RANKING DE LAS TRES MILLORS ATLETES

FEMENINES PER DÉCADAS

 

Referents de l’atletisme femení a Europa

 

L’evolució de l’atletisme femení a Espanya, de la mateixa manera que en altres esports  i en altres indrets internacionals, va tenir moltes dificultats per buscar la seva igualtat amb l’esport  dels homes.

 

La filosofia atlètica del Baró Pierre de Coubertin, l’instaurador dels  “ Jocs Olímpics de l’Era Moderna”, a Atenes l’any 1896,  mai no va voler admetre la presència de la dona als mateixos festivals atlètics que els homes, convençut de que la seva  presència  no ajudava massa a enlairar l’esport atlètic que, segons  la seva visió particular, era  una parcel.la específica reservada als homes. És a dir, el senyor Pierre de Fredy  (Baró Pierre de Coubertin)  va ser, sense cap tipus de dubte, el pitjor enemic per a la integració de la dona al moviment olímpic.

 

Ja, als “Jocs  de París”,  l’any 1900, recordant que les dones  tenien els seus propis “Jocs de l’Antiguitat”,  va tenir la “gentilesa” d’admetre la participació  d’esportistes femenines tant en  golf com en tenis, sent en aquesta última disciplina des d’on va aparèixer la primera dona campiona olímpica de l’Era ModernaCharlotte Cooper.

 

Més tard, als “Jocs de Sant Louis”, el 1904, i més tard a Londres el 1908 van incloure el tir amb arc  i més tard,  la vela i el patinatge artístic, però d’atletisme res de res.

 

L’aparició de madam Alice Milliat, anomenada la “Pasionària de l’Esport Femení”, practicant i  amant de l’esport per a la dona, va ser molt important ja que va començar un gran moviment arreu del món, reivindicant la presència femenina al programa dels Jocs Olímpics, conjuntament amb els homes.

 

La pressió va ser tan gran i tan compartida per les millors atletes de l’època, que el C.O.I no va tenir més remei que claudicar en els seus principis, acceptant la presència femenina als “Jocs d’Amsterdam”,  l’any 1928, en  5 proves 100 m.- 800 m.- 4x100 - alçada i pes.

 

S’ha de dir que la guanyadora dels 100 metres, l’americana Elizabeth Robinson,amb 12,2; el mateix temps que les canadenques Fanny Rosenfeld i Ethel Smith,  segona i tercera classificades, no va desmerèixer del temps del primer guanyador masculí als “ Jocs d’Atenes”, el 1896Tom Burke, que va vèncer amb un temps de 12,0 justos.

L’americana Elizabeth Robinson, la primera dona campiona olímpica de la història, a l’instant de guanyar la Medalla d’Or als “Jocs d’Amsterdam”el  1928, a la prova dels 100 metres llisos, amb la marca de 12,2

L’americana Elizabeth Robinson, la primera dona campiona olímpica de la història, a l’instant de guanyar la Medalla d’Or als “Jocs d’Amsterdam” el 1928, a la prova dels 100 metres llisos, amb la marca de 12,2

 

S’ha de deixar constància  que a  la cursa dels 800 metres, amb 25 participants, moltes d’elles van  caure a terra a l’arribada,  exhaustes i en molt precàries condicions físiques, la qual cosa va fer servir com a excusa el C.O.I; per a que tothom es donés compte que la seva decisió d’excloure  les dones tenia el seu motiu més que justificat.

 

I és des d’ aquest punt, quan neix el gran escàndol, de que mai més les dones tindrien curses superiors als 200 metres. L’enrenou va ser tant gran que, inclús el propi Papa Pio XI, va haver d’intervenir donada la gravetat dels fets que varem succeir entre feministes i antifeministes. Però no obstant aquesta intervenció delVaticà, per reconduir un tema que  feìa implorar al cel, es va tenír d’esperar 32 anys, fins als Jocs de Roma, el 1960.

 

S’ha de dir  que quan va deixar la presidència del seu càrrec, el Baró Pierre deCoubertin va passar el seu legat al seu sucesor, el Comte Herry de Baillet-Latour, amb una frase  lapidària:Per elles la gràcia , la llar i els fills. Reservem pels homes la competició esportiva”.

 

Us convido a entrar a l’índex de la pàgina de Notícies d’aquesta mateixa web, amb un comentari que vaig fer en el seu moment titulat “La difícil integració de la dona al nostre esport”,  per poder conèixer amb tot detall  la figura d’ Alice Milliat,   la qual encara avui es recorda quan una atleta  nova s’incorpora a uns Jocs Olímpics, no deixa de ser un homenatge a la seva memòria. Quan va morir,  a les darreries de l’any  1938París, les seves despulles van ser portades a la ciutat de Nantes,  on al seu panteó mai falta un ram de flors.

