de les seves reunions


LA CONSTANT ACTIVITAT DE LA NOSTRE ASSOCIACIÓ

 

Al dia d'avui, desprès de 21 anys d'existència la AEEA, amb prop de 100 membres, està immersa en un laboriós treball, impulsada en ple per tots els seus associats, per a aprovar una assignatura pendent, que no es altra, que la confecció de l'esperat llibre que versarà, sobre totes les plusmarques espanyoles de totes les èpoques i categories, com tanmateix de rànquings i altres llistats de màxima actualitat, amb els quals no hi ha dubte, que ens permetrà enriquir tots els nostres coneixements, alhora de poder aprofundir en els orígens mes remots i mes recents, de la nostra història atlètica.

 

Sens dubte aquest treball que ha de realitzar-se sense presses però també sense pauses, és una porta oberta perquè tots aquells que vulguin entrar, a col·laborar en aquest atractiu i laboriós treball, aportant les seves experiències atlètiques, dades històriques dels seus clubs, de la seva gent, dels seus orígens, de les seves marxes i tot el que tingui una relació directa, amb l'entorn de la seva comarca o comunitat, perquè rés pugui quedar al marge d’ aquest magnífic llibre, que sense dubte serà molt ben rebut per tots, i que molt aviat voldríem tenir a la nostra abast, per desposar d’ell, a les prestatgeries de les nostres biblioteques esportives.

 

FOTOGRAFIAT AMB DOS GRANS ACTIUS DE LA NOSTRA ASSOCIACIÓ

 

 José Luis Hernández    Miguel Villaseñor

José Luis Hernández

 

Miguel Villaseñor


ELS MOTIUS DEL MEU INGRÈS A L’ASSOCIACIÓ

 

Personalment vull expressar que m'enorgulleix pertànyer a la AEEA. Un que durant tants anys no ha cessat d'estar present en tants esdeveniments atlètics per tot el món, amb gratificants contactes i records molt positius, resulta que ara amb mes de 70anys, primer com atleta i després com entrenador, directiu, federatiu i en aquests moments com principiant estadístic, donaria peu per pensar que ja ho tens gairebé tot experimentat, però de cop i volta, i mira per on, et trobes amb aquesta nova faceta de viure el teu esport, amb nous desafiaments i una altres noves il·lusions.

 

Puc assegurar que aquesta nova experiència es tan gratificant, com a totes les vivències que he tingut per tot l’àmbit atlètic europeu, per lo qual no dubto en aconsellar a qui de veritat li agradi el nostre esport, per a integrar-se a l’AEEA sobre tot, per aquells que verdaderament lis agradi aquest excitant món de l’estadística.


Realment una de les grandeses del nostre esport, es precisament que tots, des de qualsevol sector del nostre col·lectiu, tant dins com a fora de les pistes de competició, sempre poden aportar nous continguts i noves experiències, amb lo qual tots poden participar per enfortir un esport que tots estimen.

 

Crec que l’ important es que entre tots, podem ajudar a dignificar encara més al nostre atletisme, donant-li el segell de la seva autenticitat i seriositat, quan es tracta de catalogar tots els moviments atlètics del nostre esport.

 

Aquests i no altres, van ser els fets fonamentals, per motivar el meu ingrés a la Associació Espanyola d’Estadístics de l’Atletisme, que aviat farà quatre anys.

 

DOS ACREDITATS ESTADÌSTICS DE LA NOSTRE ASSOCIACIÓ

 

 Enric Plà    Carlos Fdez. Canet

Enric Plà

 

Carlos Fdez. Canet

 

PROPOSICIONS MOLT PERSONALS

 

Conèixer per exemple com van aparèixer les primeres federacions, qui les conformaren, quals van ser els primers clubs, els primers atletes d'alt nivell, els primers títols, les primeres marques oficials, les primeres aparicions als mitjans de comunicació, la resposta dels afeccionats, les primeres pistes de competició, les curioses i interesants anècdotes, que sempre les hi ha, de gent anònima, etc. Es a dir una recopilació de lo que a tothom l’agrada llegir, de la història dels nostre clubs

 

Saber com van néixer aquests primers moviments atlètics, que posteriorment van donar peu per a l'aparició de molts nuclis atlètics, seria un material de treball força atractiu i suficient per que els futurs integrants de la AEEA tinguessin a la seva disposició, un ampli espai ha on reflectir les seves opinions, deixant constància de la seva col·laboració amb l’Associació.

El primer pas en aquest sentit ja ho donat Catalunya amb la incorporació de nous membres, Ricard Rolf, José María Masferrer, José MolinsJosé María Antentas, Josep Massa, José Luis López, Ramón Montllor, tots ells amb uns amplis coneixements de tota la història de l’atletisme català.

 

Es cert que ja existeixen treballs realitzats molt ben documentats i publicats en alguns dels molts llibres editats per la AEEAAragó, Àlaba, Catalunya, Castella, Vizcaya, Guipúzcoa, Viscaya són alguns d'ells, però hi ha molts d’altres, amb clubs històrics dels quals poca cosa es coneix d’ells, per lo qual, seria encoratjador i molt gratificant, conèixer aquestes petites i entranyables històries dels nostres pioners, que sempre es de agrair.

 

Seria un bon actiu que en cadascuna de les províncies, pogués haver un representant de la nostra Associació, involucrat en aquesta recopilació de dades històriques. El primer pas com queda reflectit, ja ho ha fet Catalunya.

 

Assamblea de l’AEEA, realitzada a la seu de la RFEA a Madrid al 2007

Assamblea de l’AEEA, realitzada a la seu de la RFEA a Madrid al 2007

 

                                                                                                                                        Octubre 2008