 

Primera època de l’atletisme femení espanyol 1920-1936

 

Mentre tot això succeïa fora de les nostres fronteres, a casa nostra van començar els primers moviments d’un reduït grup de noies que, malgrat encara no teníem  cap tipus d’estructura tècnica ni d’instal.lacions que donéssin una certa credibilitat als seus registres personals,  la inquietud vers al nostre esport ja començava a despertar-se tant a Catalunya com a Castella i  al País Basc i, poc més, a la resta d’Espanya malgrat la bona predispossició d’un reduit grup d’amants del nostre atletisme.

 

És per això que, aquest recull del moviment femení a Espanya, es limitara a presentar uns quadres estadìstiques amb les tres millors marcas  en cadasquna de les especialitats per dècades, des de els anys 1960 fins 2008, per poguer tenír l’oportunitat  de comparar les seves diferents èpocas i amb el seu entorn en cadascuna d’elles, per coneixer així mateix, a moltes atletas quasi desconegudes per les noves generacions, però que tanta incidència varen tenír per enfortir l’ enlairament d’un atletime que, actualmente ja  trepitja amb peu ferm dins de l’espai atlètic internacional.

 

Els noms de Rosa Castelltor, Eulalia Santos, Joaquina AndreuAurora Villa, Lucinda , Margot Moles, Emilia Trepat,  Rosa Raventós,  Rosa Garay, Carmen Sugrañes, Aurora Eguiluz, Mar Navarro, Carmen Herrero, Dolors Catelltor,  María Luisa Oliveras, Montserrat Guasch, Ana Mª.Tugas, María Victor, que d’entre moltes d’altres ja aconseguien en aquella allunyada època molts títols com a campiones i rècordwomen espanyoles, des de quan es van organitzar a Madrid el dia 24 d’Octubre de 1931, els primers Campionats d’Espanya, organitzats per la Sociedad Deportiva de Madrid i que van tenir la seva continuació fins l’any  1935.

 

Va ser a partitr d'aquí, quan a causa dels rumors que ja surgien pels carrers, sobre l'imminent esclat de la guerra civil espanyola, quen tot l'esforç i treball d'aquelles pioneres i els seus dirigents, va quedar trencat i paralitzat, fins a bè entrada la dècada dels anys de 1960.

Les faldilles no eren un obstacle per poder córrer el més ràpid possible. Rosa Castelltor,campiona d’Espanya als 80 m. llisos a l’Estadi de Montjuic l’any 1932.

Les faldilles no eren un obstacle per poder córrer el més ràpid possible. Rosa Castelltor,campiona d’Espanya als 80 m. llisos a l’Estadi de Montjuic l’any 1932.

Un massatge després de la cursa sempre és bo. Estadi de Montjuicl’any 1932 amb motiu del Campionat d’Espanya femení.

Un massatge després de la cursa sempre és bo. Estadi de Montjuic l’any 1932 amb motiu del Campionat d’Espanya femení.

Grup d’atletes a l’Estadi de Montjuic, amb motiu del  Campionat d’Espanya,  l’any 1932, una vegada finalitzades les competicions.

Grup d’atletes a l’Estadi de Montjuic, amb motiu del  Campionat d’Espanya,  l’any 1932, una vegada finalitzades les competicions.

 

La segona època a partir de 1960

 

És a partir de l’ any 1960 quan el  nostre esport en general i, l‘atletisme en particular, van començar a treballar amb força.  Tant les federacions com els  clubs, començaren a rebre els primers ajuts econòmics, per part de la Delegación Nacional de Deportes que, malgrat que encara eren insuficients almenys ja eren un punt de sortida que, juntament amb noves instal.lacions esportives, la construcció de modernes residències per a esportistes, els nous encontres internacionals i la contractació de prestigiosos tècnis estrangers; ja donaven un altre aire a tot l’entorn atlètic espanyol, que veia amb satisfacció com la integració de joves promeses femenines  començava a marcar un camí molt directe, amb la total seguretat d’enlairar-se mol aviat al lloc d’honor que actualment ocupa el nostre esport.

 

Es posible que en aquest grup  de atletes que enumero a continuació, no apariexen molts noms  que deurien de ser, encara que sempre estaran presents, donada la seva contribució i el seu esforç per a la millota del seu colectiu.

 

Igualment els canvis els canvis d’estructures, els nous mètodes de preparació, la participació en grans esdeveniments europeus i l’inevitable professionalisme, amb la incidència mediàtica que comporten els mitjans de comunicació, han estat factors que han contribuït, amb el pas del temps, a la millora del nostre atletisme.

 

Els noms de  Mª. Luisa Consegal, Blanca Miret, Gloria Pujol, Pilar Fanlo, Olga Dalmau, Aranzazu Vega, Mari Cruz Díaz, Carolina NoltenGloria PalléCristina Alonso, Isabel Eizmendi, Mercedes Morales, María Luisa Muñoz, Mercedes Calleja, Estela Pérez, Lourdes Miquel, Reyes Sobrino, Teresa Pulido,  Eva Grosse, María Luisa Irizar, Ana Mª. Gibert, entre moltes d’altres, res han de desmerèixer dels actuals noms que figuren en aquest llistat, donat que també moltes d’elles, en el seu moment, van obtenir títols de campiones i rècordwomens d’Espanya, encapçalant moltes vegades els rànkings espanyols de l’any.

 

RÀNKING DE LES 3 MILLORS ATLETES PER DÈCADES

 

Des de l’any  1960 fins al 1969

 

100 metres

   

Mª Luisa Orobia

12,1

08-06-67

A Corunya

Mª Jesús Sánchez

12,2

20-04-69

Salamanca

Blanca Miret

12,3

02-05-68

Madrid

 

200 metres

   

Mª Luisa Orobia

24,8

29-06-68

Zaragoza

Concepción Lázaro

25,5

06-07-69

Madrid

Isabel Montañá

25,8

30-10-66

Barcelona

 

400 metres

   

Mª Coro Fuentes

57,3

07-06-69

Madrid

Joaquina Salgado

57,9

08-06-68

Madrid

Ángeles Mandado

58,2

05-07-69

Madrid

 

800 metres

   

Mª Coro Fuentes

2,12”6

02-08-69

San Sebastián

Josefina Salgado

2,12”9

19-05-68

Barcelona

Mª Teresa Torres

2,15”2

16-07-67

A Corunya

 

1500 metres

   

María  Coro Fuentes

4,38”4

06-09-69

Madrid

Consuelo Alonso

4,41,6

06-09-69

Madrid

Iciar Martínez

4,48”9

06-09-69

Madrid

 

80 metres tanques

   

Anna Mª. Molina

11,8

19-05-68

Barcelona

Mª Jesús Sánchez

11,9

12-09-68

Zamora

Mª Luisa Orobia

12,0

29-06-68

Zaragoza

 

Alçada

   

Mª Teresa Roca

1.61

06-07-69

Madrid

Sagrario Aguado

1.60

30-06-69

Madrid

Mª Carmen Negro

1.56

26-10-69

Pamplona

 

Llargada

   

Rosa  Mª García

5.87

29-09-68

San Sebastián

Mª Luisa Orobía

5.72

27-07-69

Zaragoza

Cristina Alonso

5.53

24-06-67

Pamplona

 

Pes

   

Anna  Mª. Molina

13.12

05-10-69

Girona

Mª Luisa García P.

12.30

08-10-67

París

Mª Concepción Laso

11.56

23-05-68

Pamplona

 

Disc

   

Mª Luisa García  P.

46.70

11-06-67

Madrid

Mª José Fernández

40.92

15-05-69

Vigo

Concepción Laso

36.70

25-05-68

Tolosa

 

Javelina

   

Mª José Fernández

49.02

23-08-69

Vigo

Mª Pilar  Pardo

42.40

21-08-66

Bruselas

Mª Luisa García P.

40.82

17-09-66

Madrid

 

Pentathló

   

Anna Mª Molina

4090

21-07-68

A Corunya

Mª Luisa Orobía

3773

21-07-68

A Corunya

Blanca Miret

3722

02-06-68

Barcelona

Des de l’any  1970 fins al 1979

 

100 metres

   

Dolores Vives

11,99

15-07-79

Barcelona

Olga Martorell

11,8

19-05-75

Barcelona

Elía Cifuentes

11,8

01-05-76

Madrid

Lourdes Valdor

11,8

27-05-79

Barcelona

 

200 metres

   

Rosa Colorado

24,2

15-05-76

Madrid

Montserrat Pujol

24,4

16-07-78

Madrid

Lourdes Valdor

24,76

12-08-79

Barcelona

 

400 metres

   

Montserrat Pujol

53,59

17-06-78

Sittard

Rosa M. Colorado (i)

53,78

13-03-77

San Sebastián

Josefina Salgado

54,1

15-07-73

Barcelona

 

800 metres

   

Carmen  Valero

2,04”12

10-07-76

Zürich

Belén Azpeitia

2,06”3

12-09-71

Madrid

Gloria Pallé

2,06''3

27-05-79

Nápoles

 

1500 metres

   

Carmen  Valero

4,08”34

08-06-76

Düsseldorf

Mercedes Calleja

4,15”31

28-09-79

Split

Rosa Ochandiano

4,17”43

28-09-79

Split

 

100 metres tanques

   

Mª José Martinez

13,72

29-07-79

Barcelona

Montserrat Pujol

14,24

30-07-78

Madrid

Maya Emparanza

14,38

05-08-79

Barcelona

 

400 metres tanques

   

Montserrat Pujol

57,94

17-06-78

Sittard

Rosa Colorado

58,2

06-07-77

Oslo

Ana Pérez

1,01”20

04-08-79

Barcelona

 

Alçada

   

Isabel Mozún (i)

1.78

03-03-79

Oviedo

Adelina Recio

1.77

15-06-78

Sittard

Ana Pérez

1.74

27-09-79

Split

 

Llargada

   

Amanda  Naval

6.16

09-09-79

Barcelona

Teresa Iriarte

6.14

28-07-79

Barcelona

Mª José Martinez

6.10

12-08-79

Barcelona

 

Pes

   

Anna  Mª Molina (i)

14.53

27-02-71

Madrid

Encarna Gambús

13.73

29-02-76

Madrid

Carmen García Borda

12.72

10-08-79

Barcelona

 

Disc

   

Encarna Gambús

47.60

30-06-79

Sofía

Carmen García

45.52

22-07-79

Marignane

Anna María Molina

45.34

22-07-78

Madrid

 

Javelina

   

Mª José  Fernández

52.36

26-05-70

Barcelona

Natividad Vizcaino

51.70

13-07-79

Barcelona

Dolores Sancho

48.78

06-07.77

Oslo

Pentathló taula 1971 fins 1976 amb 200m

Anna Mª Molina

3854

25-10-70

Barcelona

Carolina Nolten

3772

27-05-76

Madrid

Rosa Colorado

3740

27-05-76

Madrid

Des de l’any  1980 fins al 1989

 

100 metres

   

Sandra Myers

11,36

09-09-89

Barcelona

Cristina Pérez

11,39

13-07-88

Barcelona

Blanca Lacambra

11,43

13-07-88

Barcelona

 

200 metres

   

Cristina Pérez

22,86

01-06-88

Sevilla

Blanca Lacambra (i)

23,19

22-02-87

Lievin

Sandra Myers

23,34

13-07-88

Barcelona

 

400 metres

   

Blanca Lacambra

51,53

20-06-86

Madrid

Cristina Pérez

52,36

07-06-88

Madrid

María Teresa Zúñiga

52,71

07-06-88

Madrid

 

800 metres

   

Mayte Zúñiga

1,57”45

01-06- 88

Sevilla

Rosa Colorado

2,00”33

04-07-87

Oslo

Montserrat Pujol

2,00”56

20-06-89

Sevilla

 

1.500 metres

   

Mayte Zúñiga

4,06”44

02-07-88

Oslo

Montserrat Pujol

4,11''13

16-08-89

Zurich

Asunción Sinobas

4,14''91

06-08-86

A Corunya

 

5.000 metres

   

Angelines Rodríguez

15,49”26

09-04-88

Barcelona

Pilar Fernández

15,55”03

09-07-83

Oslo

Ana Isabel Alonso

15,55”53

19-07-87

Hengelo

 

10.000 metres

   

Ana Isabel Alonso

32,28”07

29-07-88

Vigo

Mercedes Calleja

33,20”68

30-08-86

Stuttgart

Carmen Brunet

33,40”36

12-08-88

Vigo

 

100 metres tanques

   

María José Mardomingo

13,42

27-08-89

Duisburgo

Sandra Myers

13,48

13-09-89

Jerez

Ana Barrenechea

13,50

12-08-89

Barcelona

 

400 metres tanques

   

Cristina Pérez

55,23

26-09-88

Seul

Montserrat Pujol

57,29

24-07-82

Maribor

Rosa Colorado

57,41

20-09-80

Barcelona

 

Alçada

   

Isabel Mozún

1.86

01-07-84

Barcelona

Covadonga Mateos (i)

1.86

12-02-84

Madrid

Asunción Morté

1.86

19-07-86

Barcelona

 

Llargada

   

Sandra Myers (i)

6.68

30-01-88

Oviedo

Estrella Roldán

6.45

24-06-89

Madrid

Isabel López

6.42

15-07-89

Getxo

 

Pes

   

Margarita Ramos

16.40

19-08-89

Nitra

Enriqueta  Díaz

14.72

04-06-86

Madrid

Ángeles Barreiro

14.72

13-06-89

Pontevedra

 

Disc

   

Angeles Barreiro

56.10

30-06-89

Vigo

Sonia Godall

53.94

01-05-88

Barcelona

Olga Riera

51.60

26-05-89

Jaén

 

Javelina

   

Natividad Vizcaino

60.64

05-07-86

Epinal

Aurora Moreno

54.52

30-06-84

Barcelona

Mª José Maiquez

50.44

01-03-87

Gandía

 

Heptathló

   

Ana Pérez

5436

14-06-81

Madrid

Susana Cruz

5405

22-05-88

Lorca

María Diez

5323

12-08-88

Vigo

Des de l’any  1990 fins al 1999

 

100 metres

   

Sandra Myers

11,06

23-07-91

Vigo

Cristina Castro

11,36

13-07-92

Kapfenberg

Carmen Blay

11,57

05-07-96

Barcelona

 

200 metres

   

Sandra Myers

22,38

30-08-90

Split

María Julia Merino

23,41

16-05-92

Segovia

Julia Alba

23,56

24-07-99

Sevilla

 

400 metres

   

Sandra Myers

49,67

06-07-91

Oslo

María Julia Merino

51,82

25-08-91

Tokio

Blanca Lacambra

52,40

20-07-91

Soria

 

800 metres

   

Mayte Zúñiga

2,00”11

14-07-90

Oslo

Ana Amelia Menéndez

2,00''88

29-05-96

Granada

Pilar Barreiro

2,01''60

18-08-98

Budapest

 

1.500 metres

   

Mayte  Zúñiga

4,00”59

08-08-92

Barcelona

Ana Amelia Menéndez

4,04”59

11-08-99

Zürich

Nuria Fernández

4,07”46

29-07-99

Barcelona

 

5.000 metres

   

Julia Vaquero

14,44”95

05-07-96

Oslo

Marta Dominguez

14,59''49

14-07-98

Roma

Teresa Recio

15,12''13

07-08-99

Hechtel

 

10.000 metres

   

Julia Vaquero

31,14”51

05-04-97

Barakaldo

Teresa Recio

31,43”80

26-08-99

Sevilla

María Rocío Ríos

32,00”11

06-04-96

Leiria

 

100 metres tanques

   

María J. Mardomingo

12,89

31-07-96

Atlanta

Nerea Azcárate

13,21

02-08-99

Vitoria

Ana Barrenechea

13,54

03-08-90

Soria

 

400 metres tanques

   

Miriam Alonso

55,45

10-07-96

Monachil

Cristina Pérez

55,55

16-07-90

Barcelona

Eva Paniagua

56,11

10-07-96

Monachil

 

Alçada

   

Marta Mendía (i)

1.91

21-02-99

Sevilla

Carlota Castrejana (i)

1.89

12-02-95

San Sebastián

Ruth Beitia

1.89

20-06-98

Lisboa

 

Perxa

   

Dana Cervantes

4.25

25-07-99

Sevilla

María Mar Sánchez (i)

4.20

23-01-99

Madrid

Paula Fernández

4.10

15-07-99

Salamanca

 

Llargada

   

Niurka Montalvo

7.06

23-08-99

Sevilla

Carlota Castrejana

6.47

04-07-98

Basauri

Concepción Montaner

6.47

30-07-99

Castellón

 

Triple

   

Concepción Paredes

14.30

28-06-94

Segovia

Carlota Castrejana (i)

14.05

21-02-99

Sevilla

Niurka Montalvo

13.93

24-07-99

Sevilla

 

Pes

   

Martina de la Fuente

18.17

12-06-99

Jerez

Margarita Ramos

17.93

05-07-97

Alcalá de Henares

Irache Quintanal (i)

16.32

07-02-99

Vilafranca

 

Disc

   

Angeles Barreiro

60.56

10-06-94

El Ferrol

Sonia Godall

57.88

19-03-95

Barcelona

Rita Lora

56.92

18-07-98

Lisboa

 

Martell

   

Dolores Pedrales

61.28

02-08-99

Vitoria

Ainoa Cabré

57.11

26-06-99

Vitoria

Susana Reguela

56.67

20-06-98

Valladolid

Javelina model atual

Marta Miguez

57.59

02-08-99

Vitoria

Idoia Mariezkurrena

55.51

16-06-99

Barcelona

Mercedes Chilla

54.41

08-05-99

Guadalajara

 

Heptathló

   

Inmaculada Clopés

5810

05-05-96

Alhama de Murcia

Mª Isabel Siles

5506

18-07-98

Lisboa

Susana Cruz

5468

06-06-92

Monzón

 

Marató

   

Ana Isabel Alonso

2h. 26,51

15-10-95

San Sebastián

Mónica Pont

2h. 27,53

28-01-96

Osaka

Rocio Ríos

2h. 28,20

15-10-95

San Sebastián

Marxa atlètica (20Km)

Celia Marcén

1h. 32,14

02-05-99

Mezidón

María Vasco

1h. 32,38

02-05-99

Mezidón

Teresa de Jesús Linares

1h. 34,30

21-03-99

Tarragona

Des de l’any  2.000 fins al 2009

100 metres

Glory Alozie

11,14

25-05-02

Lisboa

Josephine N. Onyia

11,37

26-05-07

Albufeira

Digna Luz Murillo

11,43

03-05-09

Castellón

200 metres

Glory Alozie

23,09

14-07-01

La Laguna

Belén Recio

23,39

29-06-06

Málaga

Cristina Sanz

23,47

19-07-03

Madrid

400 metres

Norfalía Carabali

51,77

25-07-00

Barcelona

Julia Alba

52,28

07-07-01

Madrid

Elena Córcoles

53,10

07-06-03

Sevilla

800 metres

Mayte Martínez

1,58”29

16-08-02

Zürich

Nuria Fernández

2,00''35

10-09-08

Rovereto

Esther Desviat

2,00''75

01-07-03

Zurich

1.500 metres

Natalia Rodríguez

3,59”51

28-08-05

Rieti

Nuria Fernández

4,02,13

25-07-09

Barcelona

Dolores Checa

4,02”27

13-07-08

Atenas

5.000 metres

Marta Domínguez

14,48”33

26-08-03

París

Dolores Checa

14,55”71

08-06-08

Oslo

Beatriz Santiago

15,11”01

14-07-01

Heusden

10.000 metres

Marta Domínguez

30,51”69

07-08-06

Göteborg

Teresa Recio

31,44''3

12-08-00

Gijón

Mª Luisa Larraga

31,45”85

06-04-02

Camariore

100 metres tanques

Josephine Onya

12,50

01-06-08

Berlín

Glory Alozie

12,57

27-06-04

Gasteshead

Aliuska López

12,88

23-06-04

Rethymno

400 metres tanques

Cora Olivero

55,27

29-06-05

Almería

Laia Forcadell

56,24

24-06-08

Jérez

Celia Medina

57,16

20-07-04

Soria

3.000 metres Obst

Marta Dominguez

9,07”32

18-08-09

Berlín

Eva Arias

9,25”14

15-08-09

Berlín

María R. Morató

9,26”23

28-07-07

Heusden

Alçada

Ruth Beitia

2.02

04-08-07

San Sebastián

Marta Mendía (i)

1.96

06-03-04

BudaPest

Gemma Martín Pozuelo (i)

1.88

17-02-07

Sevilla

Perxa

Noroa Agirre (i)

4.56

17-02-07

Sevilla

Dana Cervantes (i)

4.46

31-01-04

Zaragoza

María Mar Sánchez (i)

4.35

15-02-05

Valencia

Llargada

Concepción Montaner

6.92

16-07-05

Madrid

Niurka Montalvo

6.91

22-08-01

Tesalónica

Arancha Loureiro

6.52

19-07-08

Santander

Triple

Carlota Castrejana (i)

14.64

04-03-07

Birmingham

Concepción Paredes

14.13

23-08-00

Castellón

Niurka Montalvo (i)

14.02

14-03-01

Madrid

Pes

Irache Quintanal

18.20

04-07-07

Barcelona

Martina de la Puente

18.17

08-08-00

Cartagena

Magnolia Iglesias

17.07

09-04-05

Avilés

Disc

Alice Matejkova

59.25

03-09-00

Barcelona

Irache Quintanal

59.16

24-07-04

Castellón

Rita Lora

57.20

28-07-01

Málaga

Martell

Berta Castells

68.87

05-06-04

Sevilla

Mª Dolores Paredes

67.14

26-06-04

Valladolid

Aurora Redonde

63.36

05-07-09

Córdoba

Javelina

Mercedes Chilla

63.20

20-08-06

Mónaco

Marta Miguez

59.43

21-07-01

Valencia

Idoia Mariezkurrena

57.50

28-05-00

Gavá

Heptaló

Barbara Hernando

5583

19-07-09

Kaunas

Maria Peinado

5860

14-07-02

Castellón

Imma Clopés

5843

20-08-00

Logroño

1/2Marató

Marta Domínguez

1h. 10,54

01-02-09

15-10-Granollers

Alessandra Aguilar

1h.11,33

03-02-08

Granollers

María José Pueyo

1h.11,55

20-01-08

Santa Pola

Marató

Maria  Isabel  Abel

2h. 26,58

27-10-02

Frankfurt

Alessandra Aguilar

2h. 29,03

13-04-08

Rotterdam

Beatriz Ros

2h. 29,25

31-08-03

París

Marxa atlètica 20 Km en ruta

María Vasco

1h. 27,25

21-08-08

Pequín

Beatriz Pascual

1h. 27,44

21-08-08

Pequín

Maria José Poves

1h. 29,31

11-05-08

Chebosksary

(Aquesta dècada s’anirà actualitzant anualment)

 

100 metres llisos

Estela García

11,30

21/07/2018

Getafe

María Isabel Pérez

         11,33        21/07/2018                 Getafe

Digna Luz Murillo

         11,43           22/05/2010            Salamanca

200 metres llisos

Estela García

23,11

29/06/2018

Tarragona

Belén Recio

23,72

17/07/2011

Barcelona

Alba Fernández

23,74

27/07/2014

Alcobendas

400 metres llisos

Indira Terrero

51.38

15/08/2014

Zúrich

Aauri Lorena Bokesa

51,66

12/07/2014

Alcorcón

Laura Bueno

52,88 

23/06/2017

Ciudad Real

800 metres llisos

Mayte Martínez

1:59,12

27/07/2010

Barcelona

Esther Guerrero

2:01,20

          23/08/2016           Madrid

Nuria Fernández

      2:01,47           25/06/2011            Zaragoza

1500 metres llisos

Nuria Fernández

4:00.20

01/08/2010

Barcelona

Natalia Rodríguez

4:01.30

01/08/2010

Barcelona

Marta Domínguez

4:04.27

09/07/2010

Barcelona

3000 metres llisos

Nuria Fernández

8:38.05

09/06/2010

Huelva

Natalia Rodríguez

8:55.03

09/06/2010

Huelva

Rosa María Morato

8:58.07

09/06/2010

Huelva

5000 metres llisos

Dolores Checa

14:46.30

09/06/2011

Oslo

Ana Lozano

      15:14,23          10/08/2017              Londres

Judit Plà

      15:20,39          07/08/2012             Londres

10000 metres llisos

Rosa María Morató

31:54.16

13/03/2010

Manresa

Gemma Barrachina

31:54.64

13/03/2010

Manresa

Trihas Gbre

32:11,65

08/04/2017

Huelva

Mitja marató

Alessandra Aguilar

1h.10,56

29/03/2014

Copenhague

Vanesa Veiga

1h.12:45

05/02/2012

Granollers

María José Pueyo

1h.13,00

14/04/2010

Elche

Marató

Alessandra Aguilar

2h.27:00

10/04/2011

Rotterdam

Paula González

     2h.28:52    

Elena Maria Espeso

     2h.30:52          25/03/2012         Barcelona

100 metres tanques

Josephine Onya

12,95

11/06/2011

Valencia

Caridad Jerez

13,09

27/07/2014

Alcobendas

Ana Torrijos

13,33

30/07/2010

Barcelona

400 metres tanques

Laura Natalí Sotomayor

57,06

12/06/2014

Huelva

Laia Forcadell

57,73

05/06/2010

San Fernando

Olga Ortega

57,91

08/06/2011

Salamanca

3000 m. obstàcles

Marta Domínguez

9:17.07

09/06/2010

Huelva

Diana Martín

9:30,70

17/08/2014

Zúrich

Irene Sánchez-Escribano

9:40,30

          14/06/2017               Huelva

Salt d’altura

Ruth Beitia

2.01

17/08/2014

Zúrich

Raquel Alvarez

1.89

11/08/2011

Zaragoza

Gema Martín-Pozuelo

1.85

26/08/2012

Pamplona

Salt de perxa

Noroa Agirre

4.51

10/05/2014

Valladolid

Anna María Pinero

4.41

25/06/2011

Zaragoza

Carla Franch

4.20

10/05/2014

Mataró

Rebeca Yagüe

4.20

02/07/2013

Valladolid

Salt de llargada

Juliet Itoya

6.79

        04/06/2016      Salamanca

María del Mar Jover

6.78

        09/07/2014       Monachil

Concepción Montaner

6.72

14/05/2011

       Valencia

Triple salt

Ana María Peleteiro

14.73

03-03-2019

Glasgow

Carlota Castrejana

          14.64

04/03/2007

        Birmingham

Ruth M. Ndoumbe

14.15

            26/07/2014

         Alcobendas

Llançament de pes

Ursula Ruiz

18.28

22/07/2017

Barcelona

Irache Quintanal

16.71

30/06/2010

Barcelona

Magnolia Iglesias

16.13

01/05/2010

Gijón

Llançament de dics

Sabina Asenjo

61.89

25/06/2016

Bilbao

June Kintana

55.66

14/0&72014

León

Irache Quintanal

55.55

07/07/2010

Mataró

Llançament de martell

Berta Castells

69.59

27/07/2012

Manresa

Laura Redondo

69.59

20/01/2013

Barcelona

María Barbaño Acevedo

60.86

28/06/2014

Zaragoza

Llançament de javelina

Mercedes Chilla

64.07

12/06/2010

Valencia

Nora Aida Bicet

59.86

06/08/2011

Málaga

Lidia Parada

54.52

13/07/2013

Tampere

Heptathló

Carmen Ramos

        5905 p.            08/07/2018

Soria

Laura Ginés

5860 p.

           03/07/2012        Barcelona

Estefania Fortes

       5660 p.           06/07/2014        Ribeira Brava

20 km marxa

Beatriz Pascual

1h.27:56

11/08/2012

Londres

María Vasco

1h.28,14

11/08/2012

Londres

María José Poves

1h.28,15

19/06/2010

A Coruña

                          ( Llistats actualitzats, el 24 de Juliol de 2018 )

 

Rècords Absoluts d’ Espanya a l’aire lliure

100 m.

Sandra Myers

11,06

23-07-91

Vigo

200 m

Sandra Myers

22,38

30-08-90

Split

400 m

Sandra Myers

49,67

06-07-91

Oviedo

800 m

Mayte Zúñiga

1,57”45

01-06-88

Sevilla

1500 m

Natalia Rodríguez

3,59”51

28-08-05

Rieti

5000 m

Julia Vaquero

14,44”95

05-07-96

Oslo

10000 m

Marta Domínguez

30,51”69

07-08-06

Göteborg

Marató

Ana Isabel Alonso

2h.26,”51

15-10-95

San Sebastián

100 mt

Josephine Onya

12,50

01-06-08

Berlín

400 mt

Cristina Pérez

55,23

26-09-88

Seul

3000obst

Marta Dominguez

9,07,32

18-09-09

Berlín

Alçada

Ruth Beitia

2.02

04-08-07

San Sebastián

Perxa

Naroa Agirre

4.56

17-02-07

Sevilla

Llargada

Niurka Montalvo

7.06

23-08-99

Sevilla

Triple

Ana Peleteiro

14 73

03-03-2019

Glasgow

Pes

Irache Quintanal

18.20

04-07-07

Barcelona

Disc

Sabina Asenjo

61.89

25-06-2016

Bilbao

Martell

Berta Castells

70.52

16-06-2016

Manresa

Martell

Laura Redondo

69.59

20-01-2013

Barcelona

Javelina

Mercedes Chilla

63.20

20-08-06

Mónaco

Heptaló

Carmen Ramos

5905

08/07/2018 Soria

20marxa

María Vasco

1h.27,25

21-08-08

Pequín

 

ELS TRES GRANS FETS DE LA HISTÒRIA DE L’ATLETISME FEMENÍ

 

Elizabeth Robinson primera atleta campiona olímpica de la història. Ámsterdam 1928

Carmen Valero, primera atleta olímpica espanyola de la història. Montreal 1976

Maria Vasco, primera atleta espanyola de la història amb medalla olímpica. Sydney 2000

Elizabeth Robinson primera atleta campiona olímpica de la història. Ámsterdam 1928

Carmen Valero, primera
atleta olímpica espanyola de la història. Montreal 1976

Maria Vasco, primera atleta espanyola de la història amb medalla olímpica. Sydney 2000

 

Recopilació extreta dels ranking de la RFEA, de l’AEEA, Internet, arxiu personal i amb l’assessorament de José Mª García, President d’Honor de l’AEEA.

 

                                                                                                                                  Juliol de 2